En güzel 5 yeni yıl ajandası

Yeni bir sene yaklaşırken çantasından ajandasını eksik etmeyenleri kaşıntı tuttu. Kitapçıları ‘hangi ajandayı alsam?’ diye dolaşanların işini kolaylaştırmak için 2015’in en güzel beş ajandasını seçtik.

  1. 2015’in Defteri (Sinek Sekiz Yayınevi)

aj1

12×17 cm

386 sayfa

Ciltsiz Yeşil Kalplinin Defteri’nin gördüğü ilgi üzerine hazırladığımız 2015 ajandası. Her güne bir boş sayfa ayırdık. Rahatça yazmaya çizmeye olanak tanıyacak genişlikte. En sonunda senenin nasıl geçtiği hakkında düşünmenizi sağlayacak eğlenceli listeler; ‘Bu sene yürüdüğüm yollar, diktiğim tohumlar, keşfettiğim yerler, okuduğum kitaplar…’ Kapağı 3 renk serigrafi baskılı. En iyi malzemeden, özenle hazırlanmış, dokunması, bakması, taşıması mutluluk veren bir 2015 defteri.

(Tanıtım bülteninden)

 

 

 

 

  1. Zeytin Ajandası (Zeytin Ajandası Kolektifi)

aj216×16 cm

144 sayfa

Ciltli

Zeytin Ajandası Kolektifi Gururla Sunar: Andolsun İnsanın Asırlık Dostuna! Homeros’un tasviriyle “sıvı altın” zeytin için krallara ikram edilen meyve denir. Ham olarak yenmeyen, yenemeyen ve sofralarımıza gelebilmek için çekmediği eziyet kalmayan büyülü bir meyvedir. Çizilir, kırılır, ezilir, üzerine tuz basılır. Lezzetsiz deyip karanlık ortamlarda günlerce hapsedilir: Tüm bu süreç olgunlaşıp insanlığın ağzına layık olabilmek için değil mi?

Ama gelin görün ki çok değil, kısa bir süre önce Yırca Köyü’nde 6000 zeytin ağacı aslan yürekli köylülerin aylarca verdiği mücadeleye rağmen hepimizin gözleri önünde, bir hiç uğruna katledildi. 15 senede meyve veren zeytin ağaçları, 1 saat içinde kökünden kesildi. Bize düşen yapılan onca şeye rağmen yine zeytin dalını uzatmak için yeni fidanlar dikmek ve ağaçların yeşereceği günü ümitle beklemektir.

Yırca’da katledilen 6000’den fazla zeytin ağacına adanmış olan bu ajanda, hep hatırlamak, hiç unutmamak, tekrar tekrar göz önüne gelmek amacıyla, bir grup gönüllü insanın emeği ve ilk aşağıda isimlerini andığımız duyarlı firmaların desteği ile hayata geçmiştir.

BUNU DA OKU:  Felix ile tanışın: 19 yaşındaki genç 130 ülkede 14 milyar ağacın dikilmesini sağladı

Zeytin Ajandası Kolektifi tüm telif gelirini Yırca’ya bağışlayacaktır.

Yırca’yı unutma, unutturma!

Zeytin Ajandası Kolektifi: Abidin Tatlı, Ali Nazari, Asuman Bayrak, Ayşe Çavdar, Ayşegül Ersoy, Ayşenur Karaba-cak, Bilge Kaan Avcı, Bilge Pınar Gocay, Bora Ekmekçi, Defne Koryürek, Deniz Karaba-cak, Erdir Zat, Ergün Diken, Jaklin Çelik, Lokman Şahin, Mehmet Nuri Karaca, Mehmet Said Aydın, Metin Solmaz, Murat Ağırtaş, Mustafa Akın, Nazlı Türker Pişkin, Seher Deniz, Ufuk Şahin, Vecdi Özkan, Yasemin Bodur, Zeycan Alkış.

(Tanıtım bülteninden)

 

  1. Kedili Ajanda (Kırmızı Kedi Yayınları)

aj3

10×15 cm

192 sayfa

Ciltli

Evler kedisiz yetim, sokaklar kedisiz üvey sayılır, ben budalasıyım aşkın / Beni de boynu ıssız nkedilerden sayın, nasılsa ağzım var dilim yok /…/ Kedilerimin kardeşiyim, inceliği ve mahcubiyeti onlardan öğrendim / Beni turnasız türkülerin beni solgun bir kedinin kalbinde unuttular.

-Haydar Ergülen Üzgün Kediler Gazeli-

(Tanıtım bülteninden)

 

 

 

 

 

  1. Mitoloji Ajandası (Pinhan Yayıncılık)

aj4

10×15 cm

304 sayfa

Ciltsiz

Uzun bir çabanın ve titiz bir emeğin sonucu hazırlanmış olan bu ajanda, Antik Yunan ve Roma takvimlerindeki özel günler ve kutlamalar temel alınarak oluşturulmuştur. Sizin de dikkatinizi çekeceği gibi bu ajanda da yer alan önemli günlerin tamamına yakını dinsel içerikli bayramlardan oluşmaktadır. Tarım kökenli bu toplumların bayramlarının temelinde onlara yaşam ve bereket veren tanrılar yatmaktadır. Hatta diyebiliriz ki bu insanların tüm yaşam döngüsünü dinsel inançların kontrolündeki bayramlar düzenlemekteydi. Ölüm ve yaşam karşıtlığında insanların içindeki arkaik korkular ancak bu şekilde teskin edilebilmekteydi.Postmodern yaşamın sınırlarının ötesine geçip geride bıraktığımız geleneksel yaşama baktığımızda bizim takvimimizin kökeninde de benzer kaygılar ve bu kaygıları gidermeyi hedefleyen kimi kutlama ve bayramlar bulunduğunu görebiliriz.

BUNU DA OKU:  Sürdürülebilir Moda Platformu, ilk etkinliği ile karşınızda

Bu ajanda insanın, dünyanın dönüşüyle yani zamanla olan ilişkisini ve ona dair algısını Antik Yunan ve Roma kültürü üzerinden anlatmayı ve yaşamımızı sınırlayan takvimin bugüne kadar nasıl bir dönüşüm yaşadığını göstermeyi hedeflemektedir.

(Tanıtım bülteninden)

 

  1. Metis Ajanda (Metis Yayınları)

aj5

10×15 cm

224 sayfa

Ciltsiz

Şu dünyaya baktığımızda pek akıllı işi görünmüyor. İzan, vicdan sahibi kalıp da işin içinden nasıl çıkılır kestirmek kolay değil. Nutuklar ahkâma karışırken, çığlıklar korkunç bir sessizlik gürültüsüyle boğulurken, saray soytarıları külahlarının çıngıraklarını şıngırdata şıngırdata ona buna çemkirirken aklımız sınırlarına dayanıp koyver beni diye yalvarıyor.

 

Aman yapma, diyoruz, delilik öyle hülyalara dalabileceğin bir yeryüzü cenneti değildir, acılara duçar olursun, kurumların eline düşer sürünürsün. Nimet mi lanet mi şaşırsak da aklımızı koruyalım yine de, gün gelir lazım olur!

O halde gelin biraz ahvalimize bakalım, aklını yitirenlerin başına gelenlere, delilik gömleğini kâh iyilik kâh kötülük için kendisi giyenlere, ya da zorla giydirilenlere, değişen delilik anlayışlarına, düzenin delilik kurumuyla korunmasına…

Bir tutam mizah, hunilerimiz elde, buyrun hayırlara vesile olmasını dilediğimiz bir yola, yeni yıla…

(Tanıtım bülteninden)

 

Bonus: Resimli Türkçe Edebiyat Takvimi (İletişim Yayınları)

aj6

İletişim Yayınları’ndan bir ilk: Resimli, edebiyat tarihinden seçme bilgilerle yepyeni öyküleri bir arada sunan, Türkçe edebiyat takvimi…

50’den fazla yazarın katkısıyla hazırlanan, 15 farklı çizerin çizgileriyle hayat verdiği Resimli Türkçe Edebiyat Takvimi, edebiyat müptelalarının masasında başköşeye kurulmaya hazır. 365 günün her birinde edebiyat tarihine, yazarlara, eserlere dair bilgiler vermesiyle nostaljik takvimlere benzese de sadece malumatfuruş bir takvim değil bu, çok daha fazlası… Türkçe edebiyatın en seçkin isimleri bu takvimde hikâyelerini tefrika ediyor, karşınıza yepyeni öykülerle çıkıyorlar. Ayrıca farklı farklı kitaplardan seçilen alıntılar, size okumadığınız birçok eser hakkında fikir vererek “edebî keşifler” yapmanızı sağlarken; çizerlerin öykülere eşlik eden illüstrasyonları, yaratılan tiplemeler, karikatürler ise okuma zevkinizi artıracak.

BUNU DA OKU:  Mutlu çocuk yetiştirebilmenin sekiz adımı

2015 Resimli Türkçe Edebiyat Takvimi, yıl boyunca kitap kurdu okurların elinden düşmeyecek, hem okumak hem de saklamak isteyecekleri bir derleme… Elinize alınca siz de göreceksiniz, böylesi daha önce hiç yapılmadı!

 

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Deniz Aytekin

Boğaziçi Üniversitesi'nde felsefe okudu. Çevre, edebiyat ve felsefe alanlarında yazarlık, çevirmenlik ve editörlük yapıyor.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Hayat, Ofis, Sanat ve Tasarım
Kuru şampuanınızı kendiniz yapın

Saçlarından dert yananlar, buraya!

Kapat