#esmiyor’a cevaben ormanlar

Hemen söylememiz gereken oran şu ki, ormanlar arabalarımızdan, evlerimizden çıkan enerjinin üçte birini emiyor. Yani şu anda dünyada sahip olduğumuz orman alanının üç katına daha sahip olsaydık (bunu uzun bir süre önce kaybetmiştik) iklimi değiştirebilecek faktörler karşısında, çözümün bir kısmına sahip olacaktık.

Ormanlar artan dünya nüfusununun sadece doyurmak için değil, fazlaca olan ihtiyaçlarını karşılayabilmek adına işlenecek toprağa çeviriliyor. Kesilen ağaçlar, yangınlarda kaybolan, orman olma özelliğini kaybeden alanlar, etkisi sadece bir bölgede değil dünyanın her yerinde hissediliyor.

Orman ve iklim değişikliği arasındaki bağlantıyı anlamak önemli. Karbonun yüklendiği ormanları bir depo olarak varsayarsak, böyle bir deponun yok olması durumunda ortaya çıkacak karbonun, gidecek yeri olmadığından atmosfere yayılıyor ve yer yüzünü ısıtıyor.

Yapılan bir araştırma, karbon emisyonunun %8’i ormansızlaştırma kaynaklığı olduğunu belirtiyor.Bundan çok da bağımsız olmadan, iklim değişikliği kaynaklı kuraklık ve rekor üstüne rekor kıran sıcak hava dalgaları ormanlara büyük bir tehdit oluşturuyor. Ormanlar diyoruz fakat içinde yaşayan bioçeşitliliğin de değişimden olumsuz etkilendiğini, türlerin soyu tükenme ile baş başa bıraktığını söylemeden geçemeyiz.

111111111(5)

Geçtiğimiz sene Eylül ayındaki Birleşmiş Milletler İklim Zirvesi 2030’a kadar ormansızlaştırmanın önüne geçileceği duyurulmuştu. Bu çok ütopik bir hayal olsa da gerçekleşmesi halinde yaklaşık 4,5 ve 8,8 milyar metrik ton karbonun yol olacağı varsayılıyor. Bu şimdiki kaynaklara göre, dünyanın arabadan arındırılmasıyla aynı etkiyi yaratıyor.

Dünyanın ormanlarını taker taker ele geçiren palm yağı ise ormansızlaştırma kulvarında ayrı bir dosyaya sahip. Palmiye yağının üretilmesi için her yıl 16,5 milyon hektar ormanlık alan talan ediliyor Özellikle de Endonezya ve Malezyada vahşi yaşamı yok ediyor. Palm yağı ile ilgili az bilgiye sahip olsanız bile, karşınıza her an çıkabilen bu içerik, paket gıdalarda farklı adlarla yerini alıyor.

BUNU DA OKU:  Katliam hiç bu kadar çarpıcı olmamıştı

Ormansızlaştırmayı durdurmak elbette, iklim değişikliğinin tek çözümü değil, açık olarak karbon emisyonunun geriye kalan %92’lik bölümünü çözebilmek ya a çözümün bir parçası olabilmek için kurumların şimdiden ormansızlaştırmaya yönelik attığı adımlar var.

İklim değişikliğini çözerken, üzerinden geçtiğimiz, dünya için tehlike çanlarını kıpırdatan bioçeşitlilik, kaynak sularının kirlenmesi, doğal tahribat, ve geriye kalan her zarar, bugün karşımıza çıkan doğal afetlere sebebiyet veriyor, bir yandan da birbirimize ne kadar bağlı olduğumuzu gösteriyor.

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Doğal Kaynaklar, Ekoloji, Gündem, İklim Değişikliği, Kent
Çalışan annelerin çocukları iş hayatında daha başarılı

Harvard Business School'un araştırması çalışan annelerin çocuklarının iş hayatlarında daha başarılı olduğunu gösteriyor.

Kapat