Eşya Kütüphanesi

Sivil topluma ve sosyal girişimciliğe inanan Aysu Erdoğdu ve Ayşe Gökçe Bor; yepyeni bir paylaşım konsepti ve sitesiyle karşımızda: Eşya Kütüphanesi.

Nasıl kullanılır?

Eşya Kütüphanesi, eşyalarınızı ödünç alıp vererek çevrenizdekilerle paylaşmanızı kolaylaştıran esyakutuphanesi.com adresinden erişebileceğiniz bir websitesi. Ödünç vermek istediğiniz eşyayı, yerini ve fotoğrafını ekleyerek “Eşya Paylaş” ile listeliyor, ihtiyacınız olan eşyayı ise bulunduğunuz yere, ya da ilgilendiğiniz kategorilere göre arayabiliyorsunuz. Ödünç almak istediğiniz eşyanın sayfasında yer alan “Ödünç İste” ile de eşyanın sahibine erişebiliyorsunuz.

Şu anda sigorta, kimlik onaylama vb. gibi bir güvenlik aşamamız olmadığı için güven ortamının toplulukla beraber gelişmesi ve siteyi ilk kez kullananların birbirinden çekinmemesi için siteyi davetlilere özel yaptık. Yani kaydolmak için üye olan bir arkadaşınızın size göndereceği bir davetiyeye ihtiyacınız var. Eğer siteye kayıtlı bir arkadaşınız yoksa “Bize ulaş” sayfasından davetiye istemeniz yeterli.

Bir de tabii unutmamak gerekir ki şu an halen yeni sayılabilecek bir girişimiz, yani geribildirimler ile iyileştirmelere devam ediyoruz. İlerlerken kullanıcıların isteklerini hatta şikayetlerini duymak, sonraki sürümleri daha iyi hale getirmemizi sağlıyor. Büyük hayallerimiz var ama her girişimci gibi ufak adımlarla ilerliyoruz.

Niye bunu kurduk?

Birimiz (Aysu) “insanların işine yarayacak işler üretmek istiyorum” diyerek girişimcilik yoluna sapmışken, diğerimiz (Ayşe) “insanların işine yarayacak şeyler tasarlamak istiyorum” diyerek tasarım yoluna sapmışız. Eşya Kütüphanesi aslında Ayşe’nin İsveç’te bir günlük bir atölye çalışmasında aklına gelen bir fikirdi. Bu fikirle geçtiğimiz Kasım ayında Startup Weekend İstanbul’a katıldık, birinci olunca anladık ki böyle bir iş Türkiye’de henüz yok, “Eee bari biz yapalım işe yarasın” dedik. Hikayenin daha uzun versiyonunu websitemizde bulabilirsiniz:

Ne yapmak istiyoruz?

Bu soruyu Eşya Kütüphanesi’ni yeni keşfedenler de soruyor. İşin aslı biz özümüze dönmek istiyoruz. Paylaşım bizim kültürümüzde var ama maalesef şehir yaşamı ve varolan sistem bize özümüzde olanı unutturmaya başladı. Biz de bir nebze hatırlatmak istiyoruz, çünkü biliyoruz paylaşınca hayat daha tatlı.

BUNU DA OKU:  'Giving Tuesday'

Biz kimiz?

54345455443-238x300Eşya Kütüphanesi kurucuları Aysu Erdoğdu ve Ayşe Gökçe Bor sivil topluma ve sosyal girişimciliğe inanan iki ODTÜ mezunudur.

Aysu, 2006 yılında ODTÜ Elektronik ve Elektronik Mühendisliği’nden mezun olmuştur. 2011 yılında Belçika’da Vlerick Business School’da, sosyal girişimcilikle tanışmasını sağlayan Genel Yönetim yüksek lisansını tamamlamıştır. Şu anda teknoloji ve dijital medyanın sosyal fayda için kullanılması konusunda uzmanlaşmaktadır.

Ayşe, 2006 yılında ODTÜ Metalurji ve Malzeme Mühendisliği’nden mezun olmuştur. Şu anda İsveç’te Umea Üniversitesi’nde Etkileşim Tasarımı yüksek lisansı yapmakta ve tasarım metodolojilerin (“design thinking”) sosyal girişimcilik alanında kullanılması konusunda derinleşmektedir.

İletişim

Facebook: www.facebook.com/EsyaKutuphanesi
Twitter: www.twitter.com/EsyaKutuphanesi

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Kent, Mercek, Topluluklar
Bir ağacın 22 faydası

Başımızdakiler sağolsunlar ağaçların tanımını tekrar yaptılar: Kentsel dönüşümün önündeki yeşil engeller.

Kapat