Etik, uzun ömürlü, tamir edilebilir telefon: Fairphone

Sonunda! Sadece en son model olduğuna değil, aynı zamanda çatışmasız mineral içeren, etik bir şekilde üretilmiş ve ömür boyu kullanılması için yapılmış olduğuna sevineceğimiz bir akıllı telefon.

Bas van Abel, akıllı telefonlardan vazgeçmek istemiyordu ama, marketteki çoğu telefonun da 2. Dünya Savaşın’dan sonraki en büyük katliama yol açan “çatışmaya yol açan madenleri” kullanıyor veya işçilerin çalışma koşulları onların hem akıl hem de fiziksel sağlığını bozuyordu. O da iki sene önce hem akıllı hem de üretim sırasında etik telefon projesi Fairphone’u yarattı.

Son iki sene içerisinde, Fairphone’un ilk telefonu 60,000 adet satıldı. Bu telefonların mineralleri özellikle takip edilebilir ve işçisine değer veren kaynaklar üzerinden seçildi. Fairphone’nun ikinci versiyonu ise üretimin sonrası kullanımı da dikkate alıyor.

Her ne kadar her sene yeni bir telefon üretmek normalmiş gibi gelse de, aslında bir telefonu sıfırdan üretmek gereksiz kaynak kullanımına yol açıyor. Döngüsel Ekonomi ve Elektronik Atıklar Çöp Değildir yazılarımızda da belirttiğimiz gibi aslında telefonların içindeki bir çok mineral tekrardan kullanılabilir.

Fairphone2, tersine mühendislik ile adım adım yapılan tasarımı ile tüm içeriklerini kendisini seçmesi ve yapılandırmasını sağlamış. Özellikle kalay, tantalum ve bakır madenleri konusunda adil ve etik ticaret sertifikalarını elinde bulunduran şirket, bu sefer listesine tungsten ve altın madenlerini de eklemiş.

Nedense birçok telefonda olmayan bir özellik olan telefonun arkasının açılması bir telefonun tamir olmasını oldukça kolaylaştıran bir özellik. Fairphone’nun bu özelliği yeni bir telefon almadan hem telefonunuzu tamir edebilmenize, hem de güncelleştirebilmenizi sağlıyor. Ekranın bile ayrı bir parça olarak tasarlanması ile Fairphone2’nin ömrü sadece size bağlı kalıyor.

Yeni modeli 525 €’dan satılacak Android 5.1 sistemini kullanan telefonun özellikleri çoğu yeni telefonla yarışan bir şekilde tasarlanmış. Fairphone’nun kâr amacı gütmeyen telefonunu Türkiye’ye sipariş etmek de mümkün.

BUNU DA OKU:  İklim krizi ve beslenme

Fairphone’nun amacı zengin olmak ya da milyonlarca telefon satmak değil, ama bu sektörün değişmesini istiyor. Daha fazlası insanları bu konu hakkında bilinçlendirerek, diğer insanların diğer sektörlerde de bu konu için çalışmasını desteklemek istiyor.

Bu açıdan Fairphone aslında protesto amaçlı açılmış bir şirket. Telefonları ile sadece Facebook ve Twitter’a girmekle kalmıyor, aynı zamanda elinize telefon sektörünün değişebileceğine dair somut bir kanıt veriyor.

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Görkem Gömeç

Boğaziçi Üniversitesi ve SUNY Binghamton'da Küresel ve Uluslararası İlişkilerden sonra İsveç'te Uppsala Üniversitesi'nde Sürdürülebilirlik üzerine master yaptı. Teknoloji, kitlesel değişim ve akıllı politikalar ile çözümler bulabileceğimize inanıyor.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Doğal Kaynaklar, Ekoloji, Geri Dönüşüm, Hayat, Kurumsal Sürdürülebilirlik, Teknoloji
Hayvanların objektiflere yansıyan hisleri

Belçikalı fotoğrafçı Vincent Lagrange'nin Human Animal isimli çalışması, bazı hayvanların insani ifadelerini yakalamak fikri üzerine kurgulanmış.

Kapat