Evcil hayvanınızın mutluluğu için

Dünya hayvanları koruma günü için bu kez de hayvanlarınızın doğa dostu olmasını sağlayabileceğinizi düşündüğümüz bir kaç tavsiye hazırladık.

1. Barınaktan alın

Kimi kedi veya köpek yetiştiricilerin tek amaçları safkan cinsleri çok miktarlarda kar amaçlı olarak yetiştirebilmektir. Ayrıca aşırı üreme, soy-içi üreme, kötü şartlarda bakımsızlık, kötü yemek ve aşırı hayvan yoğunluğu yaratmak gibi yaşam şartlarından dolayı hayvanların telef oldukları da bir gerçek. Dolayısı ile çeşitli barınaklarda bulunan hayvanlardan edinmek varken, neden satın alasınız ki? Sevgi safkan ayırımı yapmaz biliyorsunuz.

2. Kısırlaştırın

Yapılan hesaplamalar sonucunda kısırlaştırılmamış bir çift köpekten altı yıl sonunda toplam 67.000 yavru doğacağı hesaplanmıştır. Bu sayı 16 yavru ile başlayan bir dişi köpek kullanılarak hesaplanmıştır. Bu sayının içinde başlangıçta verdiğimiz bir çift köpekten erkek olanın diğer dişilerle çiftleşmelerinden olabilecek yavrular dikkate alınmamıştır. Normal olarak, sağlıklı bir erkek köpek haftada en az bir kez bir dişi köpek ile çiftleşir. Bu üreme oranı oldukça yüksektir. Şehir sokaklarında, bu yavru ve anneler yiyecek bir şeyler bulabilmek için, genelde çok acı çekerler. İlk senelerinde yavruların dörtte biri açlık, hastalık, soğuk hava veya trafik kazalarından dolayı ölürler. Düşünün ki, bu karamsar tablo eğer bu çift köpek kısırlaştırılmış olsa idi hiç meydana gelmeyecekti! Ayrıca kısırlaştırma işlemi ile beraber kedi ve köpeklerde oluşabilme ihtimali olan idrar yolu, yumurtalık, prostat veya testis kanser olasılıklarını da elimine edilmiş olur.

3. Küçük dostunuza sahip çıkın

Dışarıda yürürken küçük dostunuza mutlaka tasma takın ve siz kontrol edin. Genelde veterinerler araba kazaları, diğer hayvanlar, hastalık ve diğer olası tehlikelerden dolayı kedilerinizi evde tutmanızı tavsiye ederler. Sokakta yaşayan bir kedinin ömrü üç yıldan daha az olabilirken, sadece evde yaşayan kedilerin yaşam süreleri 15, hatta 18 yıla kadar çıkabiliyor.

BUNU DA OKU:  Bolu Barınağı'nda son durum

4. Kötü gıdalardan koruyun

Süpermarketlerde gördüğünüz kedi-köpek mamalarının çoğu et artıklarından oluşmuş yan mamüllerdir yani düşük kaliteli hayvan atıklarılarından bahsediyoruz. Aslında hayvan mamalarının yapımında gıda uygunluğu olan etlerin seçildiğine emin olduklarınızı seçmenizde elbette yarar var. Besin değerlerinin evcil hayvanınızın sağlığı açısından ve hastalıklara karşı bağışıklık sağladığından dolayı mamaların kaliteli olması uzun vadeli olarak karşılığını verecektir. Organik kedi ve köpek mamaları hormon, antibiyotik,korucu madde, böcek ilacı ve genetiği bozulmuş içerikleri bulunmayan, minimum işlemlerle hazırlanmış C ve E vitamni içeren doğal besinlerdir.

5. Kakasını temizleyin

Köpeğinizi dolaştırırken kakasını topladığınız malzemenin naylon torba olmamasına dikkat ederseniz, naylonun yok olma süresi boyunca kakanın da içinde kalmasını da engellemiş olursunuz. Biyoçözünür veya kağıt torba bu işi kolaylaştıracaktır. Ayrıca kedilerinizin tuvaletine koyduğunuz malzemeyi de özenle seçmenizi tavsiye ediyoruz. Kilden yapılmış kedi kumlarında kanserojen sodyum bentonit bulunduğundan kronik sindirim sistemini zehirleme, kedi yavrularında ise ciğerlerini kaplayarak tıkama ihtimali yüksektir. Sodyum bentonit aynı zamanda derz ve kaplama malzemesi olarak da kullanıldığından kuruduğunda 15-18 katına kadar büyüyebilme özelliği ile çimento özelliklerine yakın olduğunu söyleyebiliriz. Çevre açısından en masum kumun biyolojik kökenli kumlar olduğunu söylemeliyiz.

6. Sürdürülebilir oyuncaklarla oynasınlar

Tüylü dostlarınız da geri dönüşümlü oyuncakları ile eğlenirken gezegenimizin iyiliği için tasarrufta bulunabilirler. Ayrıca boyunlarına plastikten yapılmış tasma yerine, çevre dostuna yakışır kenevir ip veya halattan hazırlayacağınız bir tasmayı hazırlayıp takabilirsiniz. Yatağını da evinizden dönüştürmek istediğiniz birmalzeme ile hazırlayabileceğinize eminiz.

7. Evcil hayvanlarınızın bakımında doğal ürünleri kullanın

Kimyasallarla zehirlenmiş şampuan ve bakım malzemelerinden uzak durun. Kediniz midesinden kıl yumağını çıkarttığında ya da köpeğiniz dışarıya çıkana kadar tutamadığında kendini, evinizi temizlemek için çevreye ve hayvanınıza zarar vermeyecek temizlik malzemeleri kullanmanızı tavsiye ederiz.

BUNU DA OKU:  Karbon ayak izi kavramının konuşulmayan hikâyesi

8. Oyuncak değil evcil hayvan

Evinize hayvan almaya kararverdiğinizde ne istediğinizden emin olun. Kendinize ya da çocuğunuza oyuncak olsun diye hayvan seçmek, onlara yapılacak en büyük kötülüklerden biridir. Onu evinize aldığınızda artık o sizin ailenizin bir parçası olacaktır. Hem zamanınızı, hem paranızı hem de enerjinizi vermek durumunda olduğunuz bir birey. Dolayısı ile kararınızdan emin olduktan sonra seçiminizi yapın mutlaka. Ve içinizden bunu tekrar edin; evcil hayvanlar süs için veya oyun için değildir! Paris Hilton kötü bir örnektir.

9. Künye takın

Artık ülkemizde de evcil hayvanınıza çip taktırabiliyor, nerede olduklarını takip edebilecek bir sisteme dahil olabiliyorsunuz ancak bunun maliyetinin yüksek olmasından dolayı ve en önemlisi de bunun çok da çevreci bir davranış olmadığını düşünerek bu opsiyonu geçiyoruz. Onun yerine tasmasına takacağınız ve üzerinde telefon numaranızın olduğu bir künye ile dostunuz kaybolduğunda bulunmasını kolaylaştırabilirsiniz.

10. Kene ve pirelerden kurtulun

Evcil dostunuzu zehirlemek istemeyeceğiniz için konvansiyonel ilaçları tercih etmiyor olmanızı anlıyoruz. Ancak günümüzde kenelerin sinir sistemini tahrip edebilen hastalıklara sebep olduğunu veya ölümcül de olabileceğini varsaydığımızda, kenelerden uzak durmak gündemimizde baş sırada yerini alıyor. Ayrıca pirelerden korunmak için de bu yöntemleri kullanabilirsiniz.

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Nil Kayarlar Sarrafoğlu

1969 yılında doğdum. Aklım başıma geldiğinde ailemden sonra ilk doğayı sevdim. Taşı toprağı, çiçeği ve hatta böceği... Okudum, çalıştım ve büyük şehirlerde yaşadım. Dünya üzerinde doğanın en uzak yerlerine de gittiğim ve kaldığım zamanlar oldu, işte o zamanlarda kendimi çok iyi hissettim,. Döndüm dolaştım şimdi yine şehirdeyim. Bu sefer 4 yaşında bir oğlum var, onu doğanın içinde büyütmeye çalışıyorum, hafta sonları kaçıyoruz şehirden küçük köyümüze. Mutluyuz böyle şimdilik. Anne olduktan sonra dünyayı kurtarmak için ille de büyük kahraman olmak gerekmediğini anladım, anne olmak yetiyormuş! Atık yönetimi, enerji tasarrufu ve sağlıklı beslenme gibi konulara önem veriyoruz evimizde. Payımıza düşeni ve mümkünse daha fazlasını yapmaya gönüllüyüz ailece de. Yeşilist kanalı ile sesimi duyurabildiğim için mutluyum.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Ekoloji, Ev ve Bahçe, Hayat, Hayvanlar
Ormanlar için 100 km

İstanbul’un kalan son ormanlarını, su kaynaklarını, hayvanları ve binlerce insanın yaşam kaynağı olan tarım alanlarını savunmak için seni, Çekmeköy Doğa...

Kapat