Evlerde enerji diyeti devri başlıyor

Evlerimizdeki teknolojik aletlerin sayısı her geçen gün artıyor. Peki, enerji obezi bu aletleri doğru kullanmayı biliyor muyuz? Elektronik aletler hayatımızın olmazsa olmazı. Onlarsız neredeyse hiç bir işimizi yapamıyoruz. Ancak gün geçtikçe sayıları artan elektrikli aletlerimizi çalıştırmak için kullandığımız enerji sandığımız kadar sınırsız değil.

İTÜ Öğretim Üyesi ve Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Filiz Karaosmanoğlu, evimizde kullandığımız elektrikli aletleri enerji obezleri olarak nitelendirdi ve sözlerine şöyle devam etti: “Enerji obezleri bu cihazları performanslarını düşürmeden enerjiden zayıflatmak aslında sanıldığı kadar zor değil. Bu noktada küçük ip uçlarının yer aldığı bir enerji diyeti listesi öneriyorum.”

1. Elektronik bir cihaz alırken enerji verimliliği A, A+, A++, A+++ cihazları tercih edin. Bu cihazlar çok daha az enerji ile çok daha fazla iş yapar. Enerji verimliliği A sınıfı olan bir buzdolabı D sınıfı bir buzdolabına göre yüzde 45, G sınıfı bir buzdolabına göre ise yüzde 56 daha az enerji harcar.

2. Buzdolabınızı güneş alan bir yere veya radyatör, fırın gibi ısı kaynaklarının yanına koymayın. Buzdolabı dışarıdan ısı aldıkça içini soğutması zorlaşır ve elektrik tüketimini artırır.

Enerji ampülleri OLED

3. Evde gereksiz, dekoratif amaçlı aydınlatmadan kaçının. Kullandığınız sıradan ampulleri, kompakt floresan lambalar ile değiştirin. Bu lambalar, diğerlerine göre 5 kat daha az enerji harcarlar ve 10 kat daha uzun ömürlüdürler.

4. Yemek pişirirken fırının kapağını gerektiğinden fazla açmayın. Kapağı her açışta fırın sıcaklığının 25-30 derece düştüğünü unutmayın. Ayrıca cam ve seramik kaplar tercih ederseniz fırın sıcaklığını 15 derece düşürübilirsiniz.

5. Çamaşırlarınızı yıkarken makinenin tam kapasite çalıştırdığınızdan emin olmalısınız. Çamaşırları bastırdığınızda tamburla arasında bir karış boşluk kalmalıdır. Az kirli çamaşırlarda ekonomik programı uygulamalısınız.

BUNU DA OKU:  Çevreye duyarlı otel nedir?

dishwasher_66f3a0524d05b3257740140cae98934c

6. Bulaşıklarınızı elde değil, makinede yıkayın. Bulaşıklarınızı 60 derece sıcaklık yerine, 50 derecede de yıkayabilir ve böylelikle yüzde 10 daha az enerji tüketebilirsiniz. Ayrıca yıkama kapasitesi ailenize uygun olan bir makine tercih ettiğinizde daha az su ve enerji harcarsınız.

7. Ütü yapmanızı hem kolaylaştıracak hem de enerji tassarufu sağlayacak en önemli tüyo,çamaşırlarınızı nemli olarak ütülemek. Böylelikle hem siz hem de ütünüz daha az enerji harcar. Ütü alırken buhar ayarı ve buhar kapasitesi yüksek olan bir model seçmeyi de unutmayın. Ütünüzün kendi kendine kireç tabakasını temizleyebilmesi de son derece önemli.

8. Elektrik süpürgesi alırken torbalı yerine su hazineli süpürgeler tercih edin. Eğer süpürgeniz torbalıysa da süpürmeden önce torbasını mutlaka kontrol edin ve dolduysa boşaltın ki çekim gücü düştüğü için enerjiyi boşa harcamasın.

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Görkem Gömeç

Boğaziçi Üniversitesi ve SUNY Binghamton'da Küresel ve Uluslararası İlişkilerden sonra İsveç'te Uppsala Üniversitesi'nde Sürdürülebilirlik üzerine master yaptı. Teknoloji, kitlesel değişim ve akıllı politikalar ile çözümler bulabileceğimize inanıyor.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Doğal Kaynaklar, Ekoloji, Ev ve Bahçe, Hayat, Kendin yap, Kent, Temizlik
Anadolu’dan eski kartpostallar ve posterler Çekül’ün Anadolu Kent Arşivi’nde

25. yılını dolduran ÇEKÜL Vakfı, yıllar süren emekle oluşturduğu “Kent Arşivi”ni dijital ortama taşıdı.

Kapat