Fark yaratan yılbaşı tarifleri

Kurabiyeler, kekler, pastalar, cheesecakeler… Yılbaşı tamamen karbonhidrat ve şeker çılgınlığının en uç noktasına oturur.

Bir araya gelindiğinde yapılan kurabiyler, ofisteki atıştırmalıklar, hediyelerden çıkan yiyecekler kilomuzu biraz daha artırmaya her zaman hazırdır. Ama yeni yıla hazırlık ille de böyle olacak diye bir kural yok. Bu kadar kilo aldıranın -özellikle de bel çevresinde- peşine düşersek bunun şeker kadar buğday olduğunu görebileceğiz.

60’larda ve 70’lerde genetikleri ile oynanan buğdayda gliadin denilen ve iştah açan bir madde bulunuyor. Modern buğday ile beslenen herkes aşağı yukarı her gün günde 400-800 kalori arasında daha fazla kalori alıyor. Bunu değiştirmenin bir yolu var mı? Evet, var, hem de kimseye fark ettirmeden, yemeklerin tadını değiştirmeden…

Ununuzu değiştirin

Tariflerinizi hazırlarken buğday unu yerine yulaf, karabuğday, çavdar, badem veya nohut unu kullanabilirsiniz. Bu unlar buğday gibi iştah mekanizmasını tetiklemezler. Örneğin tam buğday unu ile hazırlanmış iki dilim ekmek kan şekerini altı tatlı kaşığı şekerden çok daha fazla yükseltir. Şekerle karışmış buğday unu ise kat kat daha etkilidir kilo alımında. Eğer güzel bir un alternatifi olan badem ununu evinizde hazırlamak istiyorsanız işte tarifi…

Aslında zor gibi görünen ama beş dakika içinde hazırlayabileceğiniz, son derece kolay bir tarif bu. Hatırlatmakta yarar var; kullanmadığınız badem ununu buzdalobına kaldırmanız gerekir aksi takdirde oksijen ve ışık hemen tadını ve görüntüsünü bozacaktır.

Badem unu

1 su bardağı çiğ bademi kahve değirmenine koyun, kapağını kapattıktan sonra bir iki kez çalıştırın. Çok fazla çekerseniz, badem yağı elde edersiniz! Temiz bir un eleğine koyarak bademleri elekten geçirin. Badem ununuz hazır….

Glutensiz gıdadan kaçının

Glutensiz unlar bilinenin tam aksine içeriğinde kullanılan mısır nişastası, pirinç unu, patates nişastası kan şekerini yükselten ve bel çevresinde yağlanmaya sebep olanlar listesinin başında yer alırlar. Hem buğday, hem glutenden uzak durmak her ne kadar iyi bir şey olsa da, glutensiz gıdalarda bulunan karbonhidrat fazlasından dolayı şişmanlık ve diyabet gibi başka hastalıklara da sebep olmak istemeyeceğinizi düşünüyoruz.

Alternatif tatlandırıcılar kullanın

Organik dükkanlarda bulabileceğiniz stevia ile tüm şeker gerektiren tariflerinizi tadını da değiştirmeden hazırlayabilirsiniz. Üstelik hem toz hem sıvı şeklinde bulabiliyorsunuz steviayı. Böylelikle siz ve aileniz yılbaşını ve tüm davetleri yine kekler, pastalar, kurabiyelerle geçirip sağlığınızdan ödün vermeyebilirsiniz.

BUNU DA OKU:  Daha doğa dostu bir mutfak için dört öneri

Aşağıdaki tariflerden bazılarında malzemelere alternatif ürünler kullanabilirsiniz, özellikle şekeri es geçmeyelim. Bu yılbaşı menülerinizi hazırlarken size yardımcı olacağını düşündüğümüz birkaç fikir vermek istedik.

Stollen

10 kişilik
5,5 su bardağı un
2 paket kuru maya ve 1/4 su bardağı ılık su
1/2 çay kaşığı tuz
6 yemek kaşığı toz şeker
1/4 tatlı kaşığı hindistan cevizi
1/4 tatlı kaşığı taze rendelenmiş muskat.

Maya hariç tüm yukarıdaki malzemeyi elekten geçirerek birbirine ekleyin.

3 çırpılmış yumurta
1 su bardağı süt
250 gr eritilmiş tereyağı

Yukarıdaki üç malzemeyi ve maya, su karşımını da karıştırıp en üstteki kuru karışıma ekliyor, tahta kaşıkla karıştırıyorsunuz..

Tezgâha biraz un döküp malzemeyi tezgâhta güzel bir hamur kıvamına gelene dek yoğuruyorsunuz. Sonra bir kaba alıyorsunuz.

2 portakal kabuğu rendesi
1 limon kabuğu rendesi
1 su bardağı siyah kuşüzümü, çeyrek su bardağı konyak içinde bekletilmiş
1,5 su bardağı sarı kuş üzümü, bir bardağı portakal suyunda bekletilmiş
1/4 su bardağı küp küp kesilmiş kuru kayısı
1,25 su bardağı rendelenmiş badem

Bu malzemeleri de biraz unla yoğurup, yapışkanlıklarından kurtulmalarını sağlıyoruz. Tüm malzemeleri hamurla karıştırıp üzerlerini kapatıp 30 dakika dinlendiriyoruz.

Hamuru diktörtgen şeklinde açıp, sonra katlayarak ince uzun bir hamur elde ediyoruz. Bu ince uzun hamuru daire şekline sokup, kenarlarına makas yardımı ile küçük kesikler atıyoruz. Üzerini erimiş tereyağı ile fırçalayıp, 200°Cde ısıttığımız fırında üzeri kızarana dek 40-45 dakika pişiriyoruz. Çıkardıktan sonra üzerine pudra şekeri döküyoruz.

Sıcak şarap

1 şişe kırmızı şarap
1 litre vişne suyu
1 kök zencefil
4-5 tane karanfil
3 parça kabuk tarçın
1 elma
1 portakal

Elma ve portakal kabuklarıyla beraber dilimlenir ve diğer malzemelerle beraber vişne suyu içerisinde en az 30 dakika kaynatılır. Böylece baharatların tadının vişne suyuna geçişi sağlanır. Daha sonra şarap ilave edilir. Tüm malzeme kaynama noktasına gelmeden altı söndürülür. Bu önemli çünkü kaynama başlarsa şarabın alkolü uçuyor.

Lebkuchen

300 gr. un
1 paket kabartma tozu
300 gr şeker
1 paket vanilya
100 gr toz haline getirilmiş fındık
2 tatlı tarçın ve zencefil karışımı
2 yemek kaşığı bal
150 gr. sıvı tereyağ
250 ml. süt
4 yumurta

BUNU DA OKU:  Şeker kullanmadan aşure yapın

Un, kabartma tozu, şeker, vanilya, fındık ve lebkuchen baharatı bir kapta iyice karıştırın.

Geri kalan malzemeleri başka bir kapta karıştırın. İki ayrı kaptaki malzemeleri birleştirip mixer ile çırpın. Fırında 30-35 dakika boyunca 200 derece ısıda pişirin.

Balkabaklı risotto – 4 kişilik

400 gr arborio pirinç
300 gr balkabağı
1 soğan
50 gr tereyağı
1 ml sıcak su veya sebze suyu
100 gr parmesan peyniri
Yarım su bardağı beyaz şarap
Tuz, karabiber

Balkabağını dilimlere ayırıp çekirdeklerini çıkarın. Küp şeklinde doğrayın. Tencere veya derin bir tavada tereyağının yarısını eritin. Yemeklik doğradığınız soğanı ilave edip soteleyin. Soğan yumuşayınca balkabağını ve yıkadığınız pirinci ilave edip kavurun. Pirinç tavaya yapışıncaya kadar karıştırmaya devam edin. Beyaz şarabı ekleyip karıştırmaya devam edin. Pirinç, suyu çekmeye başlayınca azar azar su ekleyin. Önce bir su bardağı su ekleyip karıştırın. Pirincin suyunu çekmesini sağlayın. Pirinç suyunu çekince tekrar su ilavesi yapın ve karıştırmaya devam edin. Pirinçler diri kıvama gelince kalan tereyağını, tuzu ve parmesan peynirinin yarısını ekleyip karıştırın. Ocaktan alıp servis tabaklarına aktarın. Üzerine kalan parmesan peynirini serpin. Sıcak servis yapın.

Çikolatalı biscotti – 10 kişilik

140 gr margarin
160 gr toz şeker
2 yumurta
250 gr un
3 gr karbonat
87 gr file badem
125 gr damla çikolata

Margarin ve toz şekeri hamur yoğurma kabına alıp mikserle çırpın. Rengi beyazlaşan karışıma yumurtaları teker teker ekleyip çırpmaya devam edin. Un ve karbonatı ekleyip bir dakika daha çırpın. Son olarak badem ve damla çikolataları ekleyip 30 saniye daha karıştırın. Hazırladığınız hamuru altı eşit parçaya bölün. İstediğiniz şekli verip fırın tepsisine yerleştirin. Önceden ısıtılmış 160 derece fırında pişirin. Ilık servis yapın.

Fırında hindi

Hindi ve marinesi
1 adet bütün hindi
1 adet yemeklik kuru soğan
1/10 bağ maydanoz
1 adet defne yaprağı
4-5 adet tane karabiber
3 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
4 diş sarımsak
1/2 paket taze kekik
5 yemek kaşığı fındık yağı
1 tatlı kaşığı himalaya tuzu

Kestaneli pilav

1,5 kg pirinç
150 gr tereyağ
50 gr fındık yağı
100 gr çam fıstığı
150 gr kuş üzümü
500 gr kestane
1 yemek kaşığı toz tarçın
1 yemek kaşığı yenibahar
1/2 demet frenk maydanoz

BUNU DA OKU:  Kalp sağlığınıza iyi gelen 7 süper gıda

Yaban mersini sosu

100 gr yaban mersini
2 yemek kaşığı un
2 yemek kaşığı tereyağı
1 lt hindi suyu
1 çay kaşığı tuz
Nar Sosu
100 gr nar taneleri
2 yemek kaşığı un
2 yemek kaşığı tereyağı
1 lt hindi suyu
1 çay kaşığı tuz

Hazırlanışı

Hindi, ayakları çapraz şekilde bir iple bağlanılarak geniş bir tencereye koyulur. Kuru soğan soyulup dörde bölünür, maydanoz, defne yaprağı, tane karabiber ve maydanoz tencereye eklenerek hindinin üzerini tamamen kaplayacak şekilde su koyulup ve orta ateşte haşlanır. Haşlandıktan sonra hindi çok hassas bir şekilde parçalanmadan tencereden alınıp bir tepsiye koyulduktan sonra ayaklarını bağladığımız ip kesilir.Haşlama suyu süzdürülerek su derin bir tencereye alınıp altı kısık şekilde kaynar ısıda tutulur.

Derin bir karıştırma kasesine domates salçası, biber salçası, dövülmüş sarımsak, taze kekik yaprakları, fındık yağı ve tuz ilave edilerek karıştırılır.
Pirinç ılık suda 20 dakika bekletildikten sonra süzdürülür. Tencereye tereyağı alınıp eritilir, ayçiçekyağı eklenir ve karıştırıldıktan sonra çam fıstığı, suda bekletilip şişirilmiş kuş üzümü ilave edilip kavrulur. Kuş üzümleri şişince pirinç ilave edilip yaklaşık 20 dakika orta ateşte kavrulur. Yenibahar, tarçın ve tuz eklenip karıştırıldıktan sonra kaynar durumdaki hindi suyu pirinçlerin üzerini 2 parmak geçecek kadar ilave edilip karıştırılır. Sonra kestane taneleri eklenir ve tencerinin altı kısılarak pilavın suyunun çekmesinden sonra ateş kapatılıp dinlenmeye bırakılır.

Hindinin içerisine pilav doldurulduktan sonra her tarafına salçalı sostan sürülüp bir fırın tepsisine yerleştirilir. 180 derecede önceden ısıtılmış fırında 20 dakika, hindinin dış yüzeyi kızarıncaya dek pişirilir.
Ayrı ayrı tencerelerde soslar için tereyağında un hafif renk alıncaya dek kavrulduktan sonra hindi suyu ve dağ meyvelerinin 70 gramı ilave edilip, himalaya tuzu da eklendikten sonra kaynatılıp blender’dan çekilir ve geri kalan meyveler sosların içerisine tane olarak eklenir.

Büyük bir servis tepsisine pilavın geri kalanı koyulduktan sonra, üzerine fırından çıkarttığımız hindi koyulur ve etrafina fırınladığımız kiraz domateslerle beraber maydanozları ekleyerek süslenir. Soslar küçük kaselere alıp hindi ile berabere servis edilir.

Herkese mutlu yıllar dileriz.

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Nil Kayarlar Sarrafoğlu

1969 yılında doğdum. Aklım başıma geldiğinde ailemden sonra ilk doğayı sevdim. Taşı toprağı, çiçeği ve hatta böceği... Okudum, çalıştım ve büyük şehirlerde yaşadım. Dünya üzerinde doğanın en uzak yerlerine de gittiğim ve kaldığım zamanlar oldu, işte o zamanlarda kendimi çok iyi hissettim,. Döndüm dolaştım şimdi yine şehirdeyim. Bu sefer 4 yaşında bir oğlum var, onu doğanın içinde büyütmeye çalışıyorum, hafta sonları kaçıyoruz şehirden küçük köyümüze. Mutluyuz böyle şimdilik. Anne olduktan sonra dünyayı kurtarmak için ille de büyük kahraman olmak gerekmediğini anladım, anne olmak yetiyormuş! Atık yönetimi, enerji tasarrufu ve sağlıklı beslenme gibi konulara önem veriyoruz evimizde. Payımıza düşeni ve mümkünse daha fazlasını yapmaya gönüllüyüz ailece de. Yeşilist kanalı ile sesimi duyurabildiğim için mutluyum.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Gıda, Tarifler
En sık kullanılan zehir: Aspartam E951

Yapay tatlandırıcı aspartamın tarihi ve hayatımızı nasıl tehdit ettiğini öğrenin.

Kapat