Farkında olmadan israf ettiğiniz 8 gıda

Bir gıdayı nasıl yiyeceğimizi düşünmeye başladığımızda aslında yaptığımız onun ‘genel olarak’ nasıl yendiği üzerine akıl yürütmek oluyor. Bu sayede belki de kuşaklar boyunca aynı israfı yaratanların arasında yer alıyoruz. En sık yaptığımız 8 gıda israfıyla yüzleşirken aslında neyi nasıl yiyeceğimiz üzerine düşünürken, genel kanılardan kaçınmamız gerektiğine siz de ikna olacaksınız.

Yeşillenmeye başlayan soğanların artık kullanılamayacağı düşünülür. Oysa lifli filizler de yenebiliyor. Soğanın filizlenmeye başladığını fark ettiğinizde soğanınızı bir miktar suyun bulunduğu bir kaseye alın. Suyun miktarının yalnızca soğanın tabanının suya temas etmesini sağlayacak düzeyde olmasına dikkat edin. Oldukça güneşli bir yer seçin ve kaseyi oraya yerleştirin. Birkaç gün içerisinde yeşil soğan görünümüne ve lezzetine kavuşacak olan soğanlarınızı yine aynı yöntemle yiyeceklerinizde kullanabilirsiniz.

22(2)

Siz de hayatı boyunca elmayı yanlış yemiş olanlardan mısınız? Elmanın bir çekirdeği olduğu ve bunun yenmeyeceği algısı ile yediğimiz elmaların aslında %30‘unun yenebilir haldeyken çöpe gittiği acı bir gerçek. Gelin bir değişiklik yapın ve elmanın bir çekirdeği olduğunu unutun! Her zaman yediğiniz şekilde yemek yerine bu defa yemeye elmanın üstünden ya da altından başlayın. Uygulamalı halini şuradan izleyebilirsiniz.

 

 

 

 

33(1)

Tüm övgüyü brokolinin çiçekleri alırken, sapları yazık ki kendini çöpte bulur. Brokolili bir tarifi hazırlarken saplarını saklayın, buharda pişirin ya da kaynatın. Ardından tavada hafifçe kızarttığınız soğan, tuz, biber ve bol sebze ile birlikte püre halin

 

e getirerek oldukça lezzetli bir sebze çorbası hazırlayabilirsiniz.

 

44(1)

Taze otların yemeğin lezzetini ne denli belirlediği konusunda sanıyorum hemfikiriz. Ancak marketlerden aldığınız otları kaç yemek için kullanabiliyor, ne kadar süre buzdolabında muhafaza edebiliyorsunuz? Cevapları tahmin etmek güç değil. Tavsimeyiz evinize en yakın fideliğe gitmeniz ve yemeklerinize lezzet kattığını düşündüğünüz otları evinizde yetiştirmeye başlamanız! Hem böylece marketlerden aldığınız kesilmiş ve hızla ölmeye mahkum otlar yerine her daim taze olan, sürekliliğini de sağlayabildiğiniz minik bir bostanınız olacak. Taze toprak ile bakımlarını yapmayı ihmal etmeyin. Hem doğayı hem de kesenizi korumuş olun.

BUNU DA OKU:  Hem basit hem faydalı: Yumurta kabuğundan viyol yapımı

55(1)

Brokolinin sapları ile mantarların saplarının aynı kaderi paylaştığını söyleyebiliriz. Üstelik bazı mantarların sapları oldukça kısa ve kolaylıkla yenebilir olmasına rağmen genellikle ayrılması tercih ediliyor. Bir mantar yemeği yapabileceğiniz zaman – ki bazı tarifler yemeğe mantarların saplarını da dahil etmenizi söyler ama diyelim ki öyle bir tarif değil elinizdeki – sapları daha sonra bir yemekte kullanmak üzere saklayın.

Bir yemek tarifi de biz verelim: Mantarın saplarını küp şeklinde doğrayın; kıyılmış sarımsak, galeta unu ve isteğe bağlı bir şekilde parmesan peyniri ile zeytin yağında soteleyin ve karışımı mantarların şapkasını doldurmak için kullanın. 200 derecelik fırında 20 dakika boyunca ya da istediğiniz gevrekliğe ulaşıncaya kadar pişirmeyi deneyin.

66(3)

Limonlar ve misket limonları da israftan nasibini alan gıdalar arasında. Genellikle sadece suyunu kullandığımız ve kabuklarını nasıl kullanabileceğimize dair akıl bile yürütmediğimiz ‘sulu’ gıdaların en sık kullanılanlarından. Limonların suyunu kullandıktan sonra kabuklarını dilimleyin ve içme suyunuzun içine atın. Tadını nasıl ferahlattığını göreceksiniz. Rendeleyerek yemeklerin içinde de kullanabileceğiniz gibi tazelik veren tadıyla farklı bir şekillendirici olarak da kullanılabilir. Buzlarınızın limon tadında olmasına ne dersiniz? Nasıl yapabileceğinize dair bir uygulamayı buradaninceleyebilirsiniz.

77

Havuçları saplarıyla birlikte satın aldığınızda aslında iki sebzeyi tek bir gövdede almış oluyorsunuz. Saplarını ayıklayıp atmak yerine bir sonraki sebze yemeğinizde kullanmak üzere saklayın ya da salatanızda ve pesto sosunda kulanın!

 

 

 

 

 

88(1)Kivi oldukça lezzetli gövdesinin yanında incecik kabuğunu soymaya çalışırken büyük bir kısmını da israf ettiğimiz gıdalardan. Kivi yiyeceğiniz zaman – ki kivinin kabuğu da aslında yenebilir ve besin değeri de oldukça yüksektir – kabuğunu soymadan yemeyi deneyin. “Kabuklu yemem mümkün değil,” diyorsanız da bir kaşıkla olabildiğince az israf edecek şekilde yemeyi deneyin.

BUNU DA OKU:  Şeker oranı düşük 10 meyve

Kaynak: Inhabitat

 

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Ev ve Bahçe, Gıda, Hayat, Tarifler
Bodrum’a yaz sofrası atölyeleri başlıyor

Bu yaz Bodrum'a yolunuz düştüğünde gastronomik bir geziye, Culinary Bodrum'a bir göz atmaya ne dersiniz?

Kapat