Fatih Ormanı bir kere daha kurtuldu

Fatih Ormanı, #DirenFatihOrmanı inisiyatifinin verdiği mücadele ile bir kere daha talan projelerinden kurtuldu. Peki neler yaşandı?

Fatih Ormanı şehrin akciğeri, yatırımcılarınsa göz bebeği. Uçsuz bucaksız bir beton yığınına dönüşen şehirde yapılan konut yatırımlarını çekici kılmanın yolu elbette bu projeleri ‘yeşil’, ‘doğa içinde’ tanımları ile buluşturmaktan geçiyor. 2012 yılında Maslak 1453 projesinin Fatih Ormanı’nı böyle bir pazarlama stratejisinin parçası haline getirmesine karşı Yeşilist ekibi bir imza kampanyası başlatmış ve oluşturulan harika kamuoyu ile Fatih Ormanı’na dair projeleri iptal edilmişti.

Geçtiğimiz aylarda ise Doğuş Grubu ile Bilgili Holding‘in ortak olduğu Ege Turizm ve Gayrimenkul Yatırımları şirketinin “Parkorman Kent Parkı” projesi gündeme gelmiş, detaylarının ortaya çıkması ile projenin Fatih Ormanı‘nı nasıl talan edeceği ortaya çıkmıştı. Resmi makamlara sunulan raporda ayrıntılı görülebileceği gibi bölgeyi korumak bir yana orman içine lüks restoranlar, villalar ve 15.000 kişilik “çok amaçlı salon” yapılmasının planlandığı ortaya çıkmıştı.10583791_317336551767460_2335398434232252481_n

#DirenFatihOrmanı kazandı

Kuzey Ormanları Savunması‘nın çağrısıyla bir araya gelen dayanışma gruplarından oluşan #DirenFatihOrmanı Fatih Ormanı için hazırlanan yeni projeye karşı hem fiili hem de idari yollardan harekete geçti. Sürecin başından itibaren Sarıyer Belediyesi ile görüşmeye çalışan dayanışma grubu buluşma ertelendikçe seslerini daha fazla insana duyurabilmek için harekete geçti.

Bir dizi eylemlilikle ve online kampanya ile oluşturduğu kamuoyunun da yarattığı etkiyi de arkasına alarak Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç‘e “ormanın ticarileşmesine, talan edilmesine, içindeki doğal yaşamın tahrip edilmesine ve tüm İstanbul’u abluka altına almış rant rüzgarına karşı Sarıyer ve Kuzey ormanları önünde bizlerle birlikte durup durmayacağı” sorusunu yöneltti. Ve Genç’ten gelen yanıt oldukça umut verici oldu: “Sivil toplum kuruluşlarının ve halkın içinde olmadığı hiçbir girişimin parçası da olmadık, olmayacağız.”

BUNU DA OKU:  Çölü Durduran Adam

Fatih Ormanı’nın bir ‘yatırım alanı’ olarak zamana yayılmış bir şekilde atlattığı proje badireleri düşünüldüğünde gözümüzün mutlaka şehrin son yeşil alanlarından biri olan ormanın üzerinde olması gerektiği aşikar. Bu proje iptal edilebilir, ama çok alışkın olduğumuz bir şekilde minik revizyonlarla yeniden ve yeniden gündeme de gelebilir. “İstanbul hepimizin,” diyorsak yaşadığımız şehrin geleceği için, geleceğimiz için şimdi ve anlaşılan o ki uzunca bir süre daha mücadele zamanı.

 

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla İyi haberler, Kent, Yeşil alanlar
Başardık: Lego Shell’den ayrıldı

Greenpeace başlattığı imza kampanyasında durumu gayet güzel özetliyor: “Hassas Kuzey Kutbu, kutup ayıları, balinalar ve deniz aygırları gibi türleri barındıran,...

Kapat