Filistinli genç mühendis atıkları değerlendirerek Gazze’nin yeniden inşasına yardım ediyor

153 bin eve zarar veren 18 binini ise yok eden, İsrail’in 50 günlük Gazze kuşatmasından 3 yıl sonra, Filistin’e girilmesine izin verilen inşaat malzemelerinin yetersiz kalması yüzünden bu evlerin çoğu hala yaşanmaz halde. Buna rağmen Gazzeli iki mühendislik öğrencisinin bu soruna bir çözümü var: Yerel atıklardan yüksek kaliteli tuğlalar üretmek.

Artık bu projede yer almayan arkadaşı Revan Abdülatif ile yeni bir ürün yaratan Mecid Mashharawi, 2014 yılından beridir inşaat malzemesi alamayan ev sahiplerini gördükçe bu probleme nasıl bir çözüm bulabilirim diye düşünmüş.

2007 yılında Filistinlilerin bu malzemeleri askeri binalar için kullanacağını savunan İsrail’in getirdiği yasak savaştan sonra gevşetilse de bazı raporlar ihtiyaç duyulan çimentonun sadece 3’te birinin Gazze’ye ulaştığını belirtiyor, o yüzden bu malzemeler oldukça pahalı.

TIKLAYIN: Kolombiya’da çöpe giden plastikler evsizler için evlere dönüşüyor

Mecid ve Revan o yüzden çimentonun yerini alabilecek bir madde bulmaya çalışmış. İhtiyaçları olan bazı kimyasallara da ulaşamayan ikili odun ve kömür yakıtlarından çıkan küller ile bloklar üretmeye başlamış. Bu bloklar aynı zamanda 6 ton külün çöplüklere gitmesinin de önüne geçmiş. İkili her ne kadar atık kağıtlardan üretilen bir prototip üretse de bu ürün çok pahalı olacağından vazgeçilmiş.

İlk başlarda başarısız sonuçları ve aynı zamanda kadın olduğu için önyargı ile yaklaşılan Mecid, bazı insanların ona eve gidip yemek ve temizlik yapmasının daha yararlı olacağını söylediğini belirtiyor. Ama ürünün gelişmesi ile insanların Mecidi de kabul etmesi daha da kolaylaşmış.

Çimento bloklarına göre daha hafif ve ucuz olan kül bloklar maalesef Filistin’de bu testi yapabilecek laboratuvarlar olmadığından dolayı sağlamlık testinden geçememiş. Ancak Mecid Japon Gazze Inovasyon Yarışmasında birinciliği kazandıktan sonra ürün Japonya’da teste tabi tutulmuş. Şimdi ise Mecid’in özel bir yatırım alarak kurduğu şirketi 10 kişiyi çalıştırıyor.

BUNU DA OKU:  Plastikten kopta gel

Mecid şimdilerde ise Danimarka Prensesi Mary’nin de desteklediği sosyal girişim ve tasarım yarışması Index de finalistlerden biri olarak yarışmaya katılmış durumda. Mecid bu yarışmada yaptığı konuşmada ise kendine inanmanın önemine dikkat çekti:. “En başlarda büyük sorunlar yaşadım, ama istedikten ve inandıktan sonra her şeyin mümkün.”

Kaynak: FastCompany

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Görkem Gömeç

Boğaziçi Üniversitesi ve SUNY Binghamton'da Küresel ve Uluslararası İlişkilerden sonra İsveç'te Uppsala Üniversitesi'nde Sürdürülebilirlik üzerine master yaptı. Teknoloji, kitlesel değişim ve akıllı politikalar ile çözümler bulabileceğimize inanıyor.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Doğal Kaynaklar, Ekoloji, Geri Dönüşüm, Hayat, İyi haberler, Kent, Kurumsal Sürdürülebilirlik, Mimari, Sanat ve Tasarım
Son 28 yıldaki sera gazlarının %71’inden bu 100 şirket sorumlu

İklim değişikliğinin kesin bir şekilde insan eli yaratıldığını bildiğimiz 1988 yılından beridir bu şirketler kendisini değiştirmek için neredeyse hiçbir şey...

Kapat