Fotoğrafçının keşke gerçek olmasa dediği kare: Kulak çubuğu taşıyan denizatı

Endonezya açıklarında dalış yaptıkları sırada arkadaşı doğa fotoğrafçısı Justin Hoffman’a küçücük bir denizatını gösterdi. Yaklaşık 4 cm boyundaki bu denizatı o kadar küçükti ki, Hoffman kamerasına bile elini atmadı; ama daha sonra beklenmedik bir şey oldu.

Rüzgar denizatını sürüklemeye başladı, ilk önce bir su yosununa tutunan denizatı rüzgar ve dalgalar ile sürüklenen plastik çöplüğünde ilk önce bir plastik torbaya, en sonunda ise bir kulak çubuğuna tutundu.

Hoffman bu kareyi yakalamakta gecikmedi, ama şimdi bu karenin gerçekten yaşanmış olmamasını diliyor. Fotoğrafı çeken Hoffman, kendini aynı zamanda insanların bilgilenmesi için sorumlu hissediyor.

Endonezya’daki plastik kirliliği felaket boyutlarına ulaşmış durumda. Citarum Nehri

Hoffman bu denizatının yolculuğunu izlerken kanının kaynadığını hissetmiş. Denizi kirleten noktanın yakınlarda bulunan bir kanalizasyon borusu olduğu belirten Hoffman, denizatının güzelliğinde kaybolurken bu olayla gerçekliğe döndüklerini, bu olayın denizatı için günlük bir olay olduğunu belirtiyor.

Fotoğrafı ile Londra Doğa Tarihi Müzesi’nin En İyi Yabani Hayat Fotoğrafı Yarışmasına katılan Hoffman, yarışmanın finalistleri açıklandıktan sonra Instagram hesabına fotoğrafını yüklemiş.

Gelen yorumlar, bu karenin “aydınlatıcı” ve “insanın aklını başından alan” “iğrenç” bir gerçekliği yansıtan bir fotoğraf olduğuna kanaat getirmiş.

A post shared by Justin Hofman (@justinhofman) on

Endonezya deniz kirleten tüm ülkeler arasında ikinci sırada bulunuyor. Her yıl 3.22 milyon ton (yaklaşık 150 bin çöp arabası) plastik atık denize gidiyor. Araştırmalar çöp yönetimi ve geri dönüşüm konusunda kararlı adımlar atılmazsa 2050 ağırlık olarak okyanuslarda balıklardan daha çok plastik olacak.

Her ne kadar minik denizatı bu plastik kirlilikten o sırada bir tehlike altında olmasa da, bu durum çoğu deniz canlısı için geçerli değil. Plastikleri denizanası zanneden deniz kaplumbağlarından, beslenmeleri sırasında plastik parçalar yutan balinalara kadar bir çok deniz canlısı bu kirlilikten zarar görmekte.

BUNU DA OKU:  İklim Eylemi 1 Nisan'da Kadıköy'de
Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Görkem Gömeç

Boğaziçi Üniversitesi ve SUNY Binghamton'da Küresel ve Uluslararası İlişkilerden sonra İsveç'te Uppsala Üniversitesi'nde Sürdürülebilirlik üzerine master yaptı. Teknoloji, kitlesel değişim ve akıllı politikalar ile çözümler bulabileceğimize inanıyor.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Doğal Kaynaklar, Ekoloji, Geri Dönüşüm, Hayvanlar
İklim değişikliği ve çatışmaların bedeli: Dünyadaki aç insanların sayısı 815 milyona ulaştı

Dünyada 815 milyon insan aç durumda; milyonlarca çocuk ise yanlış beslenme riski ile karşı karşıya.

Kapat