GDO toksininin insan sağlığı üzerindeki tehdidi

Sherbrooke Üniversitesi’nin yeni çalışmasının sonucu olarak ilk defa insanlardan alınan kan örneklerinde GDO’lu ürünlerde bulunan bir bileşen olan Bt toksinine rastlandı, dolayısı ile öyle görünüyor ki, biyoteknoloji endüstrisinin derme çatma yaptığı işler artık yavaş yavaş parçalanıp yıkılmaya başlıyor. Reproductive Toxicology bülteninde yayımlanan çalışma Bt’nin sanıldığı gibi sindirim sistemi tarafından parçalanmadığını, tam tersine dolaşım sisteminde kaldığını gözler önüne serdi.

bacillus-thuringiensis

Endüstrinin önde gelen avukatları daha önceleri yaptıkları açıklamalarda tarımsal böceklerle biyolojik savaşta önemli bir bioinsektisit olan Bacillus Thuringiensis olarak bilinen Bt toksinin insanlara zarar vermediğini savunmuşlardı. Bazı tohumların tarımsal mücadelede kolaylık amacı ile Bt entegrasyonu yapılmış GDO’lu çeşitleri mevcut. Örneğin Bt mısırı, toksini kendisi üretmek üzere tasarlanmış olup sonradan hayvan ve insanlar tarafından yeniliyor.

Son çalışmalarında, Aziz Aris ve Samuel Leblanc Quebec, Kanada’da üniversite hastane merkezine gelen 30 hamile kadın ve 39 hamile olmayan kadının kan örnekleri arasından yaptıkları araştırmalarda %93 anne ve %80 fetüs kan örneklerinde Bt Cryl Ab toksinine rastlandı. Hamile olmayan kadınların kan örnekleri arasında ise %69’unda bu toksine rastlandı.

BollWeevil013

Kan örneği alınan kadınların hepsi özel bir beslenme diyetine dahil değillerdi, yani GDO’lu ve toksinli gıdalara maruz kalmışlardı. Gıdalarımızın büyük bir bölümünü kapsayan konvansiyonel soya, mısır, kanola ve patates ürünlerinin hamile kadınlardan alınan kan örneklerinde rastlanması da bu yüzden çok doğal.

Henüz doğmamış bebeklerin kanlarında bile tespit edilmiş olan Bt toksinin aynı zamanda anneden bebeğe kolaylıkla geçtiğini ve biyoteknoloji endüstrisinin savunduğundan çok daha uzun süre bu kimyasalın vücudumuzda kaldığını gösteriyor. Açıkça görülüyor ki bu kimyasal hem böcekler hem insanlar için zararlı. Daha önce de yapılan çalışmalarda Bt toksinin çevreye etkisi ve kalıcılığının halk sağlığına zararlarına dair bulgular tespit edilmişti.

BUNU DA OKU:  Daha az et tüketmek isteyenler için 5 basit öneri

Kaynak: http://www.naturalnews.com/032407_Bt_insecticide_GMOs.html

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Nil Kayarlar Sarrafoğlu

1969 yılında doğdum. Aklım başıma geldiğinde ailemden sonra ilk doğayı sevdim. Taşı toprağı, çiçeği ve hatta böceği... Okudum, çalıştım ve büyük şehirlerde yaşadım. Dünya üzerinde doğanın en uzak yerlerine de gittiğim ve kaldığım zamanlar oldu, işte o zamanlarda kendimi çok iyi hissettim,. Döndüm dolaştım şimdi yine şehirdeyim. Bu sefer 4 yaşında bir oğlum var, onu doğanın içinde büyütmeye çalışıyorum, hafta sonları kaçıyoruz şehirden küçük köyümüze. Mutluyuz böyle şimdilik. Anne olduktan sonra dünyayı kurtarmak için ille de büyük kahraman olmak gerekmediğini anladım, anne olmak yetiyormuş! Atık yönetimi, enerji tasarrufu ve sağlıklı beslenme gibi konulara önem veriyoruz evimizde. Payımıza düşeni ve mümkünse daha fazlasını yapmaya gönüllüyüz ailece de. Yeşilist kanalı ile sesimi duyurabildiğim için mutluyum.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Gıda, Gıda Gündemi
Anadolu’yu Vermeyeceğiz’den son haberler

"Anadolu'yu Vermeyeceğiz" yürüyüşlerinde büyük sona yaklaşıldı. Kervanlar Ankara'ya akıyorlar...

Kapat