Geçtiğimiz Şubat ayı hem Türkiye’nin hem de Dünya’nın sıcaklık artışı rekorlarını kırdı

Bu hafta sıcaklıklar düşse de, geçen hafta ofise gelirken her sabah geçtiğim parkta ağaçlardaki çiçekler açmış, ben de sıcaktan montu çıkarmış, bahar biraz erken geldi diye düşünmüştüm. NASA’nın dün yaptığı açıklama ise bu değişimin, 2016 yılının şimdiden sıcaklık rekorlarını kırmasından dolayı olduğunu ortaya koyuyor.

Geçtiğimiz günlerde Meteoroloji Genel Müdürülüğünün sitesinde yayınlanan Şubat Ayı Ortalama Sıcaklık Analizleri, Türkiye’nin geçtiğimiz yıllara göre bu Şubat ayın 1,74 ºC derece daha sıcak yaşandığını ortaya koyuyor. Aşağıdaki haritada Türkiye genelindeki sıcaklık farklarını inceleyebilirsiniz.

s1

Bu rakamlar NASA’nın yaptığı küresel sıcaklık analizlerinde de aynı seviyede ilerliyor. 2015 yılı en sıcak yıl ilan edildikten birkaç gün sonra, 2016 Ocak ve Şubat Ayı analizleri diğer yıllar arasındaki sıcaklık artış farkının bilindik tüm rekorları kırdığını belirtiyor.

NASA verileri, ortalama küresel sıcaklığın Şubat ayında 1,35 ºC arttığını detaylı bir şekilde öne çıkarıyor. Daha önceki en yüksek sıcaklık artışı 1,15 ºC ile geçtiğimiz ocak ayına aitti. Bu sonuçlar gerçekten şok edici çünkü geçtiğimiz şubat ayında ortalama küresel sıcaklık artışı 0.8 ºC’de kalmıştı.

s2

Aralık ayında düzenlenen Paris İklim Konferansı 2ºC’lik küresel sıcaklık artışını en tehlikeli ve geçilmemesi gereken bir bariyer olarak kabul etmiş ve sıcaklık artışını 1,5ºC’de sınırlandırmayı kararlaştırmıştı. Şu an bu hedef gerçekten fazla iyimser kalıyor.

İklim değişikliğinin etkileri her geçtiğimiz yıl daha fazla hissediliyor ve bu sıcaklık artışları bizim tehlikeli bariyere ne kadar yakın olduğumuzu ve bunu değiştirmek için daha hızlı hareket etmemiz gerektiğini tüm ağırlığı ile ortaya koyuyor.

1998’de gerçekleşen en büyük El Nino hareketi de bugünkü küresel sıcaklığın artmasında etkili ama biliminsanları, uzun dönemli etkilere ve geçmiş yıllara baktıkları zaman, bu derece bir artışın ancak insan eli ile oluşturulabileceğini dolayısıyla sera gazlarındaki artış yüzünden ortaya çıkan küresel ısınmanın en büyük etkiyi yarattığını belirtiyor.

BUNU DA OKU:  Sera gazı nedir? Etkileri nelerdir?

Birleşik Krallık Meteoroloji Ofisinden Profesör Adam Scaife, aynı zamanda kitlesi giderek küçülen Kuzey Kutup Bölgesindeki buz seviyelerinin de son iki aydır rekor derecede düşük olduğunu ve ekstra ısı saldığını ifade ediyor.

Fosil yakıtlarla gelen ısınma ve güçlü bir El Nino etkisi ile 2014 yılı ile karşılaştırınca atmosferdeki karbondioksit oranı 3.05 ppm artarak 402.6 seviyelerine ulaştı.

Biliminsanları artan karbondioksit oranlarının yüz binlerce yıldır bu derece hızlı artmadığını ve bunun doğal karbon döngüsü ile karşılaştırılamayacak bir derecede olduğunu belirtiyor.

Kaynak:

Meteoroloji Genel Müdürlüğü

The Guardian

 

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Görkem Gömeç

Boğaziçi Üniversitesi ve SUNY Binghamton'da Küresel ve Uluslararası İlişkilerden sonra İsveç'te Uppsala Üniversitesi'nde Sürdürülebilirlik üzerine master yaptı. Teknoloji, kitlesel değişim ve akıllı politikalar ile çözümler bulabileceğimize inanıyor.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Ekoloji, İklim Değişikliği
Toprağın Kadınları

Toprağın Kadınları projesi, Nimri halkını bir araya getirmeyi, sosyal dayanışmayı artırmayı, köyün kültürel özelliklerini, kaybolmaya yüz tutan değerlerini yeniden ortaya...

Kapat