Hani Datça-Bozburun özeldi?

5 Mayıs sabahı Datça-Bozburun Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde yapılacak Çevre Revizyonu sayesinde bu bölgedeki küçük işletmelerin, butik otellerin yerine büyük ölçekli otel ve marina projelerinin önünü açacak plan hükümlerine dair haberle uyandık.

İnsanın düşündükçe içi acıyor. Yerli ve yabancı turistler bu el değmemiş doğayı en yalın haliyle yaşayabilmek için Datça-Bozburun sahillerine gelirken, hükümet diyor ki, madem ilgi var, bari ben buraya büyük oteller yapıyım da, buranın etinden sütünden faydalanalım. Yılda hali hazırda 300.000 turist bölgeye gelmekteymiş. Oraya şöyle koca koca oteller koysalar, kim bilir kaç yüz bin daha eklenir buraya.

34534(1)

Oysa ki, çok değil, 2013 yılında UNDP GEF fonu desteğiyle bu bölgenin ekonomik analizini yaptırmış Çevre ve Şehir Bakanlığı. Pek tabii ki bugün 18 milyon dolar tahmini turizm geliri, bu revizyonla yapılacağın yanında devede kulak. Ama bahsettiğimiz bu analiz bölgenin koruma altındaki kyılarını güçlendirmek için yapılmış. 1990 yılında ‘Özel Çevre Koruma Bölgesi’ ilan edilen Datça-Bozburun bölgesinde yapılan çalışmaların değerine göre yıllık ekonomik değeri 38 milyon dolar olarak tespit edilmiş.

Bakın bu çalışmadan çok çarpıcı bazı rakamlar:

  • Deniz çayırları yılda 2,5 miyon dolara karşılık gelen karbon tutma ve yılda 1,6 milyon dolar erozyon kontrolü hizmetini karşılamaktaymış.
  • Datça-Bozburun kıyıları yılda 14,8 milyon dolara karşılık gelen atık su arıtımına katkıda bulunuyormuş.

İnsanın nutku tutuluyor bu cennet koyların daha büyük turizm alanlarına açılacağını duyunca. Neyse ki, halihazırda bir change.org kampanyası ve TMMOB, büyük tartışma yaratan Datça’daki revizyonla ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Muğla İl Müdürlüğü’ne itirazda bulundu. Ümidi kesmemek ama mümkünse bunun önünü kesmek lazım.

Kaynaklar:

http://dcm.dka.gov.tr/App_Upload/14_Economic%20Analysis%20of%20Datca-Bozburun%20Special%20Environmental%20Protection%20Area.pdf

http://www.csb.gov.tr/gm/tabiat/index.php?Sayfa=haberdetay&Id=11822

http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/26360371.asp

http://www.radikal.com.tr/cevre/sira_datcada-1190290

 

BUNU DA OKU:  Hava kirliliği ile bipolar bozukluk ve majör depresyon arasında ilişki bulundu
Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Ergem Şenyuva

İstanbul'da doğdum büyüdüm. Hep bu şehri, kültürel ve doğal mirasını koruma derdindeydim. Bir yandan yeşili ve doğayı nasıl gelecek nesillere bırakırız kaygım vardı. 2006 senesinin sonunda hayatımı değiştiren olay oldu ve kızım doğdu. Yaptığım her şeyi sorguladığım ve tekrardan en başa döndüğüm bir dönemden sonra, kurumsal hayata veda ettim. 2009 yılında Al Gore'un iklim değişikliğiyle mücadeleyi hedefleyen Climate Project derneğinin Türkiye temsilcisi oldum. İklim değişikliğini ve yaşadığımız dünyanın nelerle karşı karşıya olduğunu fark ettikçe, elimi taşın altına sokma zamanı geldi diye düşündüm. 2010 yılının sonunda Yeşilist'i kurdum. Bizden sonraki nesillere yaşanabilir bir dünya bırakabileceğimize, hepimizin atabileceği küçük adımlarla büyük şeyler başarabileceğimize inanıyorum.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Doğal Kaynaklar, Ekoloji, Ekoturizm, Kent
Şehir yaşamına dokunan kolektif: İPK

İstanbul Permakültür Kolektifi'yle söyleşi.

Kapat