Hava kirliliği kalitesiz uykuya da sebebiyet veriyor

Uyku sürecinde nefes aldığımız havanın kalitesini inceleyen uzmanlar, havadaki kirliliğin kalitesiz ve kötü uykuya yol açabileceğini belirtiyor. Araştırma uyku verimliliği adı verilen, yatakta uyuyarak geçirilen süre ile uyanık geçirilen süreyi karşılaştırıyor.

Sonuçlar azot dioksit ve PM 2.5 adlı küçük partiküllerin bol olduğu ortamlarda düşük uyku verimliliğinin arttığını gösteriyor. Uzmanlar burun, sinüs ve boğazın arkasında biriken kirliliğin rahatsızlık yarattığını ve bu yüzden nefes alma problemleri ile aynı zamanda kan dolaşımı problemlerine yol açtığını belirtiyor.

TIKLAYIN: Hava kirliliği Türkiye’yi ele geçirdi: Sadece 3 ilin havası temiz

Washington Üniversitesi’nden Doçent Martha Bilings tarafından yönetilen çalışma, geçtiğimiz günlerde Amerikan Toraks Derneği’nin yıllık toplantısında tanıtılan araştırma, ABD’de bulunan 6 şehirde, 1,863 katılımcının 5 yıllık süreçteki analizi ile oluşturulmuş. Araştırmacılar katılımcıların medikal ölçüm cihazları ile 7 gün boyunca nasıl uyuduklarını gözlemlemiş.

Sonuçlar yüksek seviyelerde azot dioksite maruz kalanların düşük uyku verimliliği riskinin %60 oranında arttığı, yüksek seviyelerde PM 2.5 partiküllerine maruz kalanların ise %50 oranında düşük uyku verimliliği riski taşıdığını gösteriyor.

Azot dioksit, özellikle otomobil trafiğinin fazla olduğu noktalarda oldukça fazla bulunmakta. Dizel arabalardan, odun sobalarından ve diğer kirletici gazların birbiri ile reaksiyona girmesi ile oluşan PM 2.5 partikülleri ise, insan saçının 30’da 1’i genişliğinde.

Daha kaliteli bir uyku için evinizin havanızı temizlemeniz mümkün. Bu içeriğimize göz atarak, eviniz için 6 adımda yaz detoksu uygulayabilirsiniz.

Kaynak: The Guardian

BUNU DA OKU:  Yılda 9 milyon kişi: Çevre kirliliği savaşlardan, felaketlerden ve açlıktan daha ölümcül
Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Görkem Gömeç

Boğaziçi Üniversitesi ve SUNY Binghamton'da Küresel ve Uluslararası İlişkilerden sonra İsveç'te Uppsala Üniversitesi'nde Sürdürülebilirlik üzerine master yaptı. Teknoloji, kitlesel değişim ve akıllı politikalar ile çözümler bulabileceğimize inanıyor.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Doğal Kaynaklar, Ekoloji, Ev ve Bahçe, Gündem, Hayat, Kent
Katilden itiraf!: Çevreci çiftin cinayetinin arkasından kapatılan mermer ocağı çıktı

Katil zanlısı Ali Yumaç, kapatılan mermer ocağında çalışan ‘Çirkin’ lakaplı kişinin cinayetler için para ödediğini söyledi.

Kapat