Hava kirliliğinin vücuda etkilerini B vitamini azaltabilir

Harvard Üniversitesi Halk Sağlığı Bölümünden araştırmacılar, yüksek dozda alınan B vitaminlerinin hava kirliliğine yol açan küçük partikül maddelerin etkilerini tamamen geriye çevirebileceğini belirtiyor. Araştırmacılar bulguların kesinliğine güvendiklerini ama bununla beraber bunun kısıtlı bir araştırma olduğunu belirtiyor.

Hava kirliliğinin etkileri dünyanın çok büyük bir kısmını etkilemekte ama bununla beraber kirli havanın insanları nasıl hasta ettiği kesin anlamda çözülmüş değil. Dünya nüfusunun neredeyse %90’ı Dünya Sağlık Örgütü’nün belirlediği sağlıklı koşulların dışında yaşamakta ve özellikle PM 2.5 etkisi en çok hissedilen maddelerden biri.

Bu karmaşık partiküller dizel arabalardan, odun sobalarından ve diğer kirletici gazların birbiri ile reaksiyona girmesi ile oluşmakta. İnsan saçının 30’da 1’i genişliğinde olan PM 2.5, insanların akciğerlerine yerleşip solunum yolu ve kalp rahatsızlıklarına sebebiyet vermekte.

TIKLAYIN: Dünya Sağlık Örgütü: Avrupa’nın havası en kirli 10 şehrinin 8’i Türkiye’de

_95132410_gettyimages-62018072

PM 2.5’i ele alan araştırmalar bu maddenin aynı zamanda bağışıklık sistemini kontrol eden DNA’ların çalışma şeklini değiştirdiğini düşünmekte. Biliminsanları uzun zamandır Bisphenol A adlı kimyasalı içeren besinlerin hayvanlarda bu durumu durdurabildiğini biliyordu. Ama bu yeni araştırma günlük B vitamini alımı ile PM 2.5’in etkilerinin azaltıp azaltılmayacağını anlamaya çalışıyor.

10 adet gönüllü ile yapılan araştırma 4 haftalık 2.5 mg folik asit, 50 mg B6 vitamini ve 1 mg B12 vitamin kürünün, PM 2.5’in etkilerini 10 adet gen noktasında % 28 ile 76 oranında azalttığını ortaya çıkardı. Araştırmacılar, bu etkinin PM 2.5’in DNA bazında yaptığı etkileri tam anlamı ile geri değiştirecek seviyede olduğunu belirtiyor.

TIKLAYIN: B vitaminlerini tanıyalım

Buna karşılık araştırmacılar ellerinde kısıtlı bir çalışma olduğunu belirtiyor. B vitaminlerinin oranlarının etkilerini tam anlamı ile çözemediklerinden ve çok küçük bir denek sayısı olduğundan diğer kuruluşlardan biliminsanları çalışmaya destek verirken kuşku ile yaklaşılması gerektiğini vurguluyor.

BUNU DA OKU:  Öldürmekten zevk almak

Bazı biliminsanları ise halk sağlığı için bir vitamin alarak iyileşmenin pozitif bir gelişme olduğunu belirtse de, uzmanların asıl görevinin hava kirliliğini azaltmak olduğunu belirtiyor.

Kaynak: BBC

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Görkem Gömeç

Boğaziçi Üniversitesi ve SUNY Binghamton'da Küresel ve Uluslararası İlişkilerden sonra İsveç'te Uppsala Üniversitesi'nde Sürdürülebilirlik üzerine master yaptı. Teknoloji, kitlesel değişim ve akıllı politikalar ile çözümler bulabileceğimize inanıyor.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Ekoloji, Gıda, Hayat, İklim Değişikliği, Kendin yap, Kent, Kişisel Bakım, Şifa, Yeme İçme, Yeşil alanlar
Ekran karşısında fazla zaman geçirmek çocukların diyabet riskini artırıyor

İngiltere'de 9-10 yaşları arasında 4500 çocuk üzerinde yapılan araştırmada ekran karşısında fazla zaman geçiren çocukların diyabete yönelik biyolojik belirtilerin ortaya...

Kapat