Hayvan kullanımı tartışmasına giriş: İnsan Neden Vegan Olur?

Uzun yıllardır vegan bir yaşam süren iki hukuk profesörü Gary L. Francione ve Anna Charlton’ın veganlık üzerine sorulan temel soru ve cevapları tartıştıkları İnsan Neden Vegan Olur?, Metropolis Yayınları’ndan çıktı. 

TIKLAYIN : ‘Et’e bakışınızı değiştirecek 5 film

fa1766_5f7e82446b254e0eb63b3ca7a78bf7e5-mv2_d_1704_1240_s_2
Tanıtım bülteni:

Hayvanlara gereksiz yere acı çektirilmesini veya bir hayvanın ortada hiçbir neden yokken öldürülmesini yanlış buluyor musunuz? Mesela biri durup dururken bir yavru kediyi gözünüzün önünde tekmelese ona müdahale eder miydiniz? Bunu sormak bile saçma, öyle değil mi? Çünkü sırf canımız öyle istedi diye hayvanlara acı çektiremeyeceğimizin, hatta bunun bir suç olduğunun hepimiz farkındayız. Yazılı olmasına gerek dahi olmayan evrensel ahlaki yükümlülüklerimizden biridir bu ilke.

Şimdi de yavru kedinin yerine mesela bir kuzuyu ya da bir buzağıyı koyun. Arada bir fark var mı? Eğer yoksa, o halde bu hayvanları neden öldürüp yiyoruz? Bunun için sağlam bir gerekçemiz, geçerli bir sebebimiz var mı? Yol açtığımız bunca acıyı ve ölümü zorunlu kılan şey nedir? Yoksa hemen her gün, üzerinde bir an bile düşünmeden yaptığımız şey yavru bir kediyi tekmelemekten farksız mı?

Uzun yıllardır vegan yaşayan hukuk profesörleri Gary L. Francione ile Anna Charlton, hayvanlara davranış biçimimiz ile hayvanlara dair duygu ve düşüncelerimizin nasıl ve neden çeliştiğini bu sarsıcı kitapla gözler önüne seriyor. Vegan beslenme söz konusu olduğunda “İyi ama…” diye başlayan otuzdan fazla itirazı ve soru işaretini tek tek tartışan yazarlar, hayvanlar konusundaki ikiyüzlülüğümüze tuttukları aynayla bizi hayatımızın en önemli yüzleşme deneyimlerinden birine davet ediyorlar.

Yazarlar hakkında:

Gary L. Francione, Rutgers Üniversitesi Hukuk Fakültesi yönetim kurulu üyesidir ve aynı fakültenin Nicholas deB. Katzenbach Hukuk ve Felsefe Kürsüsü’nde ordinaryüs profesör unvanıyla ders vermektedir.

Anna Charlton, Rutgers Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde misafir öğretim üyesi olarak çalışmaktadır. Gary L. Francione ile birlikte Rutgers Hayvan Hakları Hukuku Kliniği’nin kuruculuğunu ve 1990–2000 yılları arasında yöneticiliğini üstlenmiştir.

BUNU DA OKU:  Plastik şişe devri kapansın

Kitap bilgileri:

Özgün adı: Eat Like You Care: An Examination of the Morality of Eating Animals
Yayınevi: Metropolis
İngilizce aslından çeviren: Cansen Mavituna
136 sayfa
1. basım, Eylül 2016
15.00 TL

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Deniz Aytekin

Boğaziçi Üniversitesi'nde felsefe okudu. Çevre, edebiyat ve felsefe alanlarında yazarlık, çevirmenlik ve editörlük yapıyor.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Ekoloji, Gıda, Hayat, Hayvanlar, Sanat ve Tasarım, Vejetaryen ve Vegan
Leonardo DiCaprio’nun iklim değişikliği belgeseli 30 Ekim’de ekranlarda

Eylül ayında Birleşmiş Milletler tarafından İklim Elçisi seçilen, dünyaca ünlü oyuncu Leonardo DiCaprio'nun odağına iklim değişikliğini alan belgeseli Tufandan Önce...

Kapat