Hayvanlar da nefes alır

Özellikle havanın ısınmaya başladığı bugünlerde; havasız dükkanlarda küçük kafeslere adeta tıkıştırılan ve butik vitrinlerideki giysiler gibi sergilenen evcil hayvanların ‘canlı’ olduklarını, acı çekme yetisine dahip canlılar olduklarını unutmuş gibiyiz.

Geçtiğimiz haftalarda Ankara Belediyesi, Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı‘na teklifte bulunmuş ve petshop’larda hayvan satışının yasaklanmasını talep etmişti. Bu sevindirici haberin ardından bir diğer güzel açıklama da Antalya Belediyesi‘nden geldi. Bundan böyle belediyenin hayvan barınaklarında koruma altına alınan evcil hayvanlar, internet sitesi üzerinden de görülebilecek ve sahiplenilebilecek.

Hayvan barınaklarında çok sayıda cins hayvan da bulunduğunu biliyor muydunuz?

Çocuklarının hevesine karşı koyamayan ebeveynlerin ya da ‘ay çok tatlıymış’ mantığıyla hayvan edinen maymun iştahlı zihniyetin edindiği/satın aldığı evcil hayvanların çoğunun sonu sokakta bitiyor. Bu hayvanlar hayvan barınaklarında, kısıtlı imkanlarla hayatta kalmaya çalışıyorlar.

Ortalamanın üzerinde hayvan sevgisine sahip biri olarak size tavsiyem;

-Evcil hayvan edinme niyetiniz varsa kesinlikle satın almayın. Petshop vitrinlerinde size üzgün gözlerle bakan hayvanları satın alarak petshop mantığına prim vermiş olursunuz. Sokaklarda, barınaklarda sahipsiz yüzlerce hayvan var.

-Kesin olarak hayvan beslemek istediğinden emin olmadığınız hiç kimseye evcil hayvan hediye etmeyin.

-Kendinizi bir canlının yaşamsal sorumluluğunu kaldırabilecek kadar yetkin görüp bir hayvan edindiyseniz; hayvanınızı çiftleştirdikten sonra yavrularını dağıtabileceğiniz adresler bulduğunuzdan emin olun.

hayvan

Ayrıca petshop’larda hayvan satışınının yasaklanması için başvuru dilekçesini aşağıda bulabilirsiniz;

Türkiye Büyük Millet Meclisi Çevre Komisyonu Makamı’na,

Türkiye Cumhuriyeti Başbakanlık Makamı’na,

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Makamı’na,

…………. Valiliği Makamı’na,

İlgili yasalar çerçevesinde ülkemizdeki köpek çiftlikleri ve pet shoplarin düzenli olarak kontrol edilmesi gerekmektedir. Fakat ülkemizin bir cok bölgesinde pet shop vasfina sahip olabilmek icin iş yeri açma belgesi ve işletme ruhsatı almış ancak mevzuata tam anlamıyla uygun hareket etmeyen bir cok işletmenin olduğu bilinmektedir.

BUNU DA OKU:  FLAŞ! İstanbul uyandı, Maslak 1453 ses verdi!

Başta köpek ve kedilerin, birer köle gibi daracık kafeslere kapatıldığı, orada üremeye zorlandığı ve bakımlarının yapılmadığı birçok örnekle sabitlenmiştir. Mevzuat gereği ticari faaliyet hakkına sahip olmakla beraber, hayvanların hayatını hiçe sayan bahse konu bu işletmelerin daha fazla kar etme amaçlarını herşeyin önünde tutarak, hayvanlara eziyet etmelerine bir son verilmesini rica ediyoruz.

Biz HayvanSeverler olarak, hayvanların da yaşam haklarına saygı duyulması, onların da bu ülkenin birer vatandaşı olarak kabul edilmesini bekliyoruz. Türkiye’nin hayvanlarına, gelişmiş ülkelerdeki gibi değer verdiğini, onları koruduğunu görmek en büyük temennimiz. Sokaklarımızda, barınaklarımızda binlece hayvan yuva sahibi olmayı beklerken, bugün atılacak bu adım HayvanSeverler camiası tarafından takdir ve saygı ile karşılanacaktır.

Dolayısıyla, gerek kanunlar gereği, gerek insanlık gereği, petshoplarda kedi ve köpek satışının durdurulması, bunu yerine barınaklarda bekleyen canlara hayvan sahiplenmek isteyen kişilerin yönlendirilmesi için makamınızca bir düzenleme yapılmasını saygılarımızla arzediyoruz. 4982 sayili Bilgi Edinme Kanunu ve 3071 sayili Dilekce Hakki Kanunu geregince yasal suresi icinde tarafima bilgi verilmesini arz ederim

AD:

SOYAD:

TC NO:

GÖNDERİLECEK ADRESLER: İlinizin valiliği (lütfen kendi ilinizi valiliğinin mail adresini internetten bulunuz); cevkom@tbmm.gov.tr; bimer@basbakanlik.gov.tr; tarimbasin@tarim.gov.tr;

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Deniz Aytekin

Boğaziçi Üniversitesi'nde felsefe okudu. Çevre, edebiyat ve felsefe alanlarında yazarlık, çevirmenlik ve editörlük yapıyor.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Ekoloji, Genel, Hayvanlar, Kent, Topluluklar
Yeşil dosya formatı : WWF

Dosyalarınızı WWF uzantılı olarak kaydetmeniz durumunda, dosya yazdırılamaz hale geliyor.

Kapat