Hedefler belli şimdi sıra çözümde: Sürdürülebilir Kalkınma Çözüm Ağı

Paris İklilm Konferansı yaklaşırken, akıllardaki soru bu sefer Kopenhag’daki gibi hedefsiz ve yüzeysel bir anlaşmanın imzalanıp imzalanmayacağı. Ama şunu unutuyoruz, küresel toplumun aslında 2030 yılına kadar hedefleri belli.

Birleşmiş Milletler’in 2000 – 2015 yılları arasında yürürlükte olan Milenyum Kalkınma Hedefleri yerini 2015 – 2030 yılları arasında uygulanacak olan Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’ne bıraktı. Milenyum Kalkınma Hedefleri değer, insan, gezegen ve global ortaklık konuları ile ilişkilendirilmişti. Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri ise bunlara ek olarak adalet ve refah faktörlerine de odaklanmakta.

İlgili 17 Sürdürülebilir Kalkınma Hedefi (SKH) Eylül ayında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda dünya liderleri tarafından resmen kabul edildi. Bu hedefler yoksulluk ve açlığın sonlandırılması, eşitsizlikler ile mücadele edilmesi, kadın ve gençlerin güçlendirilmesi, sürdürülebilir ekonomik büyümenin sağlanması, sürdürülebilir tüketim ve üretimin uygulanması, iklim değişikliği ve etkileriyle mücadele edilmesi gibi konuları kapsıyor.

Global Hedefler olarak da bilinen Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri, 2015 yılından itibaren 2030 yılına kadar dünya çapında uygulanacak. Çevresel, sosyal ve ekonomik alandaki 17 adet hedef, özellikle kalkınmakta olan ülkelerin beş yıllık aksiyon planlarında yer almış durumda.

hedefler(1)

Bununla beraber Birleşmiş Milletler, toplumların, ekonomilerin ve doğanın sürdürülebilirliğini sağlayacak somut hedefler doğrultusunda çalışmak ve çözümler üretmek üzere, akademi, iş dünyası ve sivil toplumun bir araya geldiği Sürdürülebilir Kalkınma Çözümleri Ağı’nı (SDSN) 2012 yılında kurdu.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-Moon adına Columbia Üniversitesi Yer Bilimleri Enstitüsü Direktörü Dr. Jeffrey Sachs tarafından koordine edilen, dünyanın 9 ülkesi ve 8 bölgesinden 250 üyeyi kapsayan UN SDSN (Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Çözüm Ağı), ulusal, yerel ve küresel ölçeklerde sürdürülebilir kalkınma problemlerine, bilim dünyası, sivil toplum ve özel sektörün bilimsel ve teknik uzmanlığı ile çözüm bulma amaçlarını taşıyor.

BUNU DA OKU:  Acısıyla, tatlısıyla stevia

sdsn_logo_fc

SDSN ağları sürdürülebilirliğin üç bileşeni olan; ekonomik, sosyal ve çevresel problemlere bütüncül yaklaşımlar geliştirerek dünya toplumlarının birbirinden öğrenme ve ortak mücadele ruhunu geliştiriyor.

UN SDSN’in küresel hedeflerine uyumlu olarak, Haziran 2014’te, Boğaziçi Üniversitesi’nde, Türkiye Ağı’nın açılışı gerçekleştirildi. Onursal Başkanlığını Boğaziçi Üniversitesi eski rektörlerinden Prof. Dr. Üstün Ergüder’in yürütmekte olduğu Türkiye Ağı, Türkiye için öncelikli olan konulardan oluşan tematik başlıklarda faaliyetlerine devam ediyor. Bunlardan bazıları sürdürülebilir şehirler, sürdürülebilir tarım, sürdürülebilir eğitim, kitlesel çevrimiçi açık dersler, gençlik ve yeşil kampüsler olarak sıralanabilir.

Sürdürülebilir Kalkınma Çözümleri Ağı’nın bir gençlik yapılanması da var: SDSN Youth için çalışmalarımıza Mayıs 2014’te, UNSDSN Avustralya/Pasifik’in girişimi ile başladık. Bu girişimin temel amacını dünya gençliğini UN SDSN çatısı altında birleştirerek gençlerin Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’nin gerçekleşmesi için katkılarının arttırılmasını sağlamak olarak planladık.

Bu çalışmalar ışığında Columbia Üniversitesi, Yer Bilimleri Enstitüsü Direktörü Prof. Jeffrey Sachs’ın da desteğini alarak resmi hazırlıklarımıza Ekim 2014 itibariyle başladık ve 4 Haziran 2015’te Paris’te resmi olarak açılışımızı yaptık. SDSN Youth yapılanmasında Türkiye, İtalya, Avustralya, Brezilya ve Jamaika’dan temsilciler olarak ülkelerimizde enerjik ve gönüllü çalışan takım arkadaşları ile aktif olarak ilerliyoruz.

23245466

Türkiye’nin SDSN Youth oluşumuna katılması için girişimleri Boğaziçi Üniversitesi Çevre Bilimleri Enstitüsü Öğretim Üyesi, Boğaziçi Üniversitesi Sürdürülebilir Kalkınma ve Temiz Üretim UYGAR Merkezi (BU-SDCPC) Müdürü, UN SDSN Türkiye Ofisi Eş-Başkanı ve Boğaziçi Üniversitesi Yeşil Kampüs Koordinatörü Doç. Dr. Nilgün Cılız gerçekleştirdi.

SDSN Youth | Türkiye olarak kısa ve uzun vadede sürdürülebilirlik alanlarında etki yaratabilmeyi amaçlıyor, 15-30 yaş aralığında gençlerin ve genç profesyonellerin oluşturduğu grupların temsil edileceği bu ağ ile küresel sorunlara bölgesel çözümler sağlayabilmeyi hedefliyoruz.

UN SDSN’in tüm dünyadaki üniversitelerle olan güçlü bağını ve, eğitime ve öğrenciye verdiği önemi, Türkiye’deki öğrencilerin de sürece dahil olması ile yeni projelerin gelişiminde bir fırsat olarak görüyoruz.

BUNU DA OKU:  Yeşil Posta: Ülkemizden ve dünyadan haberler

Türkiye’deki genç nüfus oranını dikkate aldığımızda bu konuya dikkat çekmek ve gençliğin istek ve coşkusunu sermaye olarak kullanarak uluslararası platformlarda öncü olabilecek girişimleri yaratmak için olanak sağlamayı amaçlıyoruz.

SDSN Youth | Türkiye olarak vizyonumuz gençlerin etkili katılımını sağlayarak UN SDSN’in önderliğinde 2015 ve sonrası yaratıcı ve girişimci projeleri hayata geçirmektir. SDSN Youth olarak global ölçekte dört öncelikli hedef belirledik.

Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri hakkında gençleri eğitmek ve bunların uygulanması için gerekli ortamı ve teşviki yaratmak
Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine ulaşırken gençlerin görüş ve endişelerinin sürece dahil edilmesini sağlamak
Farklı kültür ve görüşlerden gençleri bir platformda buluşturarak fikirlerini ve deneyimlerini paylaşarak Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’ne katkı sağlamak
Gençlere Sürdürülebilir Kalkınma problemlerini çözmeye yönelik proje ve girişimleri için destek olmak

12241677

Şu anda SDSN Youth ağına üyeliği kurumsal olarak gerçekleştirebilmekteyiz. Türkiye’de aktif olarak sürdürülebilirlik konusunda çalışan gençlik organizasyonları ya da bu alanda aktif olarak çalışmayan fakat bu doğrultuda ortak çalışmalar gerçekleştirme potansiyeli olan gruplar üyelik için aday olabilirler.

Bir sonraki yazımızda Paris’teki COP21’den önce iklim değişikliği ile mücadelenin de aralarında bulunduğu, Eylül ayında imzalanan 17 adet Sürdürülebilir Kalkınma Hedefini daha detaylı irdeleyeceğiz.

SDSN Youth ile ilgili daha fazla bilgi için:

Twitter: https://twitter.com/SDSNYouth

Instagram: https://instagram.com/sdsnyouth/

Facebook: https://www.facebook.com/SDSNYouthSolutions

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Doğal Kaynaklar, Ekoloji, İklim Değişikliği, Kent, Topluluklar
İklim değişikliği sevdiğimiz her şeyi mahvediyor

Paris İklim Zirvesi'ne günler kala Avaaz, tarihinin en büyük imza kampanyasını başlattı.

Kapat