İsveç sürdürülebilirlik macerasında bu sefer moda endüstrisine el attı

İsveç… Utandırıyorsun bizi. Çöpünün kalmaması dert oluyor, lagom, yani ne eksik ne çok az ne çok fazla diyerek yaşıyorsun, tatilini ormanın içinde çiftliklerde doğadan kopmadan yapıyorsun.

İsveçliler, gene kendine başka bir konuyu dert edinmiş, bu sefer de moda yeterince sürdürülebilir değil diyerek bir giysi paylaşım platformu oluşturmuşlar. Hem öyle sıradan değil, İsveç’in önde gelen markaları, Filippa K, Hope, House of Dagmar, NIKOLAJ d’ETOILES, Uniforms for the Dedicated, Weekday ve Whyred bu işin içinde.

232456789

20 Ocak’tan itibaren ShareWear platfotmu, oluşturdukları koleksiyon ile, “yeniyi paylaşmaya hazır, giymeye hazır” bir moda felsefesi getirdi. Koleksiyondaki ürünler, Instagram’da paylaşıldıktan sonra, ilk yorumu yapan kişi, ürünü bir haftalığına ödünç alıyor. Bir haftadan sonra ise, ürünü #sharewear ile Instagram’da paylaşarak, gene ilk yorumu yapana devrediyor ve paylaşım böyle süregidiyor.

Projeyi düzenleyen, İsveç’in resmi turizm ve seyahat ofisi Visit Sweden’ın küresel pazarlama direktörü Sofia Kinberg, her yıl milyonlarca ton tekstil ürünün çöpe atıldığını, ama neredeyse hepsinin geri dönüştürülebilir, bağışlanabilir hatta yeniden kullanılabilir olduğunu belirtiyor.

2314256576

Kinberg, bu konuya dikkat çekmek içinse, moda endüstrisi ile beraber ShareWear koleksiyonu yaratıp, aynı zamanda farklı bir sahip olma deneyimini tanıtmak istediklerini belirtiyor.

Program aynı zamanda İsveç’in Yaratıcı Demokrasi Girişimleri (Democreativity Initiative) platformunun da bir parçası. Bu platform, her yıl bir konuya odaklanarak, bu konu hakkında yaratıcı fikirleri öne çıkarıyor. Geçen sene oyun endüstrisini ele alan platform, bu sene ise moda endüstrisi içinde sürdürülebilirlik ve yaratıcılığa odaklanıyor.

21345566778

ShareWear ise bu fikriler ile beraber modaya uygunluğun sürdürülebilirlik felsefesini öne çıkarıyor. Giysileri paylaşmanın hem cüzdana, hem de doğaya iyi geldiğini savunuyor ve her modaya uygun olmak isteyen kişinin modadaki gibi bu yeni fikirleri kabul etmesini istiyor.

BUNU DA OKU:  Bu hafta sonu yeşil düşünüyoruz!

Tabii, hemen bizim aklımıza sorular geliyor. Peki bir sorun olursa? İnsanlar elbisenini paylaşmazsa? Ya giysi zarar görürse? Emin olun bu fikir bir yerde işleyecekse, çöpüm yok diye yakınan, ne çok eksik ne de çok fazla yaşayan İsveç’de olacaktır.

Koleksiyona Instagram’dan ve Sharewear.se websitesinden göz atabilirsiniz.

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Görkem Gömeç

Boğaziçi Üniversitesi ve SUNY Binghamton'da Küresel ve Uluslararası İlişkilerden sonra İsveç'te Uppsala Üniversitesi'nde Sürdürülebilirlik üzerine master yaptı. Teknoloji, kitlesel değişim ve akıllı politikalar ile çözümler bulabileceğimize inanıyor.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Doğal Kaynaklar, Ekoloji, Hayat, İyi haberler, Kent, Kurumsal Sürdürülebilirlik, Moda, Topluluklar
Çin’de binlerce kedi, eti için satılmaktan kurtarıldı

2000'e yakın kedi, tavşan ve domuz eti adı altında servis edilmeden kurtarıldı.

Kapat