Kadıköy Belediyesi’nden Ekolojik Yaşam Parkı ve Kompost Eğitim Merkezi

Kadıköy Belediyesi sürdürülebilir gelişmeyi ve ekolojik yaşamı desteklediği projelerine devam ediyor, en son Çevre Festivali ile Kadıköylülere doğa dostu yaşamı tanıtan Kadıköy belediyesi bu sefer, Ekolojik Yaşam Parkı ve Kompost Eğitim Merkezini açıyor.

Proje park peyzajı permakültür ilkeleri doğrultusunda planlanacak Ekolojik Yaşam Parkı ile bununla beraber içerisinde solucanla kompost da dahil olmak ile çeşitli kompost yöntemlerini tanıtacak Kompost Merkezini kapsayan 1520 m2’lik bir alan üzerine kurulacak.

Kemal Sunal Parkında konumlandırılması planlanan bu proje ile STK’lar tarafından da kullanıma açık olan, aylık programlarla ekolojik yaşamla ile ilgili farklı yaş gruplarına yönelik çeşitli eğitimlerin verilebileceği, atölyelerin yapılabileceği bir merkezde kullanıma açılmış oluyor.

TIKLAYIN: Türkiye’nin ilk ekolojik çocuk yuvası Kadıköy’de

Kompost Eğitim Merkezi içerisinde kompost yapacağından biyo-iklim odaklı tasarım ilkeleri doğrultusunda tasarlanmış. Bu nedenle yapı malzemesi üzerine yapılan araştırmalar sonucunda doğal, sağlıklı, ısı performansı ve enerji verimliliği yüksek, depreme ve yangına dayanıklı, ekolojik ayak izi düşük olması nedeniyle saman balyası tercih edilmiş.

Merkezin ısınma ve soğutma mekaniğinde ısı pompası tercih edilirken, aydınlatma için pasif güneş konumlandırması ve su hasadı için yağmur suyu toplama sistemi projelendirmede yer almış.

Merkezle beraber kurulan Ekolojik Yaşam Parkı’nda ise  mevcut bitki dokusuna ek olarak yükseltilmiş bitki yatakları, tıbbi bitki sarmalı, kelebek bahçesi, koku bahçesi, tematik bitki alanları, biyolojik gölet, kümes yer alırken, açık eğitim alanı, ahşap çocuk oyun elemanları ve donatı elemanlarıyla da ekolojik tasarım desteklenmiş.

Kadıköy Belediyesi Kompost Eğitim Merkezi inşa sürecinin ekolojik bilinç kazandırmaya katkıda bulunması amacıyla kolektif bir biçimde yürütülmesi kararı almış. Temmuz ayında tamamlanması planlanan yapının yığma saman balyasından yapılacak duvarları ve doğal sıva uygulaması için proje danışmanı olan Matthieu Pedergnana, Ece Aslan Pedergnana, Betül Ergün ve Xavier Allard tarafından dışarıdan katılıma açık kolektif atölyeler ve beraberinde Kadıköy Tasarım Atölyesinde ekolojik mimarlık teknikleri ve uygulamaları hakkında çeşitli eğitimler düzenleniyor.

BUNU DA OKU:  İklim değişikliği fındık ve zeytini vurdu

Sertifikalı olan bu eğitimler, 10 Temmuz- 30 Temmuz 2017 tarihleri arasında yapılacak. Atölye ve eğitimlere katılım kontenjanla (40 kişi) sınırlı olup niyet mektubu, kısa özgeçmiş başvuru formu ve sorumluluk beyanı ile ekolojik.yasam@kadikoy.bel.tr adresine maille başvuru gerekiyor.

Ekolojik Yaşam Parkı ve Kompost Eğitim Merkezi hakkında daha fazla bilgi almak ve başvuru için gerekli belgelere ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz.

Eğitmenler hakkında daha fazla bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Görkem Gömeç

Boğaziçi Üniversitesi ve SUNY Binghamton'da Küresel ve Uluslararası İlişkilerden sonra İsveç'te Uppsala Üniversitesi'nde Sürdürülebilirlik üzerine master yaptı. Teknoloji, kitlesel değişim ve akıllı politikalar ile çözümler bulabileceğimize inanıyor.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Doğal Kaynaklar, Ekoloji, Etkinlikler, Hayat, İyi haberler, Kent, Kurumsal Sürdürülebilirlik, Mimari, Sanat ve Tasarım, Topluluklar, Yeşil alanlar
Efsane mi gerçek mi? Kentsel ısı adaları ve iklim değişikliği

İklim değişikliği şüphecilerinin iddialarından en yaygın bilineni, küresel ısınmanın kentsel ısı adalarının etkisi olduğu iddiasıdır. Ancak, bilim adamları ezici bir...

Kapat