Kamp yapmanın kurallarını bilmek gerek

Bu sene oğlum babası ile kamp yapmak istiyor. Bütün kış sıcak mevsimin gelmesini bekledi. Ben de bu bekleme sırasında ona kampta neler yapması gerektiğini 4 yaşında bir çocuğun anlayabileceği gibi anlatmaya çalıştım. Kamp bizim ailemize yeni değil. Oğlum doğmadan önce sık sık kamplara giderdik ancak o zamanlarda da gördüğüm kadarı ile kamp kurallarını bilmeyenler, doğaya saygı duymayı unutanlar olabiliyor. Doğada olmayı bize mutluluk verdiği için seçeriz. Bize bu denli mutluluk veren bir şeye saygı duymak o kadar da zor olmasa gerek diye düşünüyorum.

Eskiden çok da rağbet görmeyen kampçılık son zamanların gözdeleri arasında. Yaylalar, ormanlar ve dağlara seyahatler artık büyük turizm şirketleri tarafından bile organize ediliyor, dolayısı ile doğa ziyaretçilerin bıraktığı izleri kolay kolay silebilecek zaman bulamıyor. “İz bırakmadan kamp” yapmanın bir kaç önemli noktasını sizlerle paylaşmak istiyorum.

* Doğada yürüyüş yaparken mevcutsa halihazırda bulunan patikalar üzerinden tek sıra halinde yürümeli.

* Kamp alanı olarak belirlenmiş yerler varsa, bu yerlerde kamp kurulmalı, eğer yoksa daha önceden kamp yapılmış olan yerlerden uzak durarak, bu alanların kendilerini yenilemelerine fırsat verilerek kamp kurulmalı. Eğer kampta uzun süre geçirecekseniz, kamp yerini yine aynı sebeplerden dolayı 2-3 günde bir değiştirmelisiniz.

* Tuvalet ihtiyacınız için su kaynakları, patika ve kamptan uzak yerler seçmeli, yanınızda taşıyacağınız bir kürekle 25 cm çapında ve 25 cm. derinliğinde bir çukur kazarak, sonrasında üzerini toprakla kapatın. Bu çukuru bir kaç kez kullanabilirsiniz.

* Artık dağcılar mecbur kalmadıkları sürece doğada ateş yakmamaktalar. Bunun yerine kamp ocakları kullanıyorlar ancak ateş yakmak durumunda iseniz, daha önce ateş yakılmış bir yeri kullanmayı tercih etmelisiniz. Bitki örtüsünü toprağı ile birlikte yol yol kesip kaldırın ve toprak kısmı yukarıda kalacak şekilde kenarda tutun. Ateş söndürüldükten ve yeri temizlendikten sonra yerine döşeyip sonrasında sulamalısınız. Ateşin çevresini taşlarla sarmayı, yakacak odun seçerken de ölü olanları kullanmayı unutmayın.

BUNU DA OKU:  Yeşil Posta: Ülkemizden ve dünyadan haberler

* Bulaşıklarınız için su kaynağından uzak yerleri tercih edin. Mutlaka sabun kullanmanız gerekiyorsa beyaz sabun kullanın, deterjandan kesinlikle uzak durun.

* Doğada bitki, çiçek ve kayaları yerlerinden oynatmayın, yanınıza almayı aklınızdan bile geçirmeyin.

* Eğer civarda varsa, vahşi hayvanlara yemek vermeye kalkışmayın, artıkları yanınıza alın. Beslenme alışkanlıklarını değiştirerek, onları tehlikeye atarsınız.

* Yanınızda bulunduracağınız çöp torbalarına ürettiğiniz tüm çöpleri ve hatta daha önceden gelip çöplerini bırakmış olan kampçıların çöplerini de doldurun. kamp alanınızı mutlaka bulduğunuz gibi doğal ve temiz bırakın.

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Nil Kayarlar Sarrafoğlu

1969 yılında doğdum. Aklım başıma geldiğinde ailemden sonra ilk doğayı sevdim. Taşı toprağı, çiçeği ve hatta böceği... Okudum, çalıştım ve büyük şehirlerde yaşadım. Dünya üzerinde doğanın en uzak yerlerine de gittiğim ve kaldığım zamanlar oldu, işte o zamanlarda kendimi çok iyi hissettim,. Döndüm dolaştım şimdi yine şehirdeyim. Bu sefer 4 yaşında bir oğlum var, onu doğanın içinde büyütmeye çalışıyorum, hafta sonları kaçıyoruz şehirden küçük köyümüze. Mutluyuz böyle şimdilik. Anne olduktan sonra dünyayı kurtarmak için ille de büyük kahraman olmak gerekmediğini anladım, anne olmak yetiyormuş! Atık yönetimi, enerji tasarrufu ve sağlıklı beslenme gibi konulara önem veriyoruz evimizde. Payımıza düşeni ve mümkünse daha fazlasını yapmaya gönüllüyüz ailece de. Yeşilist kanalı ile sesimi duyurabildiğim için mutluyum.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Doğal Kaynaklar, Ekoloji, Hayat, Kent, Spor, Yeşil alanlar
Hayat dışarıda…

En güvendiğimiz şirketlerin doğa sporları aktivitelerinden favorilerimizi bir araya getirdik.

Kapat