Kapitalizm gölgesini satamadığı ağacı keser

2009 yapımı Yuva (Home) Belgeselini hala izlemediyseniz, “yapılacaklar” listenize eklemenizi şiddetle tavsiye ediyorum. Fransız fotoğrafçı Yann Arthus-Bertnor’ın yönettiği eğitici ve farkındalık yaratan bu belgesel akarsuların, su kanallarının, mercanların, ağaçların vs. oluşumundan, biz insanoğlunun yaşamımız için gerekli olan dengeyi nasıl altüst ettiğimize varana kadar herşeyi açıkça gözler önüne seriyor.

Örneğin petrolün kontrolsüz gücü ve kömür enerjisi sayesinde dünyamız hiç olmadığı kadar radikal bir değişime uğradı. Çin’de 40 yıl öncesinde bir balıkçı köyü olan Shenzhen‎ şehri artık binlerce gökdelene ve kuleye sahip.Son örnek ise tarımla alakalı.İlk hasatın toplanmasıyla birlikte şehirler kuruldu ve insanoğlunun sofrası zenginleşti. Bir süre sonra petrokimyasal buluş olan gübre hayatımıza girdi ve çiftçilerin yarattığı ürün çeşitliliğinin büyük bir kısmını yok etti. Neden mi? Çünkü gübreyle birlikte toprağa ve iklime uygun hale getirilen en verimli en kolay taşınan tarım ürünlerinin önü açıldı,diğerleri unutuldu.

Toprağa atılan her bir gübre gökyüzüne bir perde daha çekti. Mesela İspanya’nın Almeria kenti Avrupa’nın sebze bahçesi haline geldi ve her gün yüzlerce kamyon aynı boydaki muhtelif sebzeleri kıtanın süpermarketlerine taşır oldu.

Dayatılmış ve benimsetilmiş tüketim çılgınlığı bizlere mucizevi dünyamızı unutturuyor, ve Karl Max’ın da dediği gibi “Kapitalizm gölgesini satamadığı ağacı kesiyor”. Kaynaklarımız ölçüsüz-kontrolsüz kullanılıyor ve hızla tükeniyor, öte yandan gerek doğanın kirletilmesi, gerekse kuraklık, açlık, doğal kaynakların kirliliği ile beraber dünyayı yaşanılır olmaktan çıkarıyor.

Halbuki dünyamız film de belirtildiği gibi “zekice planlanmış ama kolayca mahvedilebilen bir kırılganlığa sahip”. İşte bu yüzden dünyamıza,ve içindeki tüm canlılara sahip çıkmalı ve onları korumalıyız. Çünkü dünyadaki nüfus oranı gün geçtikçe artıyor , bir milyara yakın insan aç geziyor ve havadaki karbondioksit miktarı gün geçtikçe artıyor, toprağımız cimrileşiyor ve suyumuz azalıyor. Yedi milyarlık insan nüfusunun yarısından fazlası şehirlerde yaşıyor. Daha güzel bir dünya mümkün.

BUNU DA OKU:  Kadıköy'de Üretim Şenliği'ne davetlisiniz

İşte bunun için, doğayı nasıl mahvettiğimizin farkına varmak için, yaptığımız hataları bir daha tekrarlamamak için Yuva Belgeseline kulak vermenizi ve eşinize dostunuza arkadaşınıza tavsiye etmenizi can-ı gönülden istiyorum. Hadi taşın altına ellerimizi koyalım.

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Gündem, Kent, Mimari, Topluluklar, Yeşil alanlar
Milyonluk Manzara

Kentsel dönüşümün ortaya çıkardığı manzara nedir?

Kapat