Kendi ekolojik evini yapmak isteyenler Gündönümü’nde buluşuyor

Hem hikayesini hem de projesi 8bin100’ün kat ettiği yolu hayranlıkla takip ettiğimiz aysun the sütçü‘den yine güzel haberler var. Haziranda Gündönümü Çiftliği’nde doğal yapı atölyeleri başlıyor. Hem amatör hem de profesyonel inşaat ve tasarım meraklılarına hitap eden atölyeler serisi ekim ayına kadar devam edecek. Atölye tanıtımları, tarihleri ve ayrıntıları aşağıda!

222333444555666

Doğal yapı malzemeleri ve pasif güneş yapı tasarımı, bir evin enerji tüketimini ve ekolojik ayak izini azaltmak için son derece önemli. Bu yenilikçi yapı teknikleri, asırlık geleneklere ve içinde yaşadığımız doğal çevreyi anlama üzerine kuruludur. Bu teknikler günümüzde tasarımcıların modern konfor standartları ile doğanın yapı inşası için sunduklarını bir araya getirerek ortaya koydukları yenilikler ile yeniden keşfedilmektedir.

2016 yaz mevsimi boyunca, sizi Gündönümü Çiftliği’ne (Silivri/İstanbul), üç adet küçük doğal evi beraber inşa etmeye davet ediyoruz. Atölyelerin bitiminde çiftlikten, sağlık, konfor ve ekoloji açısından, doğal malzemelerin faydasını kavrayarak ayrılacaksınız.

Gündönümü Çifliği kurucuları ve “8bin100 rüyası” adlı projenin yaratıcıları olan Aysun ve Mehmet Sökmen, bu proje ile Türkiyedeki 81 ilin her birinde 100 adet sürdürülebilir topluluk oluşturmaya niyetlenmektedirler. Bu 3 küçük doğal evin inşası, “8bin100” ün Gündönümü Çiftliğin’de gerçekleştirilmesinde atılan bir adım olmasının yanı sıra, gelecekteki proje ortaklarına proje vizyonunun sunulmasına da olanak sağlayacaktır.

Evlerin her biri gönüllü ekipler tarafından inşa edilecek ve yaz boyunca gerçekleşecek toplam 5 farklı atölyede saman, toprak, doğal gübre, geridönüştürülmüş araba lastiği, ahşap ve saz gibi malzemeleri kullanarak saman balyası, şerbetli saman, kerpiç, toprak çuval gibi farklı yapım tekniklerini ve ahşap yapı iskeleti, saz çatı ile doğal sıva teknikleri uygulamalarını keşfedeceksiniz. Her bir atölyede, belirli bir yapım tekniğine odaklanılacak ve kendi yapı projenizi başlatmak için yeterli pratik deneyim ve temel bilgiyi edinmeniz sağlanacak.

BUNU DA OKU:  Apple'ın geri dönüşüm robotu Liam ile tanışın

Düzenlenecek her atölye, uygulanan teknikleri pratik olarak, birebir deneyimleme ve malzemeler üzerinde deney yapma şansını sunacağı gibi, size kullanılan malzeme ile çalışma konusunda ipuçları sunacak ve karşılaşılabilecek sürprizler karşısında ne gibi önlemler alınabileceği konularına değinilecek. Atölyelerde verilecek olan teorik sunum ve aktarımlar, kendi yapınızı tasarlarken hangi malzemelerin seçilmesi ve yapınızı tasarlarken hangi adımların izlenmesi gerektiği konusunda bilgilenmenizi sağlayacak. Son olarak, her bir atölye, size, temelinden çatısına kadar tüm bir yapıyı inşa etme olanağı sunacak.

1. Şerbetli saman (hafif kerpiç) ile ev yapımı – 24 Haziran-3 Temmuz 2016

3454325

Şerbetli saman, inek çiftliklerinde bolca bulunan bir malzemedir. Bu nedenle, kışın tüketilmemiş kuru samanın duvar yapımında kullanılması, samana yeni bir kullanım oluşturulmasına iyi bir örnek sayılmaktadır. Bu atölyede ilk olarak geri dönüştürülmüş araba lastiklerinden duvarları destekleyecek temel ve kullanılmayan cam şişeleri ve yerel kumlu toprağı kullanarak yalıtımlı zemin yapımını öğreneceğiz.

Oluşturulan bu zeminin üzerine, saman balyası yalıtımlı çatıyı destekleyecek olan ahşap karkası inşa edeceğiz. Daha sonra ahşap yapı iskeletini, kısa saman parçalarından ve akışkan killi toprağın karışımından oluşan ve oldukça hafif ve yüksek ısı yalıtım özelliklerine sahip olan şerbetli saman ile doldurarak duvarları elde edeceğiz. Bu yapım tekniği uygulanırken şerbetli saman için hazırlanan Alman ve Amerikan yapı standartları dikkate alınacaktır. Yapının iç duvarları, çeşitli motiflerin de oluşturulacağı kerpiç malzemeden yapılacaktır. Atölye bitiminde, sıva ve zemin kaplaması işlerinden önce yapıyı korumak için pencereler, kapılar ve çatı uygulamaları yapılacaktır.

Atölyenin fiyatı kişi başı 450 TL’dir. 20 mayıstan önce kayıt yaptırmanız halinde, erken kayıt fiyatı 350 TL’dir.
Bu ücrete atölyelere katılım ve 24 haziran (akşam) ve 3 temmuz (sabah) arası sabah, öğle, akşam yemekleri dahildir.

BUNU DA OKU:  İstanbul'un Sıfır Atık Bit Pazarı bu Pazar açılıyor!

Atölyeye katılmak için burayı ziyaret edebilirsiniz.

2. Saman balyası ile ev yapımı 5-15 Ağustos 2016

12312321

Saman, her sene yeniden büyüyen ve doğada çözünene dek fazlasıyla karbon depolayan bir malzemedir. Bu nedenle, çiftlikte bulunan saman ile yapılan saman balyası duvarlar, yapının ekolojik ayak izini azaltacaktır. Bu atölye boyunca, duvarları desteklemek için, araba lastiğinden temel inşa edecek, geri dönüştürülmüş şişeleri kullanacak ve yerel kumlu toprağı kullanarak yalıtımlı zemin yapacağız. Bunun üzerine, Fransa ve Amerika’da kabul görmüş uygun standartları takip ederek, yığma saman balyası duvarları inşa edeceğiz. Yapının iç duvarları, çeşitli motiflerin de oluşturulacağı kerpiç malzemeden yapılacaktır. Atölye bitiminde, sıva ve zemin kaplaması işlerinden önce yapıyı korumak için pencereler, kapılar ve çatı uygulamaları yapılacaktır.

Atölyenin fiyatı kişi başı 450 TL’dir. 30 haziran’dan önce kayıt yaptırmanız halinde, erken kayıt fiyatı 350 TL’dir.
Bu ücrete atölyelere katılım ve 5 ağustos (akşam) ve 14 ağustos (sabah) arası sabah, öğle, akşam yemekleri dahildir.

Atölyeye katılmak için burayı ziyaret edebilirsiniz.

3. Kerpiç ile ev yapımı 19-28 Ağustos 2016

56756756

Her yerde olduğu gibi, çiftlikte de bolca toprak bulunmakta ve hem killi hem de kumlu toprağın bulunması, doğal inek gübresiyle beraber bu iki farklı toprağı bir araya getirerek çok güçlü tuğlalar yapabilmemize olanak sağlayacaktır. Bu atölye boyunca, duvarları desteklemek için, araba lastiğinden temel inşa edecek, geri dönüştürülmüş şişeleri kullanacak ve yerel kumlu toprağı kullanarak yalıtımlı zemin yapacağız. Bunun üzerine, Türkiye ve Yeni Zelanda’da kabul görmüş uygun standartları takip ederek, yığma kerpiç duvar inşa edeceğiz. Yapının iç duvarları, çeşitli motiflerin de oluşturulacağı kerpiç malzemeden yapılacaktır. Atölye bitiminde, sıva ve zemin kaplaması işlerinden önce yapıyı korumak için pencereler, kapılar ve çatı uygulamaları yapılacaktır.

BUNU DA OKU:  Bu 8 ülke net sıfır oldu bile!

Atölyenin fiyatı kişi başı 450 TL’dir. 15 temmuz’dan önce kayıt yaptırmanız halinde, erken kayıt fiyatı 350 TL’dir.
Bu ücrete atölyelere katılım ve 19 ağustos (akşam) ve 28 ağustos (sabah) arası sabah, öğle, akşam yemekleri dahildir.

Atölyeye katılmak için burayı ziyaret edebilirsiniz.

4. Kaba ve ince sıva

3453534

Bir binanın görünümü, yapının şekline, duvarlarını kaplayan malzemeye ve renklerine bağlıdır. Sıva uygulaması, yapı güvenliği için de önemli bir iştir ve oldukça zaman gerektirir. Bu nedenle, yalnızca kaba ve ince sıva tekniklerini konu alan ve uygulamalarda toprak, kireç, doğal gübre, saman, yumurta, melas, mermer tozu gibi doğal malzemelerin ve çeşitli doğal renk pigmentlerinin kullanıldığı bir atölye düzenlenecektir. Tadelakt ve sgraffito gibi su geçirmez ve renkli yüzeylerin oluşturulmasını sağlayan sıva tekniklerinin de deneneceği bu atölyede, duvarlar öncelikle yağmur ve rüzgârdan korunmayı sağlamak için kalın bir koruma katmanı ile sıvanacak. Toprak sıva tekniklerinin farklı yüzeylerde (ahşap, beton, alçı panel vb.) uygulanmasından da bahsedilecek.

Atölye ile ilgili ayrıntılı bilgi için burayı ziyaret edebilirsiniz.

5. Toprak ve ahşap zemin yapımı

56756756765

Yapıyı kullanmaya başlamadan önceki son adım, güçlü, suya dayanıklı, temizlemesi kolay ve konforlu bir zeminin yapımıdır. Toprak ve ahşap zemin yapımı geleneksel tekniklerdir ve bu teknikler uzun ömürlü ve dekoratif yüzeylerin oluşturulmasında günümüze uyarlanarak uygulanabilir. Bu atölye bize unutulmaya yüz tutmuş geleneksel ahşap ve toprak zemin yapımını deneme ve yakın çevrede bulunan malzemeler ile geliştirme şansı tanıyacak.

Atölye ile ilgili ayrıntılı bilgi için burayı ziyaret edebilirsiniz.

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Deniz Aytekin

Boğaziçi Üniversitesi'nde felsefe okudu. Çevre, edebiyat ve felsefe alanlarında yazarlık, çevirmenlik ve editörlük yapıyor.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Ev ve Bahçe, Genel, Hayat, İyi haberler, Kendin yap, Kent, Mimari, Mobilya, Topluluklar
Çöpünü ayrıştır Kadıköy!

Aklımdaki Kadıköy bu Cumartesi Yoğurtçu Parkı'nda şahane bir etkinlik düzenliyor, Kadıköylüler Çöpünü Ayrıştırıyor!

Kapat