Kış hastalıkları hakkında bilmeniz gereken 6 gerçek

‘Belini ört’, ‘Önünü kapat’, ‘Bereni tak’, ‘Atkını iyice sar’ mevsimi kapıda. Sonbahar ve kış mevsimlerinin ilk soğuk algınlıkları başladı. Adına soğuk algınlığı desek de aslında çoğu zaman hasta olmamızın arkasında yatan neden havanın soğuk olması değil, bizim içerisinde bulunduğumuz ortama gereken özeni göstermememiz. Önümüzdeki kışı hastalık ve ilaçlardan uzak geçirmek için dikkat etmeniz gereken 6 noktayı yazdık.

1. Kalın giyinerek hastalıktan korunabileceğinize inanmaktan vazgeçin.

İnce giyinmek ve dolayısıyla üşümek akyuvarlarınızın çalışma hızının azalmasını ve dolayısıyla bağışıklık sisteminizin zayıflamasına neden olur fakat tek başına sizi hasta etmez. Hasta olmanızın arkasındaki en büyük neden yakınınızdaki bir başka hastadır.

2. Hastalığı tanıyın, hastalardan uzak durun.
Kış hastalıklarının neredeyse tamamı virüs kaynaklıdır ve hastalanmamanın en önemli yolu bu virüsleri bünyenizden uzak tutmaktır. Hastalığa sebep olan 200’den fazla birbirinden farklı virüs bulunur. Bu virüslerin çoğunu rhinovirüs denen tür oluşturur. Rhinovirüsler mutasyona uğrayarak yapısal olarak değiştiklerinden tespit edilmeleri hayli güçtür. Her bir virüs insan bedeninde 3 saat boyunca aktif kalırken, toplu taşımalardaki, ev ve işyerlerindeki yüzeylerde virüsün ömrü 48 saate kadar çıkar. Hastalıktan korunmanın en garantili yolu hasta insanlardan ve hasta insanların bulunduğu ortamlardan olabildiğince uzak durmaktır.

3. Ellerinizi ve bulunduğunuz ortamı temiz tutun.
Özellikle klima ile ısınan ofislerde, alışveriş merkezlerinde ve toplu taşıma araçlarında; ortamın havası sürekli olarak içeride döndürüldüğünden, sizden uzakta olan hasta bir kişinin yaydığı virüsler bile size ulaşabilir. Hasta olan meslektaşlarınızın işe gelmemesi konusunda yönetimi uyarın. Sık sık ellerinizi yıkayarak dokunduğunuz yüzeylerdeki virüslerin vücudunuza nüfus etmesini engelleyebilirsiniz. Virüsün size bulaşmasının en yaygın iki yolu virüslü bir yüzeyi elledikten sonra gözlerinize ya da burnunuza dokunmak ve hasta bir insanın nefesini solumaktır. Ellerinizi temiz tutmada en etkili yol sabundur. Gün içinde aklınıza geldikçe 20 saniye boyunca ellerinizi sabunlayın.

BUNU DA OKU:  Endüstriyel pamuktan uzak durmak için 5 neden

4. Hapşırandan kaçın
Bir insanın nefesinde bulunan virüsler saniyede 1,5 metre kadar yol alıırken hapşırık içerisindeki partiküller saatte 160 km hızla ilerler. Tek bir hapşırıkta ise yaklaşık 100.000 mikrop bulunur. Hapşıran insanlara 2 metreden fazla yaklaşmayın.

5. Kuru havadan kaçının.
İçerisinde bulunduğunuz ortamın havası kuruysa hapşırık ve öksürüklerde bulunan mikroplar havada daha fazla yol alır. Kuru hava ayrıca sinüslerimizdeki mukusun azalmasına neden olur. Mukus, vücudu hastalıklardan koruyan en önemli bariyerdir. Kış aylarında daha fazla hasta olmamız soğuk kadar hava kuruluğundan da kaynaklanır.

6. Beslenmenize dikkat edin.
Hastalık deyince akla ilk gelen C vitamini, kış hastalıklarını iyileştirmese de yapılan araştırmalar hastalığın süresini kısalttığını ortaya koymuştur. Dengeli ve mevsimsel beslenerek bünyenizi güçlü tutun. Fire cider ve ev yapımı öksürük şurubu tariflerimize göz atın, hastalıktan hasta olmadan önce korunmaya başlayın.

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Deniz Aytekin

Boğaziçi Üniversitesi'nde felsefe okudu. Çevre, edebiyat ve felsefe alanlarında yazarlık, çevirmenlik ve editörlük yapıyor.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Çocuk ve Bebek, Hayat, Kişisel Bakım, Sağlık
Tabağınızdaki yüzle tanışın!

Ağzımıza aldığımız lokmaların arkasındaki kararlar

Kapat