Kitap Fuarında bulabileceğiniz en çevreci 7 kitap

[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]Her yılın festivallerle birlikte en güzel zamanlarından olan kitap fuarı haftası başladı. Biz de sizin için bu yılın en çevreci kitaplarını ve onlara ulaşmanın yollarını derledik.

Kitapları direkt yayınevlerinin standlarından alıp, onlara hem destek olabilir hem de tanışabilirsiniz. Fuarın mekanı birazcık uzak olsa da, ulaşım için de bir kaç önerimiz var.

1) Fuara arabayla gitmeye niyetliyseniz arabayla gidecek arkadaşlarınızı arayıp, tek arabayla gitmenin daha ekonomik olduğuna ikna edin. Trafikte kalırsanız da öfleyip pöflemek yerine sohbet edersiniz en azından.

2) TÜYAP’ın ücretsiz servislerine atlayın gidin. Fuara giden 50 kişilik otobüslerde çok güzel bir kitap muhabbeti var, bilginize.

Anadolu yakası Bakırköy deniz otobüsleri iskelesi otoparkından 10.00-16.00 saatleri arasında yarım saatte bir servis kalkıyor. Dönüş 14.00-20.00 arasında, her saat başı.

Aynı şekilde Büyükçekmece ana üst geçitten 11.00, 13.00 ve 15.00’te ücretsiz servisler kalkıyor. Dönüş; 16.00 ve 18.00’de.

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Fakültesi‘nden de her gün 10.00 ve 13.00’te servis kalkıyor. Dönüş 16.00’da.

3) Her ne kadar en güzel seçenek olmasa da toplu taşımaya cesaretinizi toplayıp, kendinizi metrobüsün sıcak kollarına atabilirisniz. Cevizlibağ ve Zincirlikuyu aktarma noktalarından kalkan metrobüslerin son durağı kitap fuarı.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”15946″ img_link_target=”_self” img_size=”full”][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]Naomi Klein – Bu işte her şeyi değiştirir

Kanadalı Naomi Klein son yılların en sıkı iklim aktivistlerinden biri. Hatta geçtiğimiz aylarda insanoğlunun sera gazı salınımlarını tüketmeyi durdurması gerektiğini söyleyeyerek Hristiyanlık dünyasını sallayan ve herkesi şaşırtan açıklamalar yapan Papa Haziran ayında İklim Değişikliği konusunda Klein’i danışman olarak seçti.

Naomi Klein yaptığı film ve kitaplarda küreselleşmeyi ve kapitalizmi eleştiriyor. 2011 yılında Occupy Wall Street’teki 4 konuşmacıdan biri olan Naomi Klein’in son kitabı olan ‘Bu işte herşeyi değiştirir’ neoliberal pazarın iklim değişikliği ve çevreyi korumaya yönelik yapılacak reformlara engel teşkil ettiğini savunuyor. Naomi Klein’in diğer kitapları No Logo ve Şok Doktrini de okunması gereken kitaplar arasında.

BUNU DA OKU:  Arazi ve insanların ahenk içinde var olması için permakültür

Yayınevi: Agora Kitaplığı[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”15953″ img_link_large=”yes” img_link_target=”_self” img_size=”full”][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]Toby Hemenway – Permakültür Bahçeleri

Permakültür denince akla gelen önemli isimlerden olan Toby Hemenway, hem gıdayı, hem şehirle ilişkimizi, hem de yaşamı ele aldığı permakültür kitaplarına bir yenisini ekledi. Permakültür bahçeleri permakültür prensiplerini keyifle okuyacağınız müthiş bir kitap.

Dünyaca ünlü iklim aktivisti, 350 hareketinin kurucusu Bill McKibben permakültür bahçeleri için bakın ne demiş: ”Dünyaya geldiğimizde bize bir kullanma kılavuzu vermedikleri için arada bir bazı bilge kişilerin kılavuzlar yazması büyük bir hizmet. Permakültür Bahçeleri bunların en önemlilerinden biri ve geleceğin dünyası için kesinlikle ihtiyaç duyacağımız bir kitap.”

Yayınevi: Yeni İnsan Yayınevi[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”15950″ img_link_large=”yes” img_link_target=”_self” img_size=”full”][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]Buket Uzuner – Uyumsuz Defne Kaman’ın Maceraları: Toprak

Çorum’da Hitit dönemine ait büyük bir tarihi eser hırsızlığını araştıran gazeteci Defne Kaman’ın ortadan kaybolmasını, kaybolduğu Yazılıkaya’da bir geyiğin nöbet tutması ile bir efsaneye dönüşür.

Aralarında Türkiye’nin ilk eko-hacktivisti olduğunu iddia eden Karaca ile #DEFNEKAMANNEREDE sorusuna cevap aranır.

TOPRAK, okuru bir yandan sürükleyici bir maceraya davet ederken, kadim Kamanlık (Şaman) geleneğinin, mitolojide ezegenimizin ana rahmi; tohumdan-insana bütün canların yuvası olarakkabul edilen TOPRAĞA saygı gösterdiğini hatırlamamız için psiko-mitolojik bellek arayışını da sürdürüyor.

Yayınevi: Everest Yayınevi[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”15951″ img_link_large=”yes” img_link_target=”_self” img_size=”full”][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]Jeffrey Moussaieff Masson: Tabağındaki Yüz : Gıda Hakkındaki Gerçekler

Jeffrey Moussaieff Masson, yediklerimizin sağlığımızı, ahlaki benliğimizi ve gezegenimizi nasıl etkilediğini gösterirken ağzımıza aldığımız her lokmanın arkasındaki kararların farkına varmamızı sağlayacak sorular soruyor:

Hayvanları yemenin toprağımız, sularımız ve hatta küresel ısınma üzerindeki etkileri nelerdir?

Çiftçilik yöntemlerinin hayvanlar ve insanları etkileyen sonuçları nelerdir?

Çevirisini Zülâl Kalkandelen’in yaptığı ve orihinali 2009 yılında yayınlanan kitap, yazarın yirmi yılı aşan entelektüel, psikolojik ve duygusal deneyimlerini gıda devriminin bu önemli kitabında bir araya getiriyor.

BUNU DA OKU:  Bu sergiye muhakkak çocuğunuzla gidin

Yayınevi: Paloma[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”15954″ img_link_large=”yes” img_link_target=”_self” img_size=”full”][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]John Bellamy Foster, Fred Magdoff – Her Çevrecinin Kapitalizm Hakkında Bilmesi Gerekenler

Kapitalizm ve Çevre Üzerine Bir Rehber

Her Çevrecinin Kapitalizm Hakkında Bilmesi Gerekenler, ”yeşil bir kapitalizm” ihtimalini ve parçalı kimi reform tasarılarını reddeden çevrecilerin konumunu savunan bir manifesto niteliğinde.

Çevre ve iktisat alanındaki araştırmaları ile tanınan Magdoff ve Foster, içinde bulunduğumuz ekonomik gerçekliği net bir biçimde kavramaksızın ekolojik yıkımı tersine çevirme mücadelesinin söz konusu olamayacağını savunmakta.

Her Çevrecinin Kapitalizm Hakkında Bilmesi Gerekenler, çağımızın en büyük iki meselesi olan ekolojik krizi ve yalpalayan kapitalist ekonomiyi, bütünlüklü, anlaşılır bir biçimde ele alan faydalı bir eser.

Yayınevi: Patika Kitap[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”15949″ img_link_large=”yes” img_link_target=”_self” img_size=”full”][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]Naomi Oreskes, Erik M. Conway – Batı Uygarlığının Çöküşü

Provokatif ve son derece büyüleyici olan Batı Uygarlığının Çöküşü, okuru sağduyulu yönetimlerle hala önlenebilecek bir geleceğe götürüp, bırakıyor.

Oreskes ve Conway’ın bu şaşırtıcı ve makul yüzyılının hikayesi, George Orwell, Aldous Huxley gibi, yaklaşan felaketleri çok önceden gözleyen, yazarak peygambere dönüşen bütün yazarların zihninde yazılmış bir kitaptır.

Gireceğimiz uzun ekolojik felaketlerle dolu yüzyılı detaylı ve inandırıcı bir şekilde resmeden “Batı Uygarlığının Çöküşü” unutulmayacak bir metin.

Yayınevi : Yeni İnsan Yayınevi[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”15952″ img_link_large=”yes” img_link_target=”_self” img_size=”full”][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]Bill Mckibben – Doğanın Sonu

Küresel ısınma nedir? Neden oluşur?

Doğa, sık sık düşündüğümüz gibi hiç değişmeyen ve sonu asla gelmeyecek olan kadim bir dost mudur, yoksa bildiğimiz anlamda doğanın da bir sonu var mıdır?

Daha önemlisi, gezegenimizin geleceğini değiştirme şansına sahip miyiz?

Bu kitap, tüm bu soruların cevaplarını arayan ve okurunu hem bugün hem de yarınla ilgili düşünmeye davet eden bir çalışma.

BUNU DA OKU:  2018 Mavi Bayrak Ödülleri açıklandı: Türkiye dünya üçüncüsü oldu

Yazarın Türkçe baskı için özel olarak kaleme aldığı önsöz ve Ömer Madra’nın yazdığı sunuş da kitabın ilk yayınlandığı yıl olan 1989’dan bu yana yaşanan gelişmelere dair bir gözden geçirme işlevine sahip.

Yayınevi : Everest Yayınları[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]
[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Deniz Aytekin

Boğaziçi Üniversitesi'nde felsefe okudu. Çevre, edebiyat ve felsefe alanlarında yazarlık, çevirmenlik ve editörlük yapıyor.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Etkinlikler, Hayat, Kent, Sanat ve Tasarım
Bu Pazar çorba içip ağaç dikin

25. yılımızda, aynı umutla, 8 Kasım Pazar günü 92 Ormanı’mıza gidiyoruz. Çocuklarımız gelecekle ilgili dileklerini 25 yıl sonra açılmak üzere...

Kapat