Kullanmadığınız kıyafetleri geri dönüştürmek için 5 neden

Hemen herkesin gardrobunda yıllardır giyilmeyen onlarca kıyafet olduğu maalesef gerçek. Kullanılmayan bu kıyafetler de plastik ambalajlar, bitmiş piller, cam şişeler ve elektronik atıklar gibi geri dönüştürülebilir malzemeler aslında.

Gardrobunuzda ciddi bir temizlik yapmak ve işinize yaramayan giysileri geri dönüştürmek için aslında onlarca neden var.

1. Dolabınızda yer açılır
Yıllar içinde alınan ve biriken kıyafetler kontrolden çıkmış kumaş yığınlarına dönüşebilir. Periyodik olarak, artık kullanmadığınız ya da eskiyen kıyafetleri ayırarak gardrobunuzu hafifleterek düzenli olarak giydiğiniz kıyafetleri daha rahat görme ve bulma şansınız olur. Dolabınız daha zor dağılır ve gereksiz yere çaba ve zaman harcamaktan kurtulmuş olursunuz.

2. Kıyafet üretiminde tahmin ettiğinizden daha fazla enerji ve kimyasal kullanılır
Basit, gündelik giysileri üretmek için bile tahmin ettiğinizden çok daha fazla enerji ve kaynak harcanır.Bir kot pantalon ve t-shirt’ü üretmek için 8 tondan fazla su harcanır. Bunun yanında konvansiyonel pamuk ve kumaş boyası üretirilirken doğaya onlarca farklı çeşit kimyasal madde bırakılır. Kıyafetlerinizi geri dönüştürerek harcanan kaynakların tekrar üretim döngüsüne katılmasını sağlarsınız.

H&M_geridönüşüm

3. Sizin kullanmadığınız giysilere bir başkasının ihtiyacı olabilir.
Dünyanın ve Türkiye’nin dört bir tarafında sizin ‘çöp’ ya da ‘eski’ olarak gördüğünüz giysilere ihtiyacı olan insanlar bulunmakta. Giyilebilir durumda olan giysilerinizi bu konuda çalışan sivil toplum kuruluşları, kampanya ve belediyelere bağışlayarak bu insanlara yardım edebilirsiniz.

4. Karbon ayak iziniz düşer.
Karbon ayak izinizi düşürmek için işe yürüyerek gidiyor ya da özel arabanız yerine toplu taşımayı tercih ediyor olabilirsiniz ama eski kıyafetlerinizi çöpe atıyorsanız bir kez daha düşünün. Bir kot pantolonu geri dönüştürerek üretiminde kullanılan 400 megajul enerji ve havaya salınan 32 kg karbonun yeniden üretim zincirine girmesine katkıda bulunursunuz. Bu miktar yaklaşık olarak 125 km araba kullandığınızda saldığınız karbona eşdeğerdir.

BUNU DA OKU:  Dünyanın yüzde 10'unu oluşturan en zengin kesim, tüm küresel emisyonların yarısına neden oluyor

5. Daha mutlu hissedersiniz.
Elinizdekileri paylaşmak ve gezegenin geleceği için bir şeyler yapmak moralinizi düzeltir ve kendinizi önemli hissetmenizi sağlar. Hem kendiniz hem de dünya için iyilik yaptığınızda daha mutlu ve huzurlu hissedersiniz.

Kıyafetlerinizi geri dönüştürmek için en basit ve hızlı yol gardrobunuzun başına geçip son bir yıldır giymediğiniz her şeyi bir kenara ayırmaktır. Daha sonra elediğiniz kıyafetlerin kullanılabilir durumda olanlarını bağışlayabilir, kalanları da geri dönüşüme yollayabilirsiniz.

H&M Geri Dönüşüm Haftası (World Recycle Week) kapsamında bir kampanya başlattı ve 18-24 Nisan 2016 tarihleri arasında tüm kullanılmayan kumaşları toplayarak geri dönüştürülmelerini sağlayacak.H&M mağazalarına kullanılmayan kıyafetlerini götüren herkes de hediye çeki kazanıyor. Geri dönüşüm kampanyasına dair ayrıntıları buradan inceleyebilir, size en yakın H&M mağazasını aşağıdaki fotoğrafa tıklayarak öğrenebilirsiniz.

declutter

Kaynaklar:
Mac Recycling
Earth911
Charter Recycling
Denims and Jeans

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Deniz Aytekin

Boğaziçi Üniversitesi'nde felsefe okudu. Çevre, edebiyat ve felsefe alanlarında yazarlık, çevirmenlik ve editörlük yapıyor.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Çocuk ve Bebek, Ekoloji, Geri Dönüşüm, Giyim, Hayat, Moda, Yenilenebilir Enerji
Ayşe Tolga Karbon kahramanları ile buluştu

Oyuncu Ayşe Tolga, 3. İstanbul Karbon Zirvesi kapsamındaki Küçük Karbon Kahramanları etkinliğinde iklim değişikliği ve küresel ısınmaya dur demek için...

Kapat