KOSGEB’den dev proje

Fransız Çevre Fonu ve KOSGEB Türk KOBİ’lerinde enerji verimliliğini teşvik etmek için 3 milyon Euro’luk projeye imza attı.

Fransız Kalkınma Ajansı (AFD), Fransız Küresel Çevre Fonu FFEM’i harekete geçirerek, KOSGEB ile Türk KOBİ’lerinin enerji verimliliğini teşvik etmek amacıyla 1.5 milyon Euro’luk bir hibe anlaşması imzaladı. KOSGEB’in projeye katkısı ise 1,3 milyon Euro. Hibe anlaşması 23 Haziran 2011’de KOSGEB Başkanı Mustafa Kaplan, AFD Türkiye Direktörü Laurent Duriez ve Fransa Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Vincent Guérend tarafından imzalandı.

Türkiye’de KOBİ’ler, istihdamın %77’sini ve milli gelirin % 38’ini oluşturuyor. KOBİ’lerde enerji tasarrufu potansiyeli ise çok yüksek. Elektrik, enerji tüketiminin %80 ila 85’ini oluşturuyor: enerji tasarrufu sağlayan ekipmanlara yönelik yatırımlar, firmaların faturalarını önemli ölçüde düşürebilecek ve verimliliği artırmak için doğrudan katkı sağlayabilecek nitelikte. 2007 yılında çıkan Enerji Verimliliği Kanunu, KOBİ’lerde enerji verimliliğini destekleme sorumluluğunu KOSGEB’e vermişti.

FFEM’in 1,5 milyon Euro’luk hibe sağladığı, KOSGEB’in ise 1,3 milyon Euro’luk katkı yaptığı 3 milyon Euro’luk bu proje, hem KOBİ’ler nezdinde enerji verimliliğinin teşvik edilmesi için gerekli kurumsal çerçevesinin güçlendirilmesini, hem de KOBİ’lere yönelik bir enerji verimliliği piyasasının geliştirilemesine destek olmayı hedefliyor.

Bu hedefler doğrultusunda belirlenen proje bileşenleri şu şekilde :

-KOSGEB içerisinde: biliçlendirme çalışmaları, personel eğitimi, orta vadede bir eylem planının geliştirilmesi,

-KOBİ’lere yönelik biliçlendirme çalışmaları, hizmetlerin geliştirilmesi ve bilgilendirme

-KOBİ’lerde pilot projelerin desteklenmesi.

alternatif-enerji-turkiye-verimlilik-ajansi-1900x700_c

Fransız Kalkınma Ajansı için, bir kamu kurumuna yönelik olan bu destek programı, ajansın sera gazı emisyonlarını azaltmaya yönelik KOBİ yatırımlarını destekleme faaliyetlerini tamamlayıcı nitelikte. Iklim konusunda öncü bir finans kuruluşu olan AFD’nin sağladığı finansmanın yaklaşık %50’si, yenilenebilir enerji, enerji verimliliği ve kentsel ulaşım gibi iklim değişikliğine karşı mücadeleye katkı sağlayan yatırım projelerine ayrılmış durumda.

BUNU DA OKU:  İklim değişikliğinde noktaları birleştirmek için harekete geçin!

Fransız Çevre Fonu ve KOSGEB Türk KOBİ’lerinde enerji verimliliğini teşvik etmek için 3 milyon Euro’luk projeye imza attı Fransız Kalkınma Ajansı (AFD), Fransız Küresel Çevre Fonu FFEM’i harekete geçirerek, KOSGEB ile Türk KOBİ’lerinin enerji verimliliğini teşvik etmek amacıyla 1.5 milyon Euro’luk bir hibe anlaşması imzaladı. KOSGEB’in projeye katkısı ise 1,3 milyon Euro. Hibe anlaşması 23 Haziran 2011’de KOSGEB Başkanı Mustafa Kaplan, AFD Türkiye Direktörü Laurent Duriez ve Fransa Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Vincent Guérend tarafından imzalandı. Türkiye’de KOBİ’ler, istihdamın %77’sini ve milli gelirin % 38’ini oluşturuyor. KOBİ’lerde enerji tasarrufu potansiyeli ise çok yüksek. Elektrik, enerji tüketiminin %80 ila 85’ini oluşturuyor: enerji tasarrufu sağlayan ekipmanlara yönelik yatırımlar, firmaların faturalarını önemli ölçüde düşürebilecek ve verimliliği artırmak için doğrudan katkı sağlayabilecek nitelikte. 2007 yılında çıkan Enerji Verimliliği Kanunu, KOBİ’lerde enerji verimliliğini destekleme sorumluluğunu KOSGEB’e vermişti.

FFEM’in 1,5 milyon Euro’luk hibe sağladığı, KOSGEB’in ise 1,3 milyon Euro’luk katkı yaptığı 3 milyon Euro’luk bu proje, hem KOBİ’ler nezdinde enerji verimliliğinin teşvik edilmesi için gerekli kurumsal çerçevesinin güçlendirilmesini, hem de KOBİ’lere yönelik bir enerji verimliliği piyasasının geliştirilemesine destek olmayı hedefliyor. Bu hedefler doğrultusunda belirlenen proje bileşenleri şu şekilde:

KOSGEB içerisinde: biliçlendirme çalışmaları, personel eğitimi, orta vadede bir eylem planının geliştirilmesi, KOBİ’lere yönelik biliçlendirme çalışmaları, hizmetlerin geliştirilmesi ve bilgilendirme. KOBİ’lerde pilot projelerin desteklenmesi.

Fransız Kalkınma Ajansı için, bir kamu kurumuna yönelik olan bu destek programı, ajansın sera gazı emisyonlarını azaltmaya yönelik KOBİ yatırımlarını destekleme faaliyetlerini tamamlayıcı nitelikte. Iklim konusunda öncü bir finans kuruluşu olan AFD’nin sağladığı finansmanın yaklaşık %50’si, yenilenebilir enerji, enerji verimliliği ve kentsel ulaşım gibi iklim değişikliğine karşı mücadeleye katkı sağlayan yatırım projelerine ayrılmış durumda.

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Deniz Aytekin

Boğaziçi Üniversitesi'nde felsefe okudu. Çevre, edebiyat ve felsefe alanlarında yazarlık, çevirmenlik ve editörlük yapıyor.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Ekoloji, Yenilenebilir Enerji
Nükleer enerjiye neden karşıyız: Ne Masalı?

Heinrich Böll Stiftung Derneği’nden ücretsiz kitap!

Kapat