Küçük bir kahramanlık hikayesi

Doğayı kurtarmayı konu alan kahramanlık hikâyelerinden oldum olası etkilenmişimdir. Konuşmak yerine hissederek yapanlar, bizler ve çocuklarımız için esin kaynağı olurlar. İşte Molai de onlardan biri. Belki de bu gece oğlumu Molai’nin hikâyesini anlatarak uyuturum.

Jadav “Molai” Payeng 30 küsür yıl önce, 17 yaşındayken doğum yeri olan Hindistan, Assam’ın verimsiz kum yığınlarına tohumlar ekmeye başladı. 1979 senesinde Payeng sellerin taşıdığı yılanları bulduğunda ne yazık ki hepsi ölmüşlerdi. “Yılanlar çevrede hiç ağaç olmadığından sıcaktan ölmüşlerdi. Cansız bedenlerine bakıp ağlayıp durdum” diye anlatıyor Payeng. “Bu büyük bir katliamdı. Orman sorumlularını uyardım ve bu bölgeye ağaç dikmeleri gerektiğini düşündüğümü söyledim, ancak bu topraklarda hiç bir ağacın büyümeyeceğini ve benim bambu ekip, denememi tavsiye ettiler, belli ki inanmıyorlardı. Acı vericiydi ama başardım. Bana hiç kimse yardım etmedi.”

Her gün bir tohum ekerek 30 sene içinde bir orman yapmış Payeng. Bir zamanların verimsiz kum yığınları şu anda 1360 dönüm üzerine yayılmış olan çeşitli ağaç türleri, kuşlar, geyikler, maymunlar, gergedanlar, filler ve hatta kaplanlara ev sahipliği yapıyor. Bu ağaçlık alana haklı olarak “Molai ormanı” adını vermişler. Payeng tohumlarını ekmeye başladığında kendini dış dünyaya kapatmış ve tüm gününü gelişmekte olan bitkilerine adamıştı. Payeng şu an hâlâ ormanında eşi ve üç çocuğu ile birlikte yaşıyor ve inek ve manda sütü satarak geçimini sağlıyor. Molai, senin gibi sevgi ve inanç dolu insanlara çok ihtiyacımız var bu dünyada.

BUNU DA OKU:  Çocuklarla köpekler kitap okuma günlerinde buluşuyor
Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Nil Kayarlar Sarrafoğlu

1969 yılında doğdum. Aklım başıma geldiğinde ailemden sonra ilk doğayı sevdim. Taşı toprağı, çiçeği ve hatta böceği... Okudum, çalıştım ve büyük şehirlerde yaşadım. Dünya üzerinde doğanın en uzak yerlerine de gittiğim ve kaldığım zamanlar oldu, işte o zamanlarda kendimi çok iyi hissettim,. Döndüm dolaştım şimdi yine şehirdeyim. Bu sefer 4 yaşında bir oğlum var, onu doğanın içinde büyütmeye çalışıyorum, hafta sonları kaçıyoruz şehirden küçük köyümüze. Mutluyuz böyle şimdilik. Anne olduktan sonra dünyayı kurtarmak için ille de büyük kahraman olmak gerekmediğini anladım, anne olmak yetiyormuş! Atık yönetimi, enerji tasarrufu ve sağlıklı beslenme gibi konulara önem veriyoruz evimizde. Payımıza düşeni ve mümkünse daha fazlasını yapmaya gönüllüyüz ailece de. Yeşilist kanalı ile sesimi duyurabildiğim için mutluyum.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Doğal Kaynaklar, Ekoloji, İyi haberler
Bodrum sahillerinde balon balığı alarmı…

Muğla’nın Bodrum ilçesi Yalıkavak Beldesi’nde, balıkçıların ağlarına sürüler halinde takılan balon balıkları tedirginliğe neden oldu.

Kapat