Kullanılmış cep telefonumuzu neden geri dönüştürmeliyiz ?

[vc_row][vc_column][vc_column_text]1. Toprağımız, suyumuz kirlenmesin!

Katı atık olarak çöplere karışan her cep telefonu, bileşenlerinden kaynaklanan zehirli maddelerin toprağa karışması ile doğamıza büyük tehdit oluşturur.

2. Doğal Varlıklarımız SONSUZ değil! Çocuklara bir şey bırakmayı düşünüyor muyuz?

Her şeyde olduğu gibi cep telefonu üretmek için de doğanın bizlere sunduğu nimetleri kullanıyoruz. Oysa eski bir telefon, yeni bir telefon üretmek için gerekli tüm hammaddeye sahip.

3. Çöpe attığımız yetmiyor, yenisini yapmak için bir de zehirli atık üretiyoruz!

Cep telefonunda altın, gümüş gibi doğal madenler var. 800 cep telefonu üretmek için gereken özellikli metali topraktan çıkarırken 80 ton zehirli atık oluşuyor.

4. Ya ekonomik boyut!

Cep telefonu üretmek için gerekli olan kaynakların doğadan çıkarılması, aynı kaynakların geri dönüşümden elde edilmesinden çok daha maliyetli.

5. Dünya’daki fakirliğin en önemli sebeplerinden birinin iletişim sorunu olduğunu biliyor muydunuz?

Geri dönüştürülen çalışır durumdaki telefonlar, alım güçleri sınırlı, ekonomik olarak az gelişmiş ülkelerde iletişimi ve yaşam kalitelerini arttırıyor.

6. Oluşturulan maddi kaynakların paylaşımı – Sosyal Sorumluluk Projeleri

Çalışır durumdaki cep telefonları maddi bir değer de ifade ediyorlar. Yaratılan değer sosyal sorumluk projelerine kaynak oluşturuyor.

Cep Telefonumu nasıl geri dönüştürürüm?

Çok basit !

Türkiye’nin 1050 noktasında mevcut, her gün mutlaka bir tanesinin önünden geçtiğimiz Turkcell İletişim Merkezleri, Turkcell’in “Cep telefonu Geri Dönüşüm Projesi” kapsamında, kullanılmış cep telefonlarınızı geri dönüştürmenize yardımcı oluyor. Cep telefonunuzu götürdüğünüz Turkcell İletişim Merkezi’nde bu kolay süreç şu şekilde işliyor:

  • Turkcell İletişim Merkezi danışmanına telefonunuzu geri dönüştürmek istediğinizi bildiriyorsunuz.
  • Danışman, sisteminde sizinle ve telefonunuzla ilgili kısa bir kayıt oluşturuyor.
  • Çevre’ye gösterdiğiniz duyarlılıktan ötürü adınıza hazırlanan sertifika eposta adresinize gönderiliyor.
  • Cep telefonunuz geri dönüşüm kutusuna atılıyor.
BUNU DA OKU:  Nil Ormanlı Balpınar: “İklim dostu, aktivist ruhlu” bir kadın

Cep telefonu nasıl zarar verir ?

Cep telefonları hayatımızı birçok yönden kolaylaştıran, ayrılmaz bir parçamız. Fakat “çöpe karıştığı” takdirde doğal su kaynaklarına etkisi sebebi ile çevremiz için büyük bir tehdit oluşturuyor. Olumsuz etkinin en büyük kısmı şu üç parçasından geliyor.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_single_image img_link_target=”_self”][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]Ana Kart (Elektronik devre)
Bakırdan yapılmış devreler genellikle kartın üzerine koruyucu astar ve yapıştırıcılarla lehimlenir. Kartlar yapay reçine ya da cam elyafından yapılır ve altın kaplama ile astarlanır. Ana kartlardaki diğer değerli metaller ve zararlı maddeler arsenik, antimoni, berilium, brom, kadmium, kurşun, nikel, paladium, gümüş, tantalum ve çinkodur. Bunlardan kurşun ve brom, zehirleme oranları ve doğada yok olmaya olan dirençleri sebebi ile çevreye en zararlı olanlarıdır.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_single_image img_link_target=”_self”][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]LCD Ekran
İngilizcesi Liquid Crystals Display olan LCD ekran, cam katmanlarının arasına gömülen sıvı kristallerden oluşur. Sıvı kristaller cıva gibi zehirli maddeler içerebilir.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_single_image img_link_target=”_self”][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]Pil
Çoğu cep telefonu pili kadmium, nikel, çinko ve bakır gibi çevreye zararlı maddeler barındırır. Bu da bir telefonun 25 metrelik yarı olimpik bir havuzu dolduracak kadar temiz suyu kirletme potanisyeli olduğu anlamına gelir.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]Redeem Türkiye

Redeem Türkiye, kullanılmış cep telefonlarının değer geri kazanımı ve geri dönüşümü konusunda uzman, uluslararası deneyime sahip bir şirket. İngiltere menşeli bir firma olan Redeem, dünyada cep telefonu geri dönüşümüne aracılık eden önde gelen gruplardan biri. Grup, kurulduğu günden bu yana yardım kuruluşları ile ortak geliştirip uyguladığı projelerle, geri dönüşüm faaliyetlerinden sosyal sorumluluk projelerine 11 milyon dolar tutarında bir bağış yapılmasına vesile olmuş. Benzer bir yapılanmayı bugün Redeem Türkiye iş ortaklarıyla birlikte inşa etmekte.

Turkcell Cep Telefonu Geri dönüşüm Projesi

BUNU DA OKU:  2016 yılının en çok okunan 10 Yeşilist içeriği

Turkcell, Redeem Türkiye ile birlikte 1050 Turkcell İletişim Merkezi’ni tüketicilerin cep telefonlarını geri dönüştürebilecekleri birer nokta haline getirdi. Bugün Türkiye’nin herhangi bir yerinde cep telefonunu geri dönüştürmek isteyen tüketici bunu rahatlıkla kendisine en yakın Turkcell İletişim Merkezi’ne giderek yapabilmekte.

Çevre duyarlılığı ile hareket eden tüketicilerin projeye kattığı telefonlar ile çevre korunurken ve geri dönüştürülen yeni model telefonlar sayesinde değer yaratılırsa bu değer Turkcell’in belirlediği sosyal sorumluluk projelerine aktarılmaktadır. Bu sebeple, tüketicileri sadece kullanılmaz durumda olup doğaya zarar verme riski taşıyan telefonları değil, kullanılabilir durumda çekmecelerde bekleyen telefonları da geri dönüştürmek üzere Turkcell İletişim Merkezleri’ne davet etmekteyiz.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Ekoloji, Geri Dönüşüm, Hayat, Teknoloji
İsteyince olur mu?

Morrissey kontratına eklediği tek bir madde ile tekere çomak sokmuştu: "Burnuma en ufak bir et kokusu gelirse sahneden inerim".

Kapat