Kuş Okulu’na katılmak ister misiniz?

Doğa her mevsimde başka güzel. Bu güzellikleri görmeye başladığımız zaman aslında çok yakındığımız kış soğukları, yaz aylarında ne kadar yüzdüğümüzü ifade etmek için kullandığımız “Cildim buruştu,” ifadesini yağan yağmurun şiddetini göstermek için kullanmayı, kat kat giyinip kalıp halinde hareket etmeyi o kadar da dert etmiyorsunuz. Çılgınca yağan karı, bir ağacın dalından usul usul izleyen saksağanla karşılaştığımda ben tüm yakınmalarımı o an bir yana bıraktım!

Seferihisar‘da faaliyet gösteren ve kış aylarında da aktif olan Doğa Okulu, bizi dünyayı ‘kuş bakışı’ görmeye davet ediyor. Hazırladıkları üç günlük Kuş Okulu‘nun programın içeriğini ve teknik sorularınızın yanıtlarını aşağıdaki açıklamalarından edinebilirsiniz.

Keyifli gözlemler!

3456(2)

16-17-18 Ocak 2015

Birinci Gün

Yamaklık kursumuz için ilk gün sabah saat 09.30’da Doğa Okulu’nda buluşuyoruz. Güne “kuşların edasını” konuşarak başlıyoruz ve gün boyunca kuşları hareket, duruş ve tavırlarından tanımlamayı öğreniyoruz.

Kuşların yalnızca rengini, kanat uzunluğunu, boyunu öğrenmek onları hızla ve kolayca tanımlamamızda yeterli olmayabilir. Çünkü kuşlar hareket ediyor ve yaptıkları her harekette aslında onları tanımlayabilmemiz için bize ipuçları veriyor. Bu nedenle bu okulda kuşların tüyleri üzerindeki desenlerin yanı sıra, onların her türlü hareketini ve tavrını, yani edalarını mercek altına alacağız.

İkinci Gün

Yeryüzünün neresine gidersek gidelim bir kuşun sesini duyarız. Ne var ki, pek azımız o kuşun nerede neden öttüğünü düşünür ve bilir. İkinci güne kuşların seslerini dinleyerek başlayacağız. Hangi kuş neden ötüyor, öterken neyi anlatıyor. Kuş seslerinin türleri neler? Kuşlar nasıl ötüyor? İkinci gün sabah erkenden başlayacağımız bir yürüyüşte, tüm bunları konuşacağız.

Anadolu doğa kültüründe türkülere, öykülere, şiirlere, halı motiflerine konu olan kuşlar insan yaşamının olduğu her yerde var. Doğa Okulu’nda kuşların ve insanın doğasını birlikte araştırıyoruz. Öğleden sonra hem kuşların insanla ilişkisini tartışacağız, hem de onların yaşadıkları coğrafyaları tek tek tanıyacağız. Bozkırlar, ormanlar, sulak alanlar, denizler, makilikler, nehirler ve dağlarda yaşayan kuşları, onların insanla ve diğer canlı türleriyle kurdukları ilişkileri anlayacağız.

Son olarak günün akşamında, kuşları yaşamlarına müdahale etmeden nasıl izleyebileceğimizi tartışacağız. Kuşların korunması için neler yapabiliriz? Kuşları araştırmak, anlamak ve anlatmak için birlikte yol arayacağız.

Üçüncü gün

Üçüncü günümüzde Seferihisar’dan yola çıkarak Türkiye’nin önemli kuş ve doğa alanlarından biri olan Gediz Deltası’nı ziyaret edeceğiz. Gediz Deltası gibi sulak alanlar kuşları en kolay görebileceğimiz yerlerden biri. Bugün, su kuşu türleri nelerdir, eda, ses ve renklerine göre nasıl tespit edilir, su kuşları kışın nasıl sayılır tüm bu konuları tartışacağız.

gediz-deltasi-izmir-korfez-projesi-1351599946

Gediz Deltası Ziyaretçi Merkezi’ndeki teorik paylaşımımızdan sonra tüm gün deltada su kuşlarını yaşadıkları yerlerde gözlemleyeceğiz. Dürbün ve teleskop kullanmanın, kuşları defterimize kaydetmenin pratiğini yapacağız. Gün batımından sonra deltaya ve birbirimize veda edeceğiz.

Katılım koşulları:

  • Kursumuzdaki tüm eğitim faaliyetleri ücretsizdir.
  • Katılımcıların günlük yemek ve malzeme masraflarına ortak olmalarını bekliyoruz. Sekiz öğünü birlikte geçireceğimiz bu kurs günlerinde bir kişinin yemek, lojistik, malzeme, ısınma ve temizlik masrafı öğün başı 20 TL. Yemek masrafını (10 TL) doğrudan köydeki yemeği hazırlayan mutfak sahibine vereceğiz.
  • Gediz Deltası seyahati için kişi başı gidiş dönüş en çok 30 TL harcama yapmamız gerekecek. Sonuç olarak bu kursa katılan her bir katılımcının toplam 190 TL harcama yapması gerekiyor.
  • Ücretsiz olan konaklama Doğa Okulu araştırma binasının salonunda, mütevazi koşullarda, kendi mat ve uyku tulumlarınızda gerçekleşecek. Havanın uygun olması halinde çadır kurma şansımız da var.
  • Doğa Okulu’nun usta çırak kursları sabit anlatımlar içermemekte. Kurslarımızda sohbete, birlikte üretmeye ve düşünmeye dayalı bir yol izliyoruz. Katılımcılarımızın öğrenme faaliyeti esnasında oluşan her türlü temizlik, düzenleme, bulaşık yıkama vb. işlere gönüllü olarak el vermeleri, imece ve paylaşıma dahil olmaları okulumuzun düşünme ve çalışma biçiminin temel özelliklerinden biri.
  • Kurs yerine ulaşımı katılımcıların kendi imkanlarıyla karşılamasını bekliyoruz. Ulaşım hakkında ayrıntılı bilgileri kayıt sırasında talep edebilirsiniz.

Kayıt ve iletişim:

Burçin Feran – 0 542 657 66 20 – burcin@dogaaskina.org

dogaaskina.org

 

BUNU DA OKU:  İklim değişikliği hakkında her şey – Bölüm: 4
Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Çocuk ve Bebek, Eğitim, Ekoloji, Hayvanlar, İyi haberler, Kent, Topluluklar
Büyüleyici buz görüntüleri

Doğa Ananın bitmeyen harikaları.

Kapat