Lisinia Doğa Projesinin üniversiteli keçi çobanları

Doğa gönüllüsü Veteriner Öztürk Sarıca tarafından Burdur Gölü’nün kıyısında başlatılan Lisinia Doğa Projesi, Türkiye’nin ilk Yaban Hayatı Merkezlerinden birisi.

2005 yılında Burdur, Karakent Köyü’nde başlayan proje, bitkisel destekleyici tedavi yöntemlerinden ekolojik üretim ve doğa dostu tarım yöntemlerine, yerli bitki ve hayvan türlerinin gen bilgilerinin korunmasından yenilenebilir enerji sistemlerine kadar bir çok projeyi içinde barındırıyor.

Lisina Doğa Projesi, Toplum Günüllüleri Vakfı ile geçtiğimiz aylarda bir başka projeye daha ev sahipliği yapmaya başladı. Toplum Gönüllüleri Vakfı’nın destekleeri ile 200 keçiyle başlayan proje kapsamında Türkiye’de ve özellikle Burdur’da hayvancılık için harcanan su kullanımının küçük baş hayvancılık ile azaltılması hedefleniyor.

burdur-lisinia-da-keci-projesi-baslatildi-8442583_x_o

Yanlış politikalar ve çevreyi dikkate almayan yöntemler ile çevrede bulunan Burdur Gölü de susuzluk ile mücadele etmekte. Öztürk Sarıca, az su ihtiyacı olan aromatik bitkiler ve keçilerin özellikle dağlık bölgelerde madencilik yerine yerel kalkınmayı destekleyecek doğal ekonominin bir parçası olduğunu savunuyor.

Tamamı ile gönüllüler tarafından devam eden Keçi Projesi için geçtiğimiz haftalarda Almanya’da tıp eğitimi alan ve Erasmus Projesi ile Türkiye’ye gelen Rika Remmert ile Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi öğrencisi Ezgi Temur ve Ortadoğu Teknik Üniversitesi Genetik Bölümü öğrencisi İrem Ömeroğlu da ellerini taşın altına koymuş.

Çoban olarak görev alan bu 3 öğrenci, her sabah Lisinia’daki keçileri alıp Burdur Gölü kıyısına otlatmaya götüren kızlar, akşam saatlerine kadar hayvanların başında durup, daha sonra geri götürüyor.

Lisinia’da sadece bir haftadır bulunan Rika Remmert, bölgenin cennet gibi olduğunu, açık havada keçilerl ile çalışmanın tadını çıkardığını söylüyor. Güzel Sanatlar Öğrencisi Ezgi Temur ise Burdur Gölü’nin kuruma tehlikesi altında olduğunu, Keçi Projesinin bunun önüne geçecek projerden biri olduğunu belirtti.

BUNU DA OKU:  Ağaçlara bakmak içki, sigara ve zararlı yiyecek tüketme isteğini azaltıyor

Lisinia’nın projelerine gönüllü olarak destek vermek mümkün. Aynı zamanda bir doğa okulu bulunan Lisinia Doğa Projesi şimdiye kadar 45 bin kişiye iklim değişikliği, su tasarrufu, yabani hayatın korunması gibi konularda eğitim vermiş.

Gönüllü olmak, eğitim ve projelere katılmak için daha detaylı bilgiye projenin web sitesi www.lisinia.com‘dan ulaşabilir, aynı zamanda Lisinia’yı Facebook ve Twitter’dan takip edebilirsiniz.

Kaynak: Hürriyet

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Görkem Gömeç

Boğaziçi Üniversitesi ve SUNY Binghamton'da Küresel ve Uluslararası İlişkilerden sonra İsveç'te Uppsala Üniversitesi'nde Sürdürülebilirlik üzerine master yaptı. Teknoloji, kitlesel değişim ve akıllı politikalar ile çözümler bulabileceğimize inanıyor.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Ekoloji, Ekoturizm, Etkinlikler, Hayat, Hayvanlar, İyi haberler, Kent, Kurumsal Sürdürülebilirlik, Topluluklar, Yeşil alanlar
Elektronik aletlerinizi zehirli kimyasallar olmadan temizlemenin yolları

Bazı araştırmalar bu elektronik aletlerin tuvaletteki klozetlerden 400 kat daha fazla bakteri taşıdığını gösteriyor.

Kapat