Londra’da hava kirliliğine karşı Güvercin Devriyesi

Londra’da hava kirliliğinden sorumlu yeni bir grup var: Güvercinler. Hava kirliliği konusunda çalışmalar yapan Plume Labs tarafından yapılan proje, güvercinlere özel bir yelek giydirerek uçtukları alanlardaki hava kirliliği derecesini ölçüp, tweet atmalarını sağılıyor.

Dokuz milyona yaklaşan nüfusu ile İngiltere’nin başkenti Londra’da, büyüyen metropollerin küresel sorunu olan hava kirliliği seviyelerini azaltmaya yönelik çalışmalar yapılmakta. Bu konu hakkında daha fazla veri toplamak içinse Pigeon Air Patrol (Güvercin Devriyesi) adı verilen ve güvercinlerin oluşturduğu özel tim uçarak sırtlarına takılan ufak bir cihaz sayesinde Londra’daki hava kalitesini ölçümlüyor.

Güvercinlerin sırtına takılan ve havadaki azot dioksit oranını ölçen cihazlar, araçların yol açtığı hava kirliliğini de gözler önüne seriyor. Güvercinlerin uçtuğu rota, GPS üzerinden de takip ediliyor ve kullanıcılarla paylaşılıyor. @PigeonAir hesabından takip edilebilecek veriler, güvercinler sayesinde hava kalitesinden haberdar olunmasını sağlıyor.

15

Geçen yıl Londra King’s Üniversitesi araştırmacıları her yıl 9.500 kişinin hava kirliliğine uzun süre maruz kalmaktan dolayı hayatını kaybettiğini belirten bir çalışma yapmış, özellikle azotdioksit ve havadaki parçacıkların buna yol açtığını belirtmişti. Özellikle trafikten kaynaklanan bu sorun, son 5 yıldır İngiltere’nin Avrupa Birliği’nin belirlediği azotdioksit seviyelerinin üstünde bulunmasına yol açtı.

İstanbul’da da durum farklı değil. Özellikle geçtiğimiz aylarda hava kirliliği kritik seviyelere ulaşmış, Güvercin Devriyesi projesini düzenleyen Plume Labs’in mobil uygulamasında uzun süre dışarı çıkılmaması için uyarılar neredeyse her gün kullanıcılara iletiliyordu.

Şehirle özdeşleşmiş, evcil dostlar olarak insanlara eşlik etmiş, haberleşme için daha önceden de Osmanlı Devleti döneminde posta güvercini olarak kullanılmış güvercin dostlarımız ile yapılacak böyle bir projenin bu konuda veri toplamaya ihtiyacı çokça olan İstanbul’a da yakışacağını düşünüyoruz.

BUNU DA OKU:  Londra'dan yapayalnız bir kutup ayısı seni çağırıyor
Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Görkem Gömeç

Boğaziçi Üniversitesi ve SUNY Binghamton'da Küresel ve Uluslararası İlişkilerden sonra İsveç'te Uppsala Üniversitesi'nde Sürdürülebilirlik üzerine master yaptı. Teknoloji, kitlesel değişim ve akıllı politikalar ile çözümler bulabileceğimize inanıyor.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Ekoloji, Hayat, Hayvanlar, Kent, Teknoloji
İyilik Sende

"Bulaşmasından korkmayacağınız tek şey, iyilik olsun." Ne güzel bir söylem değil mi? Sevgili Ayşe Tolga’nın yeni çıkan kitabı ‘İyilik Sende’nin...

Kapat