Meksika hava kirliliğine karşı yüzlerce dikey bahçe kuruyor

Yüksek hava kirliliği oranları ve bitmeyen trafik sıkışıkları ile ünlü Meksika’nın başkenti Meksiko şehri, geliştirdikleri yeni bir proje ile yüzlerce sütün üzerine dikey bahçeler kurarak şehrin imajını tazelemek, hava kirliliğini ve sürücülerin stres seviyesini azaltmayı planlıyor.

2012’de VerdMX adlı başka bir şirket “şehri yenilemek adına” dikey bahçe uygulamaları yapmıştı. 4 sene sonra ise bir Change.org kampanyası sonrasında, “Via Verde” yani Yeşil Yol Projesi etrafındaki diğer binaları da içine ekleyecek derecede büyüdü.

TIKLAYIN: Bu kaldırım havayı temizliyor

mexico-popup
2012’de gerçekleştirilen dikey bahçe projelerinden bir tanesi

Via Verde Projesi Meksiko şehrinin etrafını çeviren iki katlı kemer yolun 1000 adet sütununu yeniden kullanarak 60 bin metrekarelik dikey bahçeler oluşturmayı hedefliyor. Bu bahçeler yaklaşık 30 km boyunca devam eden Meksiko’nun en kalabalık yollardan birinin yüzünü değiştirerek şehirlilere çevresel yararlar sağlayacak.

Beton sütunların etrafına örülecek metal ağların üstüne geçirilecek özel kumaş yapının içinde bitkiler toprağa ihtiyaç duymuyor. Asalak olmayan üst bitken, liken ve yosun çeşitleri ile ananasgiller ailesinden seçilecek bu bitkiler aynı zamanda hava bitkileri olarak da adlandırılıyor. Yağmur sularını değerlendirmesi için tasarlanan özel bir damla sulama sistemi bu bitkilerden oluşacak dikey bahçeleri besleyip, havayı filtrelemesini, sıcaklığı dengelemesini ve ses kirliliğini azaltmasını sağlıyor. Projenin 25 bin şehirli için temiz hava üreteceği öngörülüyor.

13427962_272263546461461_3795438746057096604_n

2012’deki proje direktörü Fernando Ortiz Monasterio oldukça gri bir şehirde yaşadıklarını belirtiyor. Monasterio şehrin bu griliğini şehirlerin içerisinde yaşamaktan unuttuklarını ama bir yeşil alan bulup orada zaman geçirdiğimizde ruh halimizin iyileştiğini belirtiyor.

Kaynak: Food & Wine

BUNU DA OKU:  Boğazlardan kötü haber
Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Görkem Gömeç

Boğaziçi Üniversitesi ve SUNY Binghamton'da Küresel ve Uluslararası İlişkilerden sonra İsveç'te Uppsala Üniversitesi'nde Sürdürülebilirlik üzerine master yaptı. Teknoloji, kitlesel değişim ve akıllı politikalar ile çözümler bulabileceğimize inanıyor.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Ekoloji, Gündem, Kendin yap, Kent, Kurumsal Sürdürülebilirlik, Mimari, Şifa, Yeşil alanlar
İklim Meselesi: İklim değişikliği Türkiye’yi nasıl etkileyecek?

“İklim Meselesi”nde yirmi birinci yüzyılın sonlarına doğru Avrupa ve Orta Asya bölgesinde küresel iklim değişikliğinin etkilerine en çok maruz kalacak...

Kapat