Mis gibi ebeveynlik listesi

Yaz geliyor, tatiller belki de çoktan ayarlandı bile. Birçoğumuz yoğun iş temposunda hedeflere koşuyoruz. Ödül istiyoruz. Bir bilet alıp uzaklaşıyoruz. Hedefler aslında hiçbir zaman bitmiyor. İş yaşamı listenin büyük bir kısmını kaplasa da, öncence belki de çocuğumuz ‘sağlıklı’ büyüsün diye kendimize yine hedefler koyuyoruz. Liste uzuyor gidiyor.

Bu sıralar biraz kendimi fazla işe kaptırdığımdan olsa gerek, geçen hafta yazdığım çalışan anne ve kaliteli zamana dair başlıklı yazımdan da biraz esinlenerek, şimdi liste dediğimiz bu olaya biraz daha farklı yaklaşmaya karar verdim. Yeni bir liste daha geliyor ama bu sefer ulaşılacak bir hedef yok, liste her satırında işlenecek yaşanacak, o kadar.

Bir bahçe büyütmek

Kocaman bi bahçem yok. Ama pencere önünde, bardaklarımın minicik saksılarımın sığabileceği kadar yer var. Çocuğumun odasında da bir kaktüs var. Kendisi istedi. Ayrıca söylemeyi unuttum, bu sene listeme yazmadıysam da, aydan aya tohum ekmek biçmek için takvimimi hazırladım. Yetiştirmek sabır, emek isteyen bir eylem. Yetiştirdiklerinizi afiyetle yemek ve paylaşmak da tarifsiz bir duygu. Bunun için çocuğumun oyunlarından yararlandığımı da söylemeden geçemem. Toprakla oynamaya bayılıyor. Ektiğimiz domates fidelerinin başına sabah kalkar kalkmaz koşarak gidiyor. Yani listenin bir numarasında eve daha fazla toprak, daha fazla mahsül var.

‘Çabuk içeri’ değil dışarı

Parkları bahçeleri listeledik. Oyunlarımızı bulduk. Oğlumla yağmurda bile uzun uzun yürüyüşler yapar olduk. Gerçekten hiçbir fırsatı kaçırmıyoruz. Artık eve girmekte ben bile zorlanıyorum. Yolumu iki üç sokak uzatarak yürümeye başladım. Açık havanın çocuklara ve bizlere başka kapılar açtığını düşünüyorum. Çocuklara spor alışkanlığını da getiren hareketin, çocukları özgür bırakmakla başladığına inanıyorum. Bu sefer çok iddialıyım. Aman çocuğum üşümesinleri, ıslanmasınları zaten çoktan geçmiştim ama kış, yağmur çamur dinlemeyeceğim. Ne kadar çok çamur o kadar özgürlük: iki numara.

BUNU DA OKU:  Annelerden organik sohbetler

ebeveynliklistesi

Mutfağa davet

Yukarıda dediğim gibi artık eve girmek zorlaştı. Geçenlerde ‘anne hadi yemek yapmayacağız mı artık?’ sorusuyla ara verdiğimiz akşamüstü yürüyüşünden sonra uzun bir sebze meyve ayıklama işbirliği yapmaya başladık. Kendisi bezelye soyma konusunda usta oldu. Yememenin konusu olmuyor bile. Yemek yemez dediğimiz çocuklara çözümün mutfaktaki operasyon zincirinin çocuğunuzla yada çocuklarınızla oluşturulması gibi gözüküyor. Gerisi zaten afiyetli oluyor. Üç numara: mutfakta daha çok iş bölümü.

Paylaş paylaş bitireme

Mevsim dönümlerinde, dolap temizliği, bahar temizliği derken evde büyük bir değişim döngüsü başlıyıp gidiyor. Öncelikle kıyafetler oluşturuyor değişim listesinin başını tabii ki. Eskiden kıyafet taşımak saklamak, ayırmak çok zahmetli bir işmiş gibi görünürdü bana. Şimdi çocuğumun küçülmüş kıyafetlerini dostuma arkadaşıma gönderince mutlu oluyorum. Her şeyi birlikte paketliyoruz, elimizle götürüp teslim ediyoruz. Sanki listeye bir tık atmışım da hedefime ulaşmış gibi hem de. Uzun ömürlü olan kıyafetler, tabii ki bu yaşlarda evdeki misyonunu kaybediyor ama yeni bir misyon kazanıyor. Kuzenle kardeşlerle paylaşlan eşyaların yeri apayrıdır bu yüzden satın almanın sadece bir tüketim olduğunu düşünmüyorum, nesillere hakkını verebilecek, hatırlanacak ürünler arıyorum.

Bu yazı Kapbula‘nın katkılarıyla hazırlanmıştır.

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Çocuk ve Bebek, Eğitim, Oyuncak
Çalışan anne ve kaliteli zamana dair

Konu çocuk yetiştirmeye gelince, genel olarak anneler ne kadar çocukla bir arada olursa, o kadar iyidir diye düşünüyoruz.

Kapat