Obama Türkiye’nin iki katı büyüklüğünde bir alanı deniz koruma bölgesi ilan etti

ABD Başkanı Barack Obama, Hawaii’de bulunan Ulusal Anıt Bölgesi’nin kapsadığı alanı genişleterek, dünyanın en büyük deniz koruma alanını oluşturdu. Papahanaumokuakea Deniz Ulusal Anıt bölgesi, 1,5 milyon kilometrekarelik alanı ile neredeyse Türkiye’nin iki katı büyüklüğünde.

Oluşturulan deniz koruma alanında madencilik ve balıkçılığa izin verilmiyor. Aslında 2006’da oluşturulan alan Obama’nın önerisi ile 4 kat kadar büyüdü. Bu alan 7 binden fazla türün korunmasını, okyanusun asitlenmesini ve küresel sıcaklıktan etkilenen ekosistemin korunmasını sağlayacak.

Map_PMNM_2016
1.5 milyon kilometrekarelik Papahānaumokuākea’nın kapsadığı alan

Papahanaumokuakea aynı zamanda yerli Hawaii halkı için kutsal bir alan olarak da görülüyor. Bu yüzden bu proje hem çevreci gruplar hem de bölge halkı tarafından oldukça olumlu karşılandı.

Grenpeace’in de içinde bulduğu gruplar, 1,5 milyon kilometrekareye yayılan bu alanın hem kültürel hem de biyolojik olarak korunan en önemli bölgelerden biri olduğunu, balıkçılığın ve madenciliğin yasaklanmasının ise oldukça cesur bir karar olduğunu belirtiyor.

Buna karşın, karar aynı zamanda tepki de toplamış durumda. Bu kadar büyük bir alanın sonsuza kadar balıkçılığa kapanmasının ardından sektörün yetkilileri hayal kırıklığı yaşadıklarını belirtiyor.

05_hawaii_monument_papahanaumokuakea.adapt.1190.1

Hawaii’nin içinde bulunduğu Pasifik Okyanusu da dahil olmak üzere, okyanus ve denizlerin ekosistemleri aşırı avlanma, plastik atıklar ve kirlilik yüzünden tehlike altında.

Bununla beraber insan eli ile artan havadaki karbondioksit oranı, denizde çözünerek okyanusların asitlenmesine ve suların kimyasının bozulmasına yol açıyor.

Binlerce türe ev sahipliği yapan, okyanusların akciğerleri olarak anılan mercan resifleri ise asitlenen okyanuslardan en çok etkilenen türlerden biri. Mercan resifleri aynı zamanda madencilik adı altında ekosistemlerinden de çıkarılıyor ve çoğunlukla inşaat malzemesi olarak kullanılıyor. O yüzden ABD’nin hem balıkçılığı hem de madenciliği yasaklayan kararının önemi oldukça büyük.

Kaynak:BBC

BUNU DA OKU:  35 bin denizayısı dinlenecek yer arıyor
Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Görkem Gömeç

Boğaziçi Üniversitesi ve SUNY Binghamton'da Küresel ve Uluslararası İlişkilerden sonra İsveç'te Uppsala Üniversitesi'nde Sürdürülebilirlik üzerine master yaptı. Teknoloji, kitlesel değişim ve akıllı politikalar ile çözümler bulabileceğimize inanıyor.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Doğal Kaynaklar, Ekoloji, Hayvanlar, İklim Değişikliği, İyi haberler, Kent, Yeşil alanlar
Bu Cumartesi İstanbul ve Ankara’da vegan piknik ve yogaya ne dersiniz?

Türcülüğe ve her türlü ayrımcılığa karşı çıkan Abolisyonist Vegan Hareket sizi bu Cumartesi vegan pikniğe ve yogaya çağırıyor.

Kapat