Pakistan’daki bu hastane elektrik kesintilerinin önüne güneş enerjisi ile geçiyor

Pakistan’da bulunan Lahor şehrinin eteklerindeki hastanede, hastalar zamanında tedavi görmekte zorlanıyordu. Eğer hastalar gündüz saatlerinde hastaneye gelirse, doktorlar onları tedavi edebiliyor ama akşam saatleri yaklaştığı zaman elektrik kesintileri tıbbi yardımların önüne geçiyordu.

Bu hastaneye gelenler bir ya da iki saatlik elektrik kesintilerini bekleyip ancak ondan sonra ultrason ve röntgen gibi büyük önem taşıyan testleri yaptırabiliyordu. Genelde hastalar durumlarından dolayı bekleyemeyip eve dönüyor, elektrik olduğunda geri geliyordu.

TIKLAYIN: Köyüne geri dönen Şinasi Amca, güneş enerjisi ile su getirdi

2017-01-03-4

Elektrik kesintileri doktorların da işlerini zorlaştırıyordu. Genellikle akşam saatlerinde giden elektrik güneş ışığı olmadığından yapılacak tedavilerin görülmesinin önüne geçiyordu. Bu problemi gören yetkililer devlet kaynakları ve özel sektör yardımı ile çözümü güneş enerjisinde buldu.

Elektrik kesintilerinden mağdur olan bu hastanenin üstüne kurulan güneş enerjisi panelleri ile bina artık 7 gün 24 saat elektriğe sahip. Binanın yenilenmesi ve güneş enerjisi panelleri ile tedavi gören hastaların sayısı arttı ve günde yaklaşık 600 kişiye kadar yükseldi.

2017-01-03

Bu fikrin arkasında bulunan Asıf Iqbal, daha önce de yaptığı gibi yerel hükümetleri özel şirketler ile buluşturup buna benzer şekilde yenilenebilir enerjiye yatırımlar yapılmasını sağlıyor. Bu yeni ama giderek büyüyen eğilim her ne kadar oldukça hız kazanmış olsa da Iqbal Pakistan’ın çok daha fazla yatırım yapabileceğini belirtiyor.

Iqbal özellikle Paris Anlaşmasından sonra ve Pakistan hükümetinin yeni kurulan İklim Değişikliği Bakanlığı ile artan farkındalığın harekete geçirilebilecek kaynaklar olduğunu savunuyor. Iqbal Pakistan’da iklim değişikliğine karşı önlemlerin yeni başlamasına rağmen olasılıkların önünün açık olduğuna inanıyor.

O yüzden bu hastane üzerine kurulan güneş enerjisi panelleri sadece elektrik kesintisinin önüne geçmiyor aynı zamanda temiz ve doğa dostu bir çözüm olarak örnek oluyor.

BUNU DA OKU:  Afrika’da plastik farkındalığı terlikten yapılan bir gemi ile sağlanıyor

Kaynak: WION 

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Görkem Gömeç

Boğaziçi Üniversitesi ve SUNY Binghamton'da Küresel ve Uluslararası İlişkilerden sonra İsveç'te Uppsala Üniversitesi'nde Sürdürülebilirlik üzerine master yaptı. Teknoloji, kitlesel değişim ve akıllı politikalar ile çözümler bulabileceğimize inanıyor.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Ekoloji, Gündem, Hayat, Kent, Kurumsal Sürdürülebilirlik, Mimari, Teknoloji, Yenilenebilir Enerji
Bodrum’da harabe bir ev çocuk kütüphanesine dönüştürüldü

Bodrum'da bir grup gönüllü bir araya gelerek terk edilmiş, harabe bir evi çocukların kaliteli zaman geçirebileceği bir kütüphaneye dönüştürdü.

Kapat