Pancarlı yeşil mercimek salatası

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü FAO, Şubat ayında Dünya Baklagil Günü olduğunu hatırlatınca ben de size mercimekli bir salata tarifi vermek istedim. Bu hafta karlar altındaydık, soğuk havalarda bize enerji verecek böyle yemeklere daha fazla ihtiyaç duyuyoruz. Bol sebzeli bu salatayı gönül rahatlığıyla yaparak afiyetle tüketebilirsiniz.

Foto: Ismael Trevino

Pancarı kabuğuyla birlikte, kapaklı bir fırın kabının içinde 180 C’lik fırının tabanına koydum. Balkabağını, havucu ve soğanı küp şeklinde doğrayıp tuz, zerdeçal, pul biber, karabiberle ovdum. Pancarın pişmesi daha zor olduğundan onu daha erken koydum. 180 C’de pişirmeye 20 dk daha devam ettim. (Sürdürülebilirlik notu: Elektrik enerjisinin ısıya dönüştüğü alanlar en fazla enerji tüketimine yol açan yerlerdir: fırın, saç kurutma makinesi, klima gibi. Dolayısıyla fırını kullanırken aynı anda birden fazla yemek pişirirseniz daha ekonomik ve çevre dostu bir adım atmış olursunuz. Burada bahsettiğim ürünleri pişirirken de bu önerimi dikkate alın lütfen.) Pancarın kabuğunu piştikten sonra soyarsınız. Fırına alternatif olarak, pancarı, havucu ve balkabağını suda veya buharda haşlayıp daha sonra yağla birlikte baharatlayabilirsiniz. Soğanı ise tavada çevirebilirsiniz. Yeşil mercimeği fitik asitten arınması için bir kaşık karbonatla birlikte en az 4 saat (ideal olarak bir gece) suda beklettim. Bu suyu bitkilerinize verebilirsiniz. Daha sonra dişe dokunacak dirilikte bırakarak haşladım. Haşlama suyunu da aynı şekilde bitkileriniz için kullanabilirsiniz. Çiğ fındık ekledim. Bir narı ayıkladım. Turşu kavanozunda neler var diye baktım, dilimledim. Pişen sebzelerin oda sıcaklığına gelmesini bekledim ki diğer malzemeleri ısıtmasınlar. Bütün malzemeyi salata kasesine aldım. Zeytinyağı, tuz, karabiber, kimyon, sumak, sirke, limon suyu, nar ekşisini ufak bir kavanoza koyup iyice salladım. Pancar turşusunun suyunu salata sosunda sirke yerine kullandım, tüm malzeme o enfes kırmızı renge bulandı. Sebzeleri sosla karıştırıp servis ettim.

BUNU DA OKU:  Evde sağlıklı yemekler yapmak için 6 öneri
Foto: Christina Rumpf

Pancarın 100 gramında 43 kalori var. Neredeyse %90 oranında sudan oluşuyor. B9 folat vitamini ve manganez açısından zengin. Kış salatalarına özellikle eklemek gerekiyor. Bizim mutfaklarımızda üç renk mercimek bulunuyor: çorbada kullandığımız sarı ve kırmızı, yemeğini yaptığımız yeşil. Pişmiş mercimeğin 100 gramı 100 kaloriden fazla. 9 gram protein içeriyor. B5, B9, demir, manganez, fosfor açısından zengin bir gıda. Vejetaryen beslenenlerin özellikle tercih ettiği lezzetli tarımsal ürünlerden birisi. Haşlayıp daha sonra dondurucuda saklarsanız hazırladığınız yemeklere hızlı biçimde ekleyebilirsiniz. Yeşil mercimekle yaptığım başka tariflerim de var. Onları da sizinle paylaşacağım.

Foto: William Meppem

Fındık yerine Antep fıstığı, yer fıstığı vd kullanabilirsiniz. Yağsız tavada biraz kavurabilirsiniz ama unutmayın ki yağlı tohumlar çiğ olarak daha sağlıklılar. Pancarı pişirmekle uğraşamam derseniz doğrudan turşusunu da kullanabilirsiniz. Bu durumda sostaki sirkeyi ve tuzu ayarlamayı unutmayın. Marketlerde artık plastik poşette satılan haşlanmış pancar var ama onu almanızı önermiyorum. Turşu suyunu, benim burada yaptığım gibi, salata sosunda kullanabilirsiniz. Bu salata için pazardan aldığınız pancarın saplarını ve yapraklarını soğanla birlikte kavurup güzel bir yemek yapabilirsiniz. Pancarların hepsini tek seferde pişirirseniz zamandan tasarruf edersiniz. Fazla pancarınızı yılbaşı için verdiğim pancarlı kek tarifinde değerlendirebilirsiniz.

Benzer tariflerime ulaşmak için İnstagram hesabımı (Chez_Onur) takip edebilirsiniz. Sorularınız varsa, cevaplamaktan ve size yardımcı olmaktan memnuniyet duyarım. Yeni, lezzetli ve sürdürülebilir tariflerde buluşmak üzere.

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Onur Sar

İstanbul’da doğdum, hala İstanbul’da yaşıyorum. Galatasaray Lisesi ve Boğaziçi Üniversitesi’nde okuduktan sonra kurumsal hayata atıldım.
Yemek yapmak kendimi bildim bileli en çok sevdiğim şey. Ekşi mayalı ekmeğimi birkaç yıldır kendim yapıyorum, bilmeyenlere ekşi maya dünyasını anlatıyorum. Rafine şekere düşman değilim ama uzun vadede dostum olmadığını bildiğim için onu kullanmadan farklı tatlı tarifleri denemeyi seviyorum. Sürdürülebilirliğin en önemli alanının mutfak olduğunu düşünüyorum. Bu nedenle, mümkün olduğunca yerel ve mevsimine uygun ürünler kullanıyorum. Nitelikli yerel üreticileri desteklemeye çalışıyorum. Mevsimsel ürünleri kullanarak yemekler yapmayı ve dostlarımla soframda paylaşmayı seviyorum. Yediğimiz ve içtiğimiz her şeyin asırlara dayanan bir tarihi ve geniş bir kültürü olduğunu biliyorum, araştırıyorum, araştırmalarımı paylaşıyorum.
Dört yıldan beri @chez_onur instagram hesabımda mutfakla ilgili hislerimi, düşüncelerimi ve yaptıklarımı paylaşıyorum. Chez Onur, Fransızcada Onur’un Evi anlamına geliyor.

Yorumlar kapatıldı.

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Gıda, Tarifler, Vejetaryen ve Vegan, Yeme İçme
Balkon Bahçesi Eğitimi 27 Şubat’ta

Balkonda, pencere önünde, küçük bahçede bitki yetiştirmeye nasıl başlarım sorusunu beraber cevaplayacağız. Saksılar ve çeşitleriyle başlayıp, doğru toprak karışımı, başlangıçta

Kapat