Phtalates denen canavar

Bir süre önce, yakın bir arkadaşım kızımın banyoda çok severek oynadığı yumuşak ördeğe bakıp, bunlarda da “Phtalates” var dedi. Tabii ister istemez, o da neymiş diye boş boş yüzüne baktım. Adını bile doğru dürüst telaffuz edemediğim bu kimyasal da neymiş diye oturdum araştırdım.

Tha-lates diye okunan bu madde, plastikleri daha esnek ve kokuları daha kalıcı yapıyormuş.

“Plastikleri daha esnek” cümlesini okuyunca evde plastik ve yumuşak olan bir sürü oyuncak olduğunu anımsadım. Hatta aklıma kızımın kullanmaya bayıldığı rengarenk silgiler bile geldi. Sonra “acaba hangi kokuları kalıcı yapmak için kullanılır?” diye araştırdığımda, önüme bebek pudralarından şampuanlara, temizlik malzemelerinden kozmetiklere uzanan upuzun bir liste çıktı. Baktım, liste uzun. Demek ki kaçış zor. Belli ki, evde bir çok şeyde var bu maddeden deyip, zararlarını araştırmaya başladım. Niyetim içinizi karartmak değil, ancak en büyük etkisi bebek, çocuk ve hatta ceninde cinsel hormonları değiştirebilen bir özelliği var.

Yapılan araştırmalarda bilhassa oğlan çocuklarında üreme problemlerine rastlanmış. Tabii insanın aklına, nasıl bu iletten çocuğumu korurum sorusu geliyor. Amerika’da Kaliforniya eyaletinde bu maddeli çocuk oyuncaklarının satılması yasaklanmış. İşin aslı şu, birçok tanınmış şirket, phtalatesi emziklerden ve bebek ürünlerinden çıkartmış. Ancak bilhassa ne idüğü belli olmayan oyuncaklarda, mama malzemelerinde, kullandığımız bir çok kozmetikte phtalates var. Dolayısıyla, sizin anne olarak yapmanız gereken doğru ürünleri bulmak. Oyuncaksa, doğru markaları tercih etmek durumundasınız. Kozmetikse, organik olanı ve içeriğinde phtalates olmayanı bulacaksınız. (Bu arada bilhassa kozmetik deyip geçmeyin, vücudumuzun en büyük organı olan cildimiz, sürülenin %60’ını emiyor) Benim naçizane tavsiyem, bir ürünü alırken onu araştırın. Sadece karşınızdaki satıcının bu organiktir, doğaldır demesine inanmayın. Kendi dersinizi önceden çalışın ki, doğru yolda olduğunuza ilk önce siz inanın.

Her gün başımıza yeni birşeyler çıkarıyorlar, neye bakacağımı şaşırdım diyenlerdenseniz, organik pazarlara veya organik marketlere bakın ve phtalatesiz ne ürünler var kendiniz bulun derim. Oyuncaklarda tahta olanları veya güvenilir firmaların ürettiklerini alın derim. Kozmetiklerde azıcık bir araştırmayla çok yol katedebilirsiniz. Biliyorum insan bazen ümitsizliğe kapılıyor, ne nereye kadar diyor ama neyse ki biraz etrafa dikkatlice bakınca herşeyin elinizin altında olduğunu göreceksiniz.

BUNU DA OKU:  Adrenalin düşkünlerine...

Not: Yukarıdaki yazım www.minimui.com sanal dergisinde yayınlanmıştır.

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Ergem Şenyuva

İstanbul'da doğdum büyüdüm. Hep bu şehri, kültürel ve doğal mirasını koruma derdindeydim. Bir yandan yeşili ve doğayı nasıl gelecek nesillere bırakırız kaygım vardı. 2006 senesinin sonunda hayatımı değiştiren olay oldu ve kızım doğdu. Yaptığım her şeyi sorguladığım ve tekrardan en başa döndüğüm bir dönemden sonra, kurumsal hayata veda ettim. 2009 yılında Al Gore'un iklim değişikliğiyle mücadeleyi hedefleyen Climate Project derneğinin Türkiye temsilcisi oldum. İklim değişikliğini ve yaşadığımız dünyanın nelerle karşı karşıya olduğunu fark ettikçe, elimi taşın altına sokma zamanı geldi diye düşündüm. 2010 yılının sonunda Yeşilist'i kurdum. Bizden sonraki nesillere yaşanabilir bir dünya bırakabileceğimize, hepimizin atabileceği küçük adımlarla büyük şeyler başarabileceğimize inanıyorum.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Çocuk ve Bebek, Hayat, Kişisel Bakım, Oyuncak, Sağlık
Dünyanın en güzel halleri

BBC yapımcıları son yıllarda piyasaya sürdükleri iki farklı belgesel setiyle olaya noktayı koydu: Planet Earth ve Life.

Kapat