Plastiği hayatınızdan çıkarmak için 9 ipucu

Plastik her yerde, neredeyse temas ettiğimiz her şeyin içinde. Bir düşünün; bugün kullandığınız kaç şeyin içinde plastik vardı, ya da satın aldığınız kaç ürün pakete sarılıydı?

Eminiz bu sayı en az beşi buluyordur. Gün içinde artan ya da azalan plastik ‘ihtiyacımızda’ ise oldukça çıkarcıyız. Ne de olsa plastiği bir kez kullanıp atıyoruz çoğu zaman.

Tek bir plastik şişe 120 gram sera gazı üretiyor ve plastik şişenin yok olması 100 seneden fazla bir süreyi buluyor. Kullandığımız toplam plastiğin yarısından fazlası atılıyor ve bir daha kullanılmıyor. İnsanoğlunun yarattığı çöp miktarının %10’unu plastik oluşturuyor.

Okyanuslara gelince, 270 bin ton plastik okyanus yüzeyinde yüzüyor. Plastiği oluşturan mikro elyaflar deniz canlıların ölümüne neden oluyor. Bu ürünlerin plastik ürünlerinin altındaki stiren, fitalat, vinil klorür, dioksin, su kaynaklarına karışıyor.

Yapılan araştırmalar gösteriyor ki, plastik ve içindekilere maruz kalan canlılar, bu maddeden olumsuz etkileniyor. Çoğu balık türü, mikro plastikleri yutuyor. Bu maddeler evlerin kanalizasyon şebekesi ile sulara karışıyor.

Suya karışma hikayesine çok da yabancı olmadığımızı söyleyebiliriz. Bu maddeler suya, bizim kullandığımız ürünlerden bulaşıyor. Yani etrafınız tahmin ettiğinizden daha da sarılı. Özellikle mikro plastikler çok rahat bir şekilde su kaynaklarına karışabilirler. Balıklar bu maddelerle karşılaştıklarında, onları kolayca sindirebilirler. Bu üreme bozukluğuna sebep olduğundan, türlerini oldukça fazla tehdit ediyor.

Plasitiğin doğaya ve insana verdiği zarar üzerinde yapılan araştırmalar devam etmekte. Ama paylaşılan öngörüler hiç de hoş değil. Peki siz plastikten nasıl uzak durabilirsiniz?

1. Gıdanızı plastiğe değil havluya sarın

111111111(3)

Plastiğin çevreyle ve sağlıkla ilgisine daha önce defalarca değindik. En çok gıda saklamada karşımıza çıkan plastik için size önerimiz havlu kullanmanız. İyi olan haber, gıdanızı taze saklamak için havlu, kağıt be kumaşın gıdayı gerçekten taze tutuyor oluşu.

BUNU DA OKU:  Fransız aktivist Büyük Pasifik Çöp Girdabı'nın da içinden geçerek 6 ayda Japonya'dan ABD'ye yüzecek

Kabak, salatalık, havuç, pırasa, taze-yeşil fasülye, ve daha fazlası havluda taze durabiliyor. Bu sebzeler için kuru bir kumaş parçası ya da havlu kullanabilirsiniz.

2. Kendi diş macununuzu kendiniz yapın

222222222(1)

Bir kere kendi diş macununuzu yaparsanız bundan bir daha vazgeçemeyeceğinizin garantisini veriyoruz. Bu konuda belki sizi biraz heveslendirmek için şunu söylemeliyiz: minik partiküller dişlerinizi daha fazla beyazlaştırırken daha fazla plastik parçasına da maruz kalmış oluyorsunuz. Kendin yap diş macunu tarifimiz burada!

3. Kahve telvenizi kullanın

3333333333333333(1)

Plastikteki mikro taneler maalesef yüz yıkama sabunlarınızın içinde de var. Tükettiğiniz bu ürün içindeki mikro plastikler 300 bin adede çıkabiliyor üstelik. Yalnızca sizin için tehlikeli değil, deniz canlıları içinde ölümcül.

Kahve telvesini, Hindistancevizi yağı ya da biraz avokado ile karıştırırsanız yüzünüzü kendi karışımınızla temizleyebilirsiniz. Bu karışıma biraz da su eklemeyi unutmayın.

4. Temizlik için sürdürülebilir alternatifler arayın

4444444444444(1)

Temizlik spreylerinizi ve kullandığınız diğer zararlı temizlik kimyasallarını sirke ile değiştirebileceğinizi biliyor musunuz? Sirke hem banyoda hem mutfakta ve yer temizliğinde kullanabileceğiniz bir kurtarıcı. Limon ve portakal kabuklarınızı da sirke ile karıştırırsanız kimyasallardan uzaklaşıp doğal meyve aromalı bir temizlik yapmış olursunuz.

5. Kavanozlarınızı değerlendirin

555555555555555555555

Şimdi buzdolabınıza gidip bakın ve içinde kaç adet plastik saklama kabı olduğunu sayın. Büyük ihtimalle bir sürü. Size cam kavanozlara geçiş yapmanızı öneriyoruz. Özellikle cam kavanozlarda satın aldığımız gıdaları saklamakta yarar var.

6. Plastik saklama kaplarında duran oda kokularınızı ve spreylerinizi esansiyel yağlar ile değiştirin

6666666666(1)

Konvansiyonel oda kokuları yalnızca plastik oda kapları ile birlikte gelmekle kalmıyor aynı zamanda toksinleri de içlerinde barındırıyorlar. Bu duruma karşı yağlar ise oda kokusu ihtiyacınızı karşılayabilecek nitelikte. Eğer oda kokusunu doğallaştırmanın yolunu arıyorsanız, bu yağları su dolu bir bardağın içine damlatın.

BUNU DA OKU:  Uzak durmanız gereken 5 plastik

7.Alışverişe giderken hazır olun

777777777777777777777(1)

Bundan sonraki alışverişlerinizde, plastik torbalara ihtiyaç duymamak üzere hazırlığınızı önceden yapın. Bez torbalarınızı hazırlayın. Kuru gıda ve diğer ihtiyaçlarınız için üreticisini tanıdığınız noktaları ve ekolojik pazarları tercih edin. Bir diğer önerimiz ise, bez torbalarınızın yanında kavanozlarınızı da hazır etmeniz.

8.Deterjanınızı kendiniz yapın

8888888888888

Bulaşığınızı kendi yaptığınız deterjanla yıkayabileceğinizi biliyor musunuz? Tarifi burada.

9.Şampuan için alternatif yolları tercih edebilirsiniz

99999999999

Yine plastik şişelerinde depolanmış malzemeler yerine tercih edebileceğiniz alternatifler var. Mesela hindistancevizi yağı öncelikle saçınızı nemlendirmek ve düğümlerinden kurtarmak için oldukça iyi bir açıcı.

Eğer saçınıza hindistancevizi yağı sürerseniz, kastil sabunu (zeytinyağı sabunu olarak da bilinir) kullanın ve saçınızı kastil sabunuyla yıkayın. Ayrıca sitemizde daha önceden paylaştığımız kuru şampuanlara da göz atabilirsiniz.

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Çocuk ve Bebek, Doğal Kaynaklar, Ekoloji, Geri Dönüşüm, Hayat, Kendin yap, Kişisel Bakım, Kozmetik, Sağlık
Paris İklim Anlaşması: Bu daha başlangıç, mücadeleye devam!

Paris bir başarı gibi gözükse de, yaşanabilir bir gezegen için sadece bu anlaşmanın yeterli değil!

Kapat