Plastik denizleri ele geçiriyor: Norveç’te balinanın midesinden 30 plastik torba çıktı

Norveç’in Sotra adasında karaya vuran bir balinayı inceleyen uzmanlar, balinanın midesinden 30 plastik torba ve çok miktarda plastik madde çıkardı.

Bergen Üniversitesi’nde zoolog olarak çalışan Terje Lislevand balinanın muhtemelen plastikleri yiyecek sanarak yuttuğunu belirtti. Lislevand plastiklerin balinanın sindirim sistemini tıkadığını ve midesinde hiçbir yiyecek bulamadıklarını, bağırsaklarının tümüyle besinden mahrum olduğunu belirtti.

TIKLAYIN:Plastik torbalara çevreci alternatif: Bu torbayı yiyebilir, kompost yapılabilir ve hatta içebilirsiniz

norvec-balina5

Plastik atıkların Norveç, Danimarka ve İngiltere menşeli olduğu, aralarında şekerleme kağıdı, yiyecek paketi ve çöp torbaları bulunduğu belirtildi. Norveç İklim ve Çevre Bakanı Vidar Helgesen, balinanın midesinde bulunanların, denizlerdeki üzücü durumu açık olarak ortaya koyduğunu belirtti. Helgesen artık plastik atıkların bir deniz canavarına dönüştüğünü ve bununla savaşmamız gerektiğini savundu.

 

Boyu 6 metreyi geçen ve Cuvier gagalı balinası türüne ait olan canlı normalde Norveç sularında dolaşmamakta, uzmanlar balinanın acıdan ve yetersiz beslenmeden dolayı yolunu kaybedip karaya vurduğunu düşünüyor. Maalesef plastik yutarak karaya vuran balinalar tüm dünyada görülen bir durum.

3CC41F1700000578-4185038-Over_30_plastic_bags_were_found_in_the_whale_s_stomach_which_the-a-1_1486056215533

Biliminsanları plastik tüketimimizin aynı şekilde devam etmesi durumunda 2050 yılında denizlerde balıklardan çok plastik olacağını öne sürüyor. Her bir dakikada bir çöp kamyonu kadar plastik dünyanın su kaynaklarına karışıyor. Avrupa’da ise her yıl 100 milyar plastik poşet kullanılmakta ve bunun 8 milyarı su kaynaklarına karışmakta.

Buna karşın plastik ve diğer atıklarımızı azaltmak bir kaç küçük değişiklikten geçiyor. Sıfır atığa ulaşmak için 4 ana eşyayı bu içeriğimizde inceleyebilirsiniz. 

BUNU DA OKU:  “Su hakkı aslında hepimizin hakkı”
Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Görkem Gömeç

Boğaziçi Üniversitesi ve SUNY Binghamton'da Küresel ve Uluslararası İlişkilerden sonra İsveç'te Uppsala Üniversitesi'nde Sürdürülebilirlik üzerine master yaptı. Teknoloji, kitlesel değişim ve akıllı politikalar ile çözümler bulabileceğimize inanıyor.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Ekoloji, Geri Dönüşüm, Hayvanlar
Yeni başlayan bahçecilere 4 çevreci öneri

Doğa dostu bahçecilik ile hem stresten uzaklaşın, hem de iklim değişikliğine karşı savaşın.

Kapat