Plastik içiyoruz: Dünyanın neredeyse her noktasında, içme suyunun içinde plastik parçacıkları var

Guardian ve Orb Media için yapılan araştırmada biliminsanları, 12’den fazla ülkede, musluk sularını inceledi. Uzmanlar bu musluk sularının ortalama %83 oranında plastik ile kirletildiğini belirtiyor.

Plastik ile en kirli su, içerisinde Trump Tower’dan da bir su örneği olan ABD’de bulunmakta. ABD’deki musluk suları ortalama %94 oranında mikroplastik parçacıkları ile kirlenmiş durumda.

ABD’yi aynı seviyede kirli olan Lübnan ve içme suyu  %82 oranında kirli olan Yeni Delhi izlemekte. Ortalama olarak ise musluktaki içme sularının %83’ünün plastik parçacıklar ile kirli olduğu belirtiliyor.

TIKLAYIN: Mikroplastik nedir, ABD’de neden yasaklandı?

Trump Tower’dan alınan su örneğindeki plastik parçacığı

İçerisinde Birleşik Krallık, Almanya ve Fransa olan Avrupa ülkeleri ise en düşük plastik kirlilik seviyesine sahip. Gene de bu rakam %72 oranında; ABD’de bulunan her 4,8 parçaya karşılık Avrupa’daki şehirlerin sularında 1,9 plastik parçacığı var.

Bu çalışma gibi bir çok bilimsel analiz, mikroplastik kirliliğinin giderek büyüyen bir tehlike olduğunu gösteriyor.

Daha önce yapılan çalışmalar okyanustaki plastik kirliliğine odaklanıyor ve deniz canlıları ile beraber insanlarında plastik tükettiğini öne sürüyordu, ama mikroplastikler düşündüğümüzden daha geniş bir çevrede kirlilik sorunları yaratıyor.

Almanya’da yapılan çalışmalar, bira, bal ve şeker gibi ürünlerde de mikroplastiklere rastladı. 2015 yılında Paris’te yapılan bir çalışma ise her yıl 10 tona kadar mikroplastiğin şehre havadan “yağdığını” ve insanların evlerine girdiğini öne sürüyordu.

Eğer mikroplastikler havadan düşüyorsa büyük ihtimal bu bizim onları soluduğumuz anlamına da geliyor. Bu da bu parçacıkların akciğerimize ve hatta dolaşım sistemimize karıştığını gösteriyor.

Bununla beraber bu mikroplastiklerin insan sağlığına nasıl bir negatif etki yapacağı konusunda çalışmalar hala sürüyor. Uzmanlar, mikroplastiklerin üzerinde barındırdığı kimyasallar ve hastalık yapıcı mikropların yanında, daha da küçük parçacıklar olan nano plastik parçacıklardan endişe duyuyor.

BUNU DA OKU:  Beş basit adımda çöpünüzü azaltın

Şu an ölçümü yapılamayan nanometre boyutlarında plastikler, bu küçük boyutları ile hücrelerin içine girip organlara zarar verebiliyor. Özellikle su filtreme konusunda maalesef şu an yeterli bir teknoloji yok.

Küresel ekonomide her yıl 300 milyon ton plastik üretiliyor; 1950 yılından beridir insanlık 8,3 milyar ton plastik üretmiş. Bu plastiğin %20’si ya yakılıyor ya da geri dönüştürülüyor, geri kalanı ise çoğu durumda su ve hava kaynaklarını kirletiyor.

Mikroplastik yeni keşfedilen sorunlardan biri ve altını kazıdıkça daha fazla şey ortaya çıkacakmış gibi gözüküyor…

 

 

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Görkem Gömeç

Boğaziçi Üniversitesi ve SUNY Binghamton'da Küresel ve Uluslararası İlişkilerden sonra İsveç'te Uppsala Üniversitesi'nde Sürdürülebilirlik üzerine master yaptı. Teknoloji, kitlesel değişim ve akıllı politikalar ile çözümler bulabileceğimize inanıyor.

Plastik içiyoruz: Dünyanın neredeyse her noktasında, içme suyunun içinde plastik parçacıkları var” için 14.342 yorum

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Ekoloji, Kurumsal Sürdürülebilirlik
Son 500 yılın en kötü kasırgalarından biri ABD’yi vurdu: Harvey’in iklim değişikliği ile bağı var mı?

ABD'nin Teksas eyaletinde etkili olan Harvey Kasırgası bölgenin en büyük kentlerinden biri olan Houston'un sular altında kalmasına yol açarken, yaşanan

Kapat