Plastik şişe devri kapansın

Henüz dün Dünya Çevre Günü idi, ben ise Bebek şenliğinde sabahtan akşama kadar eğleniyordum. Bebek parkının çimenlerine gerçekten üzüldüm, üzerinden bir manda sürüsü geçmiş kadar olmuştur herhalde ki sadece dün kapanış konserinden önce bile iğne atsan yere düşmez kıvamında idi. Zavallı parkın köpekleri ziyaretçilerin artıklarından karınları doymuş halde yatıyorlardı. Herhalde bu kalabalık onlara sıkıntı vermişti. Etrafta belediyenin adamları devamlı çöp topluyorlardı.

Ne kadar çok çöp çıktı bilemem ama sanırım Bebek Şenliği karbon ayak izimizi bayağı bir derinleştirdi çöp konusunda. Kola ve bira şişeleri, bardakları dağlar tepeler kadardı. Topluyorlardı ama gözümün önünde dolunca anladım ne büyük zarar verdiğimizi. Daha önceleri bu girişimin ironik ve yeşil badana olduğunu düşünsem de şimdi Pepsi’nin %100 bitkisel bazlı şişe tasarım çalışmalarını destekliyorum. Şimdi de Pepsi bardaklarını bitkisel bazlı hazırlıyormuş.

Dallı darı, yalamuk ve mısır kabuğundan hazırlanan şişe, çalışmalardan sonra patates artıkları, portakal kabukları ve yulaf da içerecek. İçtiğimizin verdiği zarar bir yana hiç değilse çöp alanlarındaki çoğalmayı önleyebilecek olan bir çalışma, hele ki dünya üzerinde ne kadar çok tüketildiği düşünülürse. Gönül ister ki bu tip kolalı içeceklerin sağlığa olan zararı herkes tarafından anlaşılsın ama madem olmuyor, o zaman geride bıraktığımız çöpümüz toprağa karışsın. Bu çalışma umarım petrol bazlı plastikler devrinin kapanışıdır.

BUNU DA OKU:  Kullan-at kültürü: Gerçekte ne kadar geri dönüşüm yapıyoruz?
Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Nil Kayarlar Sarrafoğlu

1969 yılında doğdum. Aklım başıma geldiğinde ailemden sonra ilk doğayı sevdim. Taşı toprağı, çiçeği ve hatta böceği... Okudum, çalıştım ve büyük şehirlerde yaşadım. Dünya üzerinde doğanın en uzak yerlerine de gittiğim ve kaldığım zamanlar oldu, işte o zamanlarda kendimi çok iyi hissettim,. Döndüm dolaştım şimdi yine şehirdeyim. Bu sefer 4 yaşında bir oğlum var, onu doğanın içinde büyütmeye çalışıyorum, hafta sonları kaçıyoruz şehirden küçük köyümüze. Mutluyuz böyle şimdilik. Anne olduktan sonra dünyayı kurtarmak için ille de büyük kahraman olmak gerekmediğini anladım, anne olmak yetiyormuş! Atık yönetimi, enerji tasarrufu ve sağlıklı beslenme gibi konulara önem veriyoruz evimizde. Payımıza düşeni ve mümkünse daha fazlasını yapmaya gönüllüyüz ailece de. Yeşilist kanalı ile sesimi duyurabildiğim için mutluyum.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Doğal Kaynaklar, Ekoloji, Geri Dönüşüm, Yenilenebilir Enerji
Documentarist tam gaz devam ediyor!

Bu yıl 31 Mayıs - 5 Haziran tarihleri arasında düzenlenen Documentarist programı yine birbirinden güzel belgesellerden oluşturulmuş bir seçki.

Kapat