Portakal kabuğunun kazara mucizesi: Gıda atıkları bu ormanı yok olmaktan kurtardı

Yirmi yıl önce, bir portakal suyu üreticisi 12 bin ton portakal kabuğu ve posasını Kosta Rika’da bulunan bir doğal parkın içerisine terketti. Bugün, bu alan gür yeşillikleri ve doğal yaşlı ağaçları ile bambaşka bir ekosisteme benziyor.

Bu dönüşüm isteyerek olmadı ve bu durumu daha da ilginç kılıyor. Gıda atıklarının bırakıldığı tüm ormanlık alan yeniden canlandı ve bu süreçte tonlarca karbondioksiti toprağa sıkıştırdı. Bu aynı zamanda hiç bir finansal yatırım sağlanmadan ve sadece tarımsal atıkları kullanarak yapıldı.

Princeton Üniversitesi araştırma görevlisi Timothy Treuer bu alanı ilk defa gördüğü zaman şaşkınlığını gizleyemediğini söylüyor. Treuer, sadece toprak bir yol ile ayrılan portakal kabukları ile dolu alan ile atıkların bırakılmadığı diğer alanın iki farklı ekosistem gibi gözüktüğünü belirtiyor.

Truer’a göre yolun bir tarafı çarpık çurpuk bir kaç ağaçtan oluşurken, diğer tarafı aşırı büyümüş bir cangılı anımsatıyor. Truer şaşkınlığı geçtikten sonra sonu mutlu biten bir tarımsal kazaya denk geldiklerini anlamış.

Değişim 1990’larda başlamış, bir portakal suyu üreticisi 12 bin ton portakal atığını “terk edecek” bir yer bulamayınca bir atık fabrikası inşaa etmek istemiş. Ama park görevlileri ve teknisyenler şirket ile iletişime geçip, ormanlık bir alanı doğa koruma alanı ilan ederlerse atıkları ormana bırakabileceklerinibelirtmişler.

Böylelikle şirket portakal kabuğu ve posalarından asitleri ve yağları çıkardıkran sonra atıkları geride bırakmış. Sadece bir yıl sonra ise bu şirketin rakibi doğa koruma alanını kirlettikleri için ilk şirkete dava açmış. Atık bırakma işlemi sona ermiş ve bu bölge tamamen unutulmuş.

Uzmanlar 2013 yılında ise bölgeye geri dönme kararı almışlar, ama bu bölgeyi ancak ikinci defa geldiklerinde bulabilmişler. Treuer kuraklık alan olarak düşündükleri bölgenin artık neredeyse iki metrelik ağaçlarla kaplı olduğunu gördüklerinde bir yanlışlık olduğunu düşünmüşler.

BUNU DA OKU:  Sevgililer Gününe Özel 5 Çevreci Hediye

Uzmanlar şimdilerde ise portakal atıklarının bu bölgeye niye böyle bir etkisi olduğu araştırmakta. Yaklaşık 100 metre ötede bulunan ama neredeyse hiç etkilenmemiş başka bir alan ile karşılaştırılınca, atıkların bırakıldığı alanda daha fazla çeşit ağaç türü, yeşillikler ve doğal eski orman türü olan iki ağaç türü daha bulmuşlar.

Uzmanlar maalesef bu kazara mucizenin arkasındaki formulü çözmüş değiller. Treur’a göre bölgede bulunan istilacı bir bitki türünün yeniden canlanmış olması bir cevap olabilir.

Tarım atıklarının doğaya etkisi saldığı metan gazı ile beraber daha da artıyor. BU yüzden biliminsanları sürekli bu atıkları yeniden değerlendirmenin yeni yollarını arıyorlar. En iyi çözüm, gıda atıkları ile yeni ürünler yaratmak olarak gözüküyor. Bunun için önceki içeriklerimizde kahve atıklarından süper gıda ve ananas yapraklarından yüksek kaliteli yapay deri örneklerini inceleyebilirsiniz.

Bununla beraber Kosta Rika’daki bu durum çok daha iyi bir sonuç olarak kabul ediliyor. Yeni ağaçların ve bitkilerin yetişmesi havadaki karbonu toprağa hapsettiğinden, gıda atığını bir karbon tutucuya dönüştürüyor. Uzmanlar bu şans eseri oluşan durumu pratik bir uygulamaya dönüştürmek istiyor.

Truer şu anda bir paradoks içinde yaşadığımızı yeterli besin alamayan topraklar ile bu yeterli besini sağlayabilecek kaynakların çöpe atıldığı bir gerçekliğin bir arada bulunduğu belirtiyor. Truer’e göre bu paradoksu çözerek, doğa koruma alanlarına daha fazla kaynak sağlayabilir ve tonlarca karbondioksiti toprağa yeniden sıkıştırabiliriz.

Truer’s göre burada kazananlar sadece şirketler ve parklar değil, geleceğe daha yeşil ve sağlıklı bir doğa bırakmak isteyen herkes olacak.

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Görkem Gömeç

Boğaziçi Üniversitesi ve SUNY Binghamton'da Küresel ve Uluslararası İlişkilerden sonra İsveç'te Uppsala Üniversitesi'nde Sürdürülebilirlik üzerine master yaptı. Teknoloji, kitlesel değişim ve akıllı politikalar ile çözümler bulabileceğimize inanıyor.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Doğal Kaynaklar, Ekoloji, Geri Dönüşüm, İyi haberler, Kurumsal Sürdürülebilirlik
Felaketin kusursuz formulü: Irma Kasırgası neden bu kadar büyüdü ve güçlendi?

Böyle bir kasırganın oluşması için kusursuz koşulların gerçekleşmesi gerekiyordu.

Kapat