Organik nedir?

Birçok ürün, birçok etiket! Etiket ‘doğal’ diyor, ama bu güvenli mi demek? Gerçekten organik ne demek? Toksik içerik nedir? Etiketlerin ne dediğini ayırt etmek için nerdeyse bir lisansa ihtiyacınız var.

Vay bekle… Bu harika bir fikir. Organik üzerine lisans.

Ve Öğreniyoruz
Bugün, %100 organik sertifikalı iddiası hakkında bir şeyler öğreneceğiz. %100 organik diyebilir misiniz? Çok iyi! Şimdi %100 organik anlaması en kolay seviyedir, fakat bu demek değil ki elde etmesi en kolay seviyedir.

Sertifikalı %100 organik terimini açalım :
Etiketin üstündeki ‘%100 organik” terimi yasal olandır. Yani üzerinde tarım bakanlığının organik tarım logosu bulunmalıdır. Eğer sertifikalanan ürün (marul gibi) tek bir içerikteyse, %100 organik sertifikalı olup olmadığını söylemek kolaydır. Eğer sertifikalanan ürün birçok içerikten oluşan bir şeyse (bitkisel çay gibi) içindeki tüm ürünlerin %100 organik olması gerekmektedir. Eğer içeriklerden bir tanesi bile %99,9 organikse %100 organik iddiası doğru olamaz.

%100 organik olan kişisel bakım ürünü bulmak çok zordur; çünkü gıda standartı losyonlar, sabunlar şampuanlar ve diğer kişisel bakım ürünlerinin yapımı için gerekli kimyasal işlemleri kabul etmez. Yine de, yapay içerikleri, petrol ürünleri veya yasaklanmış içerikleri içermeyen ürünler olabilir. Bu da genetiği değiştirilmiş organizma (GDO), yapay boya, kokular veya diğer potansiyel zararlı içerikleri içermiyor demektir.

Organik Ticaret Ortaklığı diyor ki, “Organik en ağır düzenlenmiş gıda sistemidir. Sadece organik toksiksiz sentetik pestisidler, toksik sentetik ot öldürücüler veya kimyasal NPK gübreler olmamasını ve antibiyotiksiz ve büyüme hormonsuz büyüyen hayvanları garantiler. Organik yapımcılar ve işlemciler de aynı zamanda açıklanan ve açıklanmayan kurallara tabii tutulur – dış denetimciler tarafından yapılan sertifikasyon denetimleri sizin ve ailenizin güvenebileceği organik ürünleri üretmek ve işlemek içindir.”

BUNU DA OKU:  Beyin ve akıl sağlığınıza yararlı 5 şifalı bitki

Üzerinde organik mührü ve dışardan sertifika veren bir logosu olan organik sertifikalı bir ürün aldığınızda, tüm o istenmeyen ek maddeler olmayan bir çayın bardağınıza geldiğinden emin olabilirsiniz.

Organik iddiasının doğru olduğundan nasıl emin olabiliriz? Organik ürün etiketinin ve denetimcisinin mührünün üzerinde olduğuna emin olmalısınız. Eğer bir ürün %100 organik olduğunu iddia ediyorsa ve denetimcisinin logosu üzerinde yoksa, sertifikalı değildir ve iddia doğru değildir.

Soru: Organik iddiasını doğrulamak için etiketin üstünde ne aramalısınız?

Cevap: Tarım Bakanlığının Organik Tarım logosunu ve bir Organik ürün denetimcisinin logosunu.

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Gıda, Gıda Gündemi, Yeme İçme
Sadece içindekiler değil, paket de önemli

Alışveriş yaparken sadece ürünün kendisine değil, paketine de dikkat edin.

Kapat