Robotlar 1 milyar ağaç dikebilir mi?

Video çekmek ya da size paket taşımak yerine, BioCarbon Engineering’e ait dronelar daha çevreci bir amaç edindi: Her yıl 1 milyar ağaç dikmek.

Her yıl 26 milyar ağacın, kereste, maden, tarım sektörleri ile kentsel büyüme tarafından kesiliyor. Endüstriyel ağaç kesimine karşı çıkmanın en iyi yolu ancak endüstriyel ağaç ekimi ile olur mantığı ile gelişen proje, popülerliği gittikçe artan droneların ağaç dikimi için kullanılmayı planlanmış.

İngiliz bazlı BioCarbon Engineering, geleneksel ağaç dikim sektörünün giderlerinin sadece %15’ini kullanarak, ulaşılması güç bir hızla ağaç dikimi yapıyor. yapılan hesaplamalar dikilen ağaçların günde 10binlerce olacağını gösteriyor. Zaten projenin hedefi de bir yılda 1 milyar ağaç dikimi yapmak.

1232153453241232

Proje tam anlamı ile hazır olmasa da, kazandığı ödüller ile kendine fon sağlamayı başarıyor. Böylelikle projenin yıl sonuna kadar hazır olacağı tahmin ediliyor. Hazırlanan projede droneların başıboş bir şekilde ormana atılıp, ağaç dikmesi beklenmiyor.

Dronelara gelmeden önce ağaç dikimi yapılacak bölgenin ayrıntılı ve yüksek çözünürlüklü 3 boyutlu haritası çıkarılıyor. Ağaç dikimi daha sonra, özel üretilmiş droneların üzerinde bulunan hava basınçlı “tohum silahları” ile yapılıyor. Bu “silahların” içerisinde önceden filizlendirilmiş tohumların bulunduğu besleyici hidrojel kapsüller toprağa ekildikten sonra durumları gene aynı dronelar ile takip ediliyor.

8173982173

El ile dikimin yavaşlığından ve havadan kuru tohum atmanın az getirisinden öteye giden bu proje, otomatik dronelar ile hem işgücü ve zamandan kazanırken, haritalandırma ve önceden filizlendirme ile de kesin getiri sağlıyor. Gene de, her zaman olduğu gibi, elle dikimi yapanların verebileceği bazı kararlar robotlar tarafından verilemiyor.

Elle dikim yüksek başarı oranının özünde fidelerin nereye ve ne kadar derine dikilceğine karar vermek var. Sadece hava basınçlı bir silah ile toprağa tohum ekmenin ise bundan daha yüksek başarı oranı getireceği kuşkulu. Aynı zamanda endüstiyel ağaç dikimi yanında monokültür ormanlar getirmesi halinde, böyle bir projenin ekolojiye uzun soluklu bir yardımı dokunabilir mi?

BUNU DA OKU:  Optimist'ten "Yeni Paradigma"

Tabii ki proje daha çok başlarında ve belki de bu sistemin benimsenmesi bile uzun yıllar sürecek. Biz binlerce ağaç dikemesekte, ağaç dikim etkinliklerine katılıp veya bahçemiz varsa ona bir iki ağaç dikip ona bir robotun bakabileceğinden daha iyi değer verebiliriz.

Kaynak: Treehugger.com

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Görkem Gömeç

Boğaziçi Üniversitesi ve SUNY Binghamton'da Küresel ve Uluslararası İlişkilerden sonra İsveç'te Uppsala Üniversitesi'nde Sürdürülebilirlik üzerine master yaptı. Teknoloji, kitlesel değişim ve akıllı politikalar ile çözümler bulabileceğimize inanıyor.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Doğal Kaynaklar, Ekoloji, Hayat, Teknoloji
Eski gazetelerden kedi kumu yapın

Eski gazeteleri kısa bir işlemden sonra kedi kumu yapabilirsiniz.

Kapat