Sadece 3 kimyasal tarım ilacı tehlike altındaki canlıların %97’sini etkiliyor

Geçtiğimiz günlerde neonik böcek ilaçlarının arıları direkt etkilediğini ve bunun yasaklanması gerektiğini açıklayan ABD Çevre Koruma Ajansı’nın (EPA) en çok kullanılan kimyasal ilaçlar hakkındaki çalışması yayınlandı. Kloropirifos, diazinon ve malatiyon adlı 3 kimyasal ilaç üzerinde yağılan araştırmaların sonucu hiç de iç açıcı değil.

Özellikle Türkiye’de de kullanılan kloropirifos ve malatiyon, ABD’nin tehlike altındaki 1.782 canlının %97’si yani 1.728’si için açıkça bir tehlike oluşturmakta. Bu rakam diazinon için %80 civarında.

Malatiyon sebze, meyve ve bitkilere musallat olan zararlılar ve aynı zamanda evcil hayvanlar üzerindeki keneleri öldürmek için kullanılmakta. Kloropirifos termit, sivrisinek ve kancalıkurtlara, diazinon ise hamamböceği ve karıncalara karşı kullanılmakta.

EPA’in yaptığı araştırma tarihte ilk defa kimyasal tarım ilaçlarının tehlike altındaki canlılar için yarattığı tehlikeyi göz önüne seriyor. Bu kimyasal ilaçlar düzgün analiz edilmeden kullanılıyor.

ABD’nin Biyolojik Çeşitlilik Merkezi’nde çevresel sağlıktan sorumlu Lari Ann Burd, bu araştırmanın, zararlı kimyasalların yeniden değerlendirilmesi konusunda örnek olması gerektiini belirtiyor.

Bu 3 kimyasal ilaç haricinde 16,000’den fazla başka kimyasal ilaç da detaylı bir araştırmadan geçmeden kullanıma sunulmuş. Eğer hızlı hareket edilip, bu kimyasal ilaçlar konusunda harekete geçilmezse biyolojik çeşitlilik için vazgeçilmez ve hatta Tehlike Altında Hayvanlar yasası altında koruma altına alınmış olan bu canlıların geri dönülmez bir tehlike altında gireceğini belirtiyor.

Man spraying vegetables in the garden

Organofosfat adı verilen bu kimyasal tarım ilaçları sadece yaban hayatı için değil, bir çok çalışmanın gösterdiği üzere insan sağlığı için de tehlike arz etmekte. Kaliforniya Üniversitesi’nde yapılan bir araştırma, yeni doğanların göbek bapından alınan kan testlerinde farkedilebilir oranda organofosfata rastlamış.

Erken yaşta organofosfatlara maruz kalmanın ise beyin faaliyetlerini etkilediği bilinmekte. Öyle ki, Körfez Savaşında organofosfatlar kimyasal savaş için silah haline getirilmiş. Bununla beraber Dünya Sağlık Örgütü geçtiğimiz ay diazinon ve malatiyonu “insanlar için muhtemel kanser etkisi taşır” olarak değerlendirdi.

BUNU DA OKU:  Dünya Sağlık Örgütü: Çevre kirliliği yılda 1.7 milyon çocuğun ölümüne yol açıyor

Çocuklar, tarim işçileri ve yaban hayat için açıkça tehlike oluşturan bu kimyasal tarım ilaçlarının ABD’de yasaklanması için STK’lar tarafından çalışmalar hala devam etmekte.

Özellikle ABD Çevre Koruma Ajansı ile aynı sonuçları vermesi beklenilen ABD Balık ve Yabani Hayat İdaresi ve Ulusal Balıkçılık İdaresinin bu üç kimyasal ilaç üzerinde yapacağı analizlerin STK’ların çalışmalarına destek verici sonuçlar doğurması bekleniyor.

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Deniz Aytekin

Boğaziçi Üniversitesi'nde felsefe okudu. Çevre, edebiyat ve felsefe alanlarında yazarlık, çevirmenlik ve editörlük yapıyor.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Doğal Kaynaklar, Ekoloji, Gıda, Gıda Gündemi, Hayvanlar
Gezegenini seven küresel moda hareketine katılsın

Dünyada her yıl milyonlarca ton kıyafet çöpe atılıyor ve çöpe atılan tüm kumaşların %95'i aslında geri dönüştürülebilecek durumda. Sadece bir...

Kapat