Sağlıklı beslenmek için 6 kolay öneri

Hepimiz sağlıklı yememiz gerektiğini biliyoruz ama bazen kaçamak yapmak daha tatlı geliyor. Eğer siz de kaçamaklarını sınırlandırmak isteyenlerdenseniz size hem iyi gelecek hem de basit 6 önerimiz var.

1. Sağlıklı Atıştırmalıklar

myfitnesspal-popcorn-toppings

Açlığınızı kısa süreliğine bastırmak için seçeceğiniz yiyeceklerin özellikleri oldukça önemli. Sizi doyuracak mı? Dengeli ve besleyici mi?
Bu özellikleri en iyi karşılayan atıştırmalıklardan biri ise patlamış mısır.

Yapılışına bağlı olarak bir kap patlamış mısır sadece 30 kalori. Ama patlamış mısırını evde çok az yağlı ve çok az tuzlu şekilde yapmaya dikkat edin, yoksa bu sağlıklı atıştırmalık masumiyetini kaybedebilir.

Daha fazla sağlıklı atıştırmalık tarifimiz için bu içeriğimize bir göz atabilirsiniz.

2. Sağlıklı yağları beslenmenize ekleyin

123425646-1024x614

Evet yağlardan bahsediyoruz. Yağ dediğimiz zaman her ne kadar insanların aklına kaçınılması gereken bir gıda geliyorsa da, her yağın aynı olmadığını anlamak lazım.

Araştırmacılar, bitkiler, sert kabuklu yemişler ve balıklarda bulunan çoklu doymamış iyi yağları daha fazla tüketmemiz gerektiğini belirtiyor. Fındık, ceviz, badem gibi kabuklu yemişleri, avokado, hindistancevizi ve zeytinyağı gibi bitkisel yağları, vegan veya vejetaryen bir diyetiniz yoksa somon gibi yiyecekleri sağlıklı yağ alternatifleriniz olarak tercih edebilirsiniz.

3. Tuza dikkat edin

Salt

Daha önceki içeriklerimizde tuzun sağlımıza etkilerinden bahsetmiştik. Amerikan Kalp Derneği’ne göre diyetteki sodyumun %12’si doğal besinlerden, %75’i işlenmiş gıdalardan, %13’ü yemek pişirilirken ve masada eklenen tuzlardan gelmekte.

Türkiye için henüz böyle bir çalışma bulunmuyor fakat durum böyle olunca alınan tuzu azaltmak için ilk aklımıza gelen ‘yemeğe atılan tuzu azaltma stratejisi’ sandığımız kadar etkili olmayabilir. Tuz kullanımınızı azaltmak için bu içeriğimize bir göz atabilirsiniz.

4. Mevsiminde beslenmek

Summer-Seasonal-Food-Guide

Yaz aylarındayız ve etli ve kabuksuz meyveler her yerde. Özellikle bol miktarda antioksidan içeren kirazı, bolca su içerdiği için sindirim sistemimizi rahatlatan yeşillikleri ve Mozzarella ve lor peyniri gibi az yap içeren peynirleri tercih edebiliriz.

BUNU DA OKU:  Greyfurt - kış sofrasında pembe bir mücevher

Aynı zamanda mevsiminde beslenmenin yerel ekonomiyi canlandıracak, sera gazının iklime etkilerini azaltacak ve aynı zamanda vücudunuza sonsuz yararlar sağlayacak özellikleri de var. Mevsiminde beslenmenin sonsuz yararları için bu içeriğimize bir göz atabilirsiniz.

5. Beslenirken akıllı kombinasyonlar

3425461

Özellikle kilo vermeye çalışanların sayısının arttığı yaz günlerinde yenilenlere  ayrı dikkat ediliyor. Ama her şeyden az yemeği tercih etmektense akıllı gıda kombinasyonları ile tokluğunuzu daha uzun süre tutabilirsiniz.

Özellikle sağlıklı karbonhidratlar ile protein ve sağlıklı yağlar sizi tok tutarken, kalsiyum içeren yiyecekler ile D vitamini içeren yiyecekleri, demir içeren yiyecekler ile C vitamini içeren yiyecekleri birlikte tüketmeniz bu besinlerden daha fazla yararlanmanızı sağlayacaktır.

Genellikle mineral zengini bir besin ile onun hücresel seviyede alınmasını kolaylaştıran besinleri içeren besin kombinasyonları için bu içeriğimizi kontrol edebilirsiniz.

6. Sebzelerinizi daha iyi pişirmek

Sebzelerinizi kullanmadan önce kesinlikle yıkayıp, durulayın ama sebzelerin su içerisinde kalması C vitamini değerlerinin kaybolmasına yol açabilir. Aynı zamanda pişirirken sebzelerinizi daha büyük parçalar halinde kesip pişirmeniz, su içerisinde çözünebilecek vitamin ve mineralleri kaybetmemenizi sağlar.

Sebze pişirmenin en kesin ölçüsü brokoli dengesidir. Az pişmiş brokoli vitaminleri bol ama yemek için belki çok sert iken, çok pişirilmiş bir brokoli ise tatsız, vitaminleri gitmiş bir lapaya benzer.

Beslenmek her ne kadar vücudumuzun ihtiyacı olsa da, aynı zamanda hem göze hem de damağa hitap eden bir sanattır. Sağlıklı ve enfes sebzelere hiç yakışmayan trajik bir sonla karşılaşmamak için bu 5 adımlık önerimizi takip edebilirsiniz.

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Görkem Gömeç

Boğaziçi Üniversitesi ve SUNY Binghamton'da Küresel ve Uluslararası İlişkilerden sonra İsveç'te Uppsala Üniversitesi'nde Sürdürülebilirlik üzerine master yaptı. Teknoloji, kitlesel değişim ve akıllı politikalar ile çözümler bulabileceğimize inanıyor.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Gıda, Gıda Gündemi, Kendin yap, Şifa, Tarifler, Yeme İçme
Deniz Seyrek’le tohum bekçiliğini konuştuk

Yaşam tohumda saklıdır. Ünlü gıda aktivisti ve yazar Vandana Shiva 'tohumları koruma isteği yaşamın devamını korumaya dair etik bir isrardır'...

Kapat