Sağlıklı beslenme için bir mutfağın 13 şartı

Ailenize ev yemeği yapıyorsunuz ve bu süreçte her attığınız adımın yeşil ve sürdürülebilir olmasını istiyorsunuz. Bazıları merak ediyor olabilir “neden?” diye. Kısaca söyleyeyim, ekonomik, güvenli, sağlıklı ve lezzetli olmasının yanında çevreye duyarlı, besin değeri yüksek ve çocuklarınıza bıraktığınız bir hediye olduğu gibi aynı zamanda bu tarzınızla savunduğunuz hayata karşı da doğru bir duruş sergiliyor oluyorsunuz.

Öncelikle alışveriş sırasında aldığınız ürünlerin ambalajlı olmamasını tercih edin, en azından mümkün olduğunca az olmasına dikkat edin. Organik veya sürdürülebilir kaynaklardan mı geliyor? Sürdürülebilirlik dediğimizde sadece çevreye duyarlı olmaktan bahsetmiyoruz. Varlıklarımıza ve ekonomimize katkı, gelenek ve habitata saygıdan bahsediyoruz. O zaman nelere dikkat etmemiz gerektiğine adım adım göz atalım:

1 – Mevsimine göre beslenin, mevsiminde olmayan sebze ve meyveleri tüketmeyin.

2 – Uzaktan gelen besinler karbon ayak izinin yükselmesine sebep olur, o yüzden yerel ürünleri tercih edin.

3 – Pazardan alışveriş yapın. Pazardaki küçük üreticileri destekleyin.

4 – Kasaptan et alırken, etin nereden geldiğini öğrenin.

5 – Balık alıyorsanız, çiftlik balığı olup olmadığını sorun. Nesli tükenmekte olan balıkları veya yavru olanları almayın.

6 – Etiket okumayı alışkanlık haline getirin. İçeriklere her zaman göz gezdirmenizde fayda var. Mısır şurubu, soya lesitini gibi katkı maddeleri, gıda boyaları, raf ömrü uzatıcılar gibi tehlikelere karşı bilinçli olmakta fayda olduğunu hatırlatmak isteriz.

7 – Bahçeniz varsa küçük bir bostan kurun, balkonunuzda ile az çok bir şeyler yetiştirebileceğinizin farkına varın.

8 – Hazırlık sırasında ortaya çıkan artık malzemelerinizi biriktirerek olabilenleri kompost yapın. Kompostta kullanılabilecekler listesi için buraya tıklayıp neyi kompost yapabileceğinizi okuyabilirsiniz.

9 – Alışveriş yapıp evinize geldiniz ve pişireceksiniz. Kullanacağınız tencerenin yapısının bile gıdanızın sürdürülebilir olması ile ilgisi olduğunu kesinlikle unutmayın. Sağlıklı seçimleri buradan okuyabilirsiniz.

BUNU DA OKU:  Teflon; çık hayatımdan!

10 – Mutfağın ailenizi besleyen oda olduğunu varsayarsak, gereken özenin mutfakta gösterilmesi, en azından mutfağın sürdürülebilirliği için dikkat etmeniz gereken unsurlar olduğunu unutmayın.

11 – Mutfakta kullanabileceğiniz karbonat ve sirke gibi mucizelerin olduğunu ve konvansiyonel deterjanların insan sağlığına uyumlu olmadığını unutmayın.

12 – Yemeğinizi pişirdiniz, yediniz. Sıra artanlara geldi. Olabilecek en kötü şey yemek artıklarının çöpe gitmesi olacaktır, o yüzden artıkları nasıl değerlendirebileceğinizi öğrenin.

13 – Elbette bir de kullandığınız ambalajların da geri dönüşüme ayrılması gerekiyor. Süt şişeleri veya kutularını, kağıt ve plastikleri ve hatta kullandığınız kızartmalık yağı da geri dönüştürmeyi sakın unutmayın.

Eğer yukarıdaki unsurlara siz de dikkat ediyorsanız, ne mutlu size! Eğer dikkat edilmesi gerekenlere eklemek yapmak isterseniz, bizimle paylaşmanızı çok isteriz.

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Nil Kayarlar Sarrafoğlu

1969 yılında doğdum. Aklım başıma geldiğinde ailemden sonra ilk doğayı sevdim. Taşı toprağı, çiçeği ve hatta böceği... Okudum, çalıştım ve büyük şehirlerde yaşadım. Dünya üzerinde doğanın en uzak yerlerine de gittiğim ve kaldığım zamanlar oldu, işte o zamanlarda kendimi çok iyi hissettim,. Döndüm dolaştım şimdi yine şehirdeyim. Bu sefer 4 yaşında bir oğlum var, onu doğanın içinde büyütmeye çalışıyorum, hafta sonları kaçıyoruz şehirden küçük köyümüze. Mutluyuz böyle şimdilik. Anne olduktan sonra dünyayı kurtarmak için ille de büyük kahraman olmak gerekmediğini anladım, anne olmak yetiyormuş! Atık yönetimi, enerji tasarrufu ve sağlıklı beslenme gibi konulara önem veriyoruz evimizde. Payımıza düşeni ve mümkünse daha fazlasını yapmaya gönüllüyüz ailece de. Yeşilist kanalı ile sesimi duyurabildiğim için mutluyum.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Ekoloji, Ev ve Bahçe, Geri Dönüşüm, Gıda, Hayat, Yeme İçme
Çünkü insan aslında seçtikleridir

Yaptığımız tercihler ile geleceğimizi seçtiklerimize emanet ediyoruz.

Kapat