Sanatın Politik Olanı: Berlin’deki Konser Evi Can Yelekleri ile Donatıldı

Son yıllarda, ülkesi Çin’in baskıcı hükümetine rağmen sanat ve politikayı birleştiren anlayışıyla adından çokça bahsettiren ve her sergisi ile olay yaratan Ai Weiwei yakından takip edilmesi gereken bir sanatçı.

Mülteci krizinin sosyal, politik ve en önemlisi insani boyutları her geçen gün daha da endişe verici bir hale gelirken, Ai Weiwei bu hafta Berlin Konser Salonu’nun kolonlarına 14.000 gerçek can yeleği giydirerek yaşananlara bir kere daha dikkat çekti.

Geçtigimiz günlerde mültecilere kapısını açsa mi açmasa mı diye tartışan çeşitli Avrupa devletlerinin mültecilere karşı yaptığı ayrımcılığı ve insan dışı uygulamaları protesto eden Çin’li sanatçı, son aylarda Midilli Adasi’nda mültecilerin dramını birebir takip ediyor.

Adada ayni zamanda bir de atolye açan Weiwei, Bodrum sahillerinde cesedi bulunan Aylan Kurdi’yi sembolize eden fotoğraflarıyla da dikkat çeken bir çalışma yapmıştı.

Midilli Adası ve diğer mülteci kamplarını da gezen sanatçı bu konuya dikkat çekebilecek enstalasyonlar icin malzemeler topluyordu. O yüzden Ai Weiwei’nin Berlin’de ki proje için can yeleklerini kullanması çok da şaşırtıcı değil.

21342536457

Daha evvel de Çin’in Sichuan bölgesinde 2008’de yaşanan depremde eksik demir ve kötü inşaat malzemesi kullanıldığı için yüzlerce çocuğun altında kaldığı binanın 90 ton demirini toplamış ve bunu aylarca suren çalışmalarla düzleştirip enstalasyon olarak dünyanin belli başlı galerilerinde sergilemişti.

Çin hükümetini bu deprem sonrası sorgulayan, ve defalarca sorumluluk almaya davet eden Ai Weiwei aktivist duruşu dolayısıyla Çin hükümeti tarafından uzun sure hapiste tutulmuş, kötü muameleye tabi olmuş ve de pasaportuna el konmuştu.

Yaşanan toplumsal krizleri sanatıyla anlatmayı hedefleyen ve hiç kimseden çekinmeyen Ai Weiwei, son aylarda Lego’dan politik sebeplerle kullanmak icin lego istemisti. Ancak Lego politik bir duruş sergilemek istemedigini belirterek sanatçının talebini reddetmişti. Bunun üzerine dünyanin dört bir yanından yüzlerce kişi Ai Weiwei’ye lego yollamıştı.

BUNU DA OKU:  Yaza hazırlık: Ev yapımı selülit karşıtı reçeteler

Bir kaç hafta evvel ise Danimarka hükümeti mültecilerin 1300 Euro üzerindeki nakit paralarına el koymaya karar verince, sanatçı da Danimarka’daki sergisini iptal etmeye karar vermişti.

Çin Hükümeti’nin politik olarak reddettigi, sosyal medyada çok sevilen, sanatı son derece politik olarak ama bir o kadar da manalı icra eden Ai Weiwei’nin en dikkat çekici özelligi hiçbir baskıya boyun eğmedigi gibi inandığı değerler için duruşunu değiştirmemesi.

Bir gün olur da Ai Weiwei’nin bir sergisini gezerseniz aklınıza ülkemizde yaşanan Gezi olayları, iç çatışmalar ve gazeteciler üzerindeki baskıların yarattığı sanat eserleri geliyorsa, bu paylaştıkları ortak politik bakış açısından kaynaklanmakta.

213425364757

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Ergem Şenyuva

İstanbul'da doğdum büyüdüm. Hep bu şehri, kültürel ve doğal mirasını koruma derdindeydim. Bir yandan yeşili ve doğayı nasıl gelecek nesillere bırakırız kaygım vardı. 2006 senesinin sonunda hayatımı değiştiren olay oldu ve kızım doğdu. Yaptığım her şeyi sorguladığım ve tekrardan en başa döndüğüm bir dönemden sonra, kurumsal hayata veda ettim. 2009 yılında Al Gore'un iklim değişikliğiyle mücadeleyi hedefleyen Climate Project derneğinin Türkiye temsilcisi oldum. İklim değişikliğini ve yaşadığımız dünyanın nelerle karşı karşıya olduğunu fark ettikçe, elimi taşın altına sokma zamanı geldi diye düşündüm. 2010 yılının sonunda Yeşilist'i kurdum. Bizden sonraki nesillere yaşanabilir bir dünya bırakabileceğimize, hepimizin atabileceği küçük adımlarla büyük şeyler başarabileceğimize inanıyorum.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Hayat, Sanat ve Tasarım
Sergi: Uykusuzlar Atlası

12 Şubat – 12 Nisan 2016 tarihleri arasında halka sanat projesi ile uykusuzları inceliyoruz.

Kapat